HANA SADOVIĆ, GOLMANICA SARAJEVSKIH LAVICA: Ženski hokej razbija predrasude

Iako u Bosni i Hercegovini još uvijek ne postoji ženska hokejaška liga, u Sarajevu egzistira Ženski hokejaški klub Lavice. Članica ove ekipe je i 23-godišnja Hana Sadović, studentica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

U razgovoru za dobarportal.net ističe kako je ideja za treniranjem hokeja kod nje postojala još od rekreativnog klizanja na zimskim raspustima u Zetri.




“Sa hokejom sam se prvi put susrela 2012. godine kada se formirao prvi ženski hokejaški klub, međutim, tadašnji uslovi za treniranje nisu obećavali značajan napredak i na mene, kao i na mnoge druge djevojke/djevojčice nisu djelovali motivirajuće. Ja sam tada prestala trenirati, a manji broj djevojaka je nastavio, uz određene prekide”, kaže Hana Sadović.

Hana Sadović (FOTO: Hana Sadović, privati arhiv)

Dodaje kako se u septembru 2020. godine formirala ekipa u punom sastavu sa trenirama Anthonyem Londonom i Harisom Mrkvom.




“Na poziv drugarice sam se priključila ekipi, ali ovaj put kao golmanica. Ženski hokej razbija predrasude. To nije nasilan sport poput muškog hokeja, nije dozvoljen fizički kontakt, te su igračice u kompletnoj opremi potpuno sigurne na ledu. Jedna postava se sastoji od pet igračica, tri napadača i dva odbrambena igrača, i naravno golmana. Ono što naš tim čini jedinstvenim u Sarajevu, pa i u Bosni i Hercegovini je činjenica da smo jedini ženski hokejaški tim, koji će u budućnosti biti tim reprezentacije Bosne i Hercegovine”, naglašava naša sagovornica.

Ženski hokejaški klub Lavice (FOTO: Hana Sadović, privati arhiv)

Navodi da je zbog pandemije koronavirusa odgođeno Svjetsko prvenstvo u Litvaniji na kojem su Lavice trebale igrati u martu 2021. godine.




“Iskreno se nadamo da ćemo uskoro imati priliku da branimo boje naše zastave i zaigramo ligu sa djevojkama iz regiona. Ledena sezona traje više od pola godine, u montažnoj dvorani pored Zetre, što omogućava velike šanse za napredak i dobru zabavu. Pozivamo sve zainteresovane ženske osobe svih uzrasta da se pridruže Lavicama i uvjere se da je sa nama uživanje na ledu zagarantovano”, zaključuje Hana Sadović.