SAMRA ŠAKANOVIĆ PRGIĆ: Žena sama mora odlučiti kada će progovoriti, šutnja nije zlato

Samra Šakanović-Prgić iz Orašja iza sebe ima već napisane dvije knjige: “Posavka” i “Snaga žene”. Novac od prodaje knjiga ova 29-godišnja djevojka donira Udruzi žena oboljelih od raka dojke “Narcisa” Orašje te je za svoj humanitarni angažman i rad dobila Zahvalnicu za najveći doprinos za humanitarni rad općine Orašje.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da svojim tekstovima želi približiti ljepotu i moć sadašnjeg trenutka, jer ako neprestano iščekujemo neko bolje sutra, koje možda i nikad neće doći, ne možemo istinski uživati u onome što nam pruža danas. Potom je govorila o svojoj knjizi “Snaga žene”.




“Kroz 12 bosanskohercegovačkih heroina želim poručiti ženama da nisu same i da za svaku situaciju, ma koliko se bezizlazna činila postoji izlaz, postoji spas i bolje sutra”, kaže Samra Šakanović-Prgić.

Samra Šakanović Prgić (FOTO: Samra Šakanović Prgić, privatni arhiv)

Dodaje kako je radila i nekoliko značajnih projekata od kojih rado izdvaja “Mladi su naša budućnost” i “Zajedno za bolje sutra”. Zbog uspješnosti ova dva projekta, naša sagovornica 2020. godine imala je čast ugostiti i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Erica Nelsona.

Također, smatra da žene u društvu nisu same, ali da uvijek trebaju biti na oprezu jer kako ona kaže svaki njihov pokret i potez se pomno prati što im ne ostavlja prostora za greške.




“Svi mi znamo ko su poznati muškarci poput Albert Einsteina, Nikole Tesle, Neil Armstronga, ali znate li koliko su svijetu doprinijele i žene poput Valentine Tereshkove, Marie Curie, Marije Jurić Zagorke, Fride Khalo i mnogih drugih”, između ostalog, navodi u svojoj knjizi te dodaje da ukoliko počnemo malo više čitati o poznatim bh. heroinama, ali i ženama širom svijeta, uvidjet ćemo koliko su zapravo i žene dale doprinosa svojoj okolini i svijetu.

NJ.E. Eric Nelson i Samra Šakanović Prgić (FOTO: Samra Šakanović Prgić, privatni arhiv)

Kako je tema seksualnog nasilja, nažalost odjeknula Balkanom posljednjih dana, Samra poručuje kako ne treba šutjeti.

“Šutnja nije zlato. Šutnja je čir. Šutnja su neprespavane noći i loši nalazi. Stoga, nikome ne bih preporučila šutnju. Znam da nije lahko prevaliti preko usta sve ono što nam pritišće grudi, ali kad-tad ćemo morati. Žena sama mora odlučiti kada će progovoriti, niko od nas ne zna u kakvoj se situaciji nalazi. Jedino što mogu savjetovati jeste da i onda kada ne žele progovoriti zbog sebe, neka to učine zbog drugih”, naglašava naša sagovornica.

Svima poručuje da se volimo, pazimo i cijenimo jedni druge s jasno važnom porukom.




“Koliko god da vam je teško, znajte da će na kraju sve biti dobro, a ako nije dobro, onda nije kraj”, zaključuje Samra Šakanović-Prgić.

Samra Šakanović Prgić (FOTO: Samra Šakanović Prgić, privatni arhiv)

Autor: Samra Halilović

Bilješka o autoru: Samra Halilović rođena je 20.09.1998. godine u Tuzli, a živi u Srebrenici. Studentica je treće godine studijskog programa Politologija, usmjerenja- Međunarodni odnosi i diplomatija na Filozofskom fakultetu u Tuzli. U slobodno vrijeme bavi se pisanjem bloga, a oblasti njenog intesovanja su: ljudska prava, nediskriminacija, borba protiv rasne i vjerske intolerancije, govor mržnje u medijima i praćenje medija.