More
    HomeDRUŠTVOKOLUMNEANISA MAHMUTOVIĆ: "Crni petak" je nama odavno!

    ANISA MAHMUTOVIĆ: “Crni petak” je nama odavno!

    Bio je neki Crni petak, rekoše dan za kupovinu. Dobro. Nadam se da je majka kćerci kupila željenu jaknu za koju joj je predhodnih dana falilo novca. Kažem nadam se i želim da taj „crni petak“ nije neki dobar marketinški trik. Kao mrziteljica šopinga i hodanja po buticima, pojma nemam kako izgledaju ti dani akcija, pa mi sve ovo djeluje pomalo kao fejk priča velikih trgovačkih lanaca.

     

    Ali, crni petak u mojoj državi jeste i nije nikakva priča koja je konstruisana, a voljela bih da jeste. Ovih dana u mojoj Bosni i Hercegovini život je prerano prekinut kćerima divnih porodica.

    Nudžejmu je babo u kabur spustio. Imala je 25 godina. Babo joj održao vaz na dženazi.

    Belmi je majka održala oproštajni govor na sahrani. Četiri dana starija od mene, imala samo 26.

    Merisa je jučer umrla.

    Tri djevojke 25/26 godina. Izgubile bitku protiv nekih ružnih neprijatelja u organizmu.
    I ne mogu da se otmem utisku da prerano odlazimo, da se navikavamo na smrt i da roditelji ispraćaju djecu posljednjim govorima na vječni počinak. Steglo me nešto u grlu, boli me bol njihovih porodica, boli me ova crna sedmica u kojoj smo ljepote naše zajednice na tabutima i u sanducima ispraćali. Ne pamtim ovako težak i ružan vakat. Bojim se, ne bolesti, već gubitka dragih ljudi, a ove godine samo dragi odlaze i svi postajemo bliski, vjernici kad odlazimo pred Gospodara.

    Odlazak nije po redu kao ulazak u butik šoping centara. Odlazi se bez pravila. Kao da Bog bira sebi draže. Ako do sada i niste bili vjernik sad postanite, da Allah dž.š. sabura podari da preguramo ove dane, godinu. Da odagna bol iz duše za djetetom, roditeljima, prijateljima.

    Preminuo je i veliki insan, pneumofiziolog koji je pomagao ljudima, a sebi nije mogao pomoći od virusa „koji ne postoji“.
    A mi o „crnom petku“ u šopingu. Koga briga za šoping, dugove, minuse, zlobu komšije dok odlazimo svakodnevno bez reda.

    Hajde da brinemo o hajru koji ćemo napraviti sutra, oprostu prema onome koji nam je nešto ružno učinio jer krajnje je vrijeme da počnemo praštati, zaboravimo komentarisanja i mržnju, zajednički molimo Allaha da nam olakša, sačuva što duže našim roditeljima, naše roditelje nama i prijatelje svima.

    Nudžejma, Belma i Merisa su otišle na bolju svijet, onaj za koji kažem da je ljepši jer mnogo dobre raje je tamo, naših ljudi.
    Čuvajte se, čuvajte najdraže, manite marketinških trikova i ugrožavanja zdravlja, naš crni petak traje mnogo duže. Uselio se i nikako da izađe taj nemili gost.

     

    Must Read

    spot_img