NEDIM SLADIĆ BIO ŽRTVA VRŠNJAČKOG NASILJA: Doživio sam apsolutno poniženje

0
387
Nedim Sladić (FOTO: Screenshot)

Nedima Sladića mnogi prepoznaju po preciznom prognoziranju vremenskih prilika, no malo ko zna da je ovaj uspješni mladić bio žrtva vršnjačkog nasilja. Njegova poruka je jasna, o zlostavljanju ne treba šutjeti.

“Sjećanja su još uvijek živa, teško da će izblijediti. Nasilje sam doživljavao u višim razredima osnovne škole. Stvari su se počele komplicirati u petom razredu, a kuliminirale su u sedmom. Te tri godine su bile zaista teške, bilo je tu svega, od početaka koji su djelovali kao šala a završavali su najčešće udarcima i uvredama”, prisjetio se Sladić u emisiji TVSA.
Dodaje kako je tražio pomoć škole, međutim prema njegovim riječima ona je izostala.

“Moja razredna starješina je kontinuirano htjela da sjedim sa mojim nasilnikom, prizom je znala da me on maltretira iz dana u dan”, kaže Sladić.
Vrhunac nasilja doživio je kada su u školskom prostoru sa bazenom sklonili njegovu odjeću, ali tu nije bio kraj.
“Nakon toga su slikali moj polni organ, tu fotografiju je vidjela cijela škola i tada sam doživio apsolutno poniženje. Hodao sam pognute glave, to je utjecalo na samopouzdanje i danas mi je jako teško sklopiti prijateljstva. Dođete u situaciji da vi razmišljate šta ste pogrešno uradili, bilo je svega što je teško sabrati u jedan obim spoznaje”, ispričao je Sladić.
Nakon traumatičnih iskustava, kaže da je odlučio uzvratiti udarce jer nije znao kako se dalje nositi sa maltretiranjem, njegov odgovor na dugogodišnje nasilje dočekan je kaznom.

“U tom trenutku meni se smanjuje vladanje, i to je jedan od najtežih udaraca jer sam bio primjeren đak”, kazao je Nedim Sladić prisjećajući se svog traumatičnog iskustva.