HANKA SMAJLOVIĆ: Crveni križ me je usmjerio i izgradio, volonteri nisu plaćeni jer su neprocjenjivi

DOBRE PRIČE SLIDER

U svijetu indiferentnosti, postoje i oni ispunjeni ljubavlju da čine više, da pomažu, i da se na svako zlo uzvrate dobrim. Biti volonter je privilegija, spremnost da za druge učiniš koliko možeš i da ne pristaneš postati dio društvenog kodeksa, jer samo je jedno dostatno, humanost.

Hanka Smajlović, volonterka je i predsjednica Mladih u Crvenom križu Općine Žepče i Zeničko-dobojskom kantonu. Ova 20-godišnja Žepčanka je svoj volonterski rad u Crvenom križu okrunila dobivši priznanje za “Volontera godine”.

Volim reći da su me roditelji odgojili, ali da me je Crveni križ usmjerio i izgradio kao osobu. Stoga kažem da sam dijete Crvenog križa. U poslu sam komplikovana i perfekcionista. Međutim, u privatnom životu sam jednostavna i obična osoba. Dragi ljudi, knjiga, film, priroda i kiša, recept su moje sreće”, kaže Hanka Smajlović.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da priznanje “Volonter godine” pripada svim volonterima Crvenog križa Žepče, jer bez njihove saradnje ništa ne bi bilo moguće.




“Dana 5. decembra 2019. godine, povodom Međunarodnog dana volontera Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine dodijelio je priznanja ‘Volonter godine’ za 23 najuspješnija volontera u strukturi Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine. Moje priznanje je bilo za posebno značajne rezultate u kategoriji diseminacije i edukacije u oblasti pružanja prve pomoći”, navodi naša sagovornica.

Naglašava kako trud niže rezultate te dodaje kako joj ne nedostaje ambicija ni snova pa je ispred nje uvijek neki novi cilj koji treba dostići.

Na mlađe se najbolje može utjecati primjerom njihovih vršnjaka. Iz mog primjera mogu naučiti da rezultat, a naročito kontinuitet rezultata ovisi prvenstveno o vlastitom angažmanu, radu i spremnosti da se odreknemo velikog dijela privatnog života zarad nekog zacrtanog cilja. Biti lider mladih zaista traži čitavog čovjeka, a istovremeno, to je preduvjet da se postigne dobar rezultat”, tvrdi ova 20-godišnja Žepčanka.

Dodaje kako je u organizaciju Crvenog križa došla zahvaljujući prvoj pomoći. Naime, bila je članica ekipe prve pomoći Srednje mediciske škole “Žepče” koja je osvojila općinsko i kantonalno takmičenje, a nakon toga i četvrtom mjesto na Federalnom takmičenju prve pomoći.




“Sam dolazak na Federalno takmičenje za mene i moju ekipu tada je bio cilj, a stečeno znanje i iskustvo da nastavimo prenositi na mlađe naraštaje. Sad već davne 2018. godine jedna fantastična ekipa je nakon ispisane priče o prvoj pomoći, počela da piše knjigu o volontiranju u Općini Žepče. Ta knjiga je tada imala samo sedam stranica, odnosno, samo sedam volontera. Danas, od tih sedam osoba izrasla je jedna velika porodica koju čini 77 mladih ljudi i aktivnih volontera”, ponosno priča Hanka Smajlović.

Crveni križ Općine Žepče (FOTO: Hanka Smajlović, privatni arhiv)

Rad sa ljudima joj pored iskustva pruža istinski odmor za dušu, stoga joj je svaka aktivnost iznimno važna.




“Crveni križ Općine Žepče kroz svoje timove obavlja sve programske aktivnosti koje su propisane u strukturi Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine. Pored mobilnih timova, u sklopu naše organizacije djeluju i timovi prve pomoći, tim za projektni menadžment, tim za edukacije i diseminacije, tim radio amatera, te tim za kućnu i medicinsku njegu”, objašnjava naša sagovornica.

Ni polazak na Medicinski fakultet nije spriječio njen daljnji volonterski angažman u Crvenom križu.

“U 2021. godini imamo u planu apliciranje na još niz projekata, razne edukacije za omladince i razvijanje vještina naših volontera. Vjerujemo da je ispred nas jedna godina koja može biti uspješnija od prethodne, i baš ta činjenica nas posebno raduje. Ovu godinu započinjemo sa jednim velikom projektom za osobe treće životne dobi čija vrijednost je oko 300.000 KM. Privatno mi je trenutno prioritet i cilj završiti fakultet te se što detaljnije posvetiti medicini”, potcrtava naša sagovornica.

Pored svog volonterskog iskustva, volontiranjem je stekla i određene funkcije, ali ne samo u svojoj lokalnoj zajednici.




“Članica sam predsjedništva mladih Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine ispred Zeničko-dobojskog kantona te certificirana instruktorica prve pomoći Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine. Također, članica sam i projektnog tima Crvenog križa Općine Žepče i Zeničko-dobojskog kantona”, govori ova 20-godišnja Žepčanka.

Napominje da je volontiranjem upoznala sebi slične, koji kao i ona dišu i žive po sedam principa Crvenog križa, ergo humanosti.

“Za mene volontiranje predstavlja smisao života i divnu svakodnevnicu. Ja sam prvo postala dio Crvenog križa, a onda je Crveni križ postao dio mene. Kad se međusobno upoznajemo, govorimo: on je dobar ili zao čovjek. Kad vas neko upoznaje i kaže: ‘On je aktivista Crvenog križa’, znajte da je dobar čovjek, jer oni koji su se opredijelili za rad u Crvenom križu, nose u svom biću ljubav za druge. Crveni križ je sve nas, od dana kad smo zavolontirali u njemu, naučio drugim vrijednostima koje Crveni križ njeguje. I za kraj: ‘Volonteri nisu plaćeni, ne zbog toga što su bezvrijedni, nego zbog toga što su neprocjenjivi'”, zaključuje Hanka Smajlović.

Autor: Ilma Garankić

Bilješka o autoru: Ilma Garankić rođena je 28.05.2001. godine u Zenici i trenutno je studentica prve godine Odsjeka politologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.