MLADI INOVATOR: Haris Salkić, Brčak koji je osmislio robotsku ruku

0
205
Haris Salkić (FOTO: Haris Salkić, privatni arhiv)

Mladi Haris Salkić iz Brčkog direktor je i osnivač firme koja se bavi razvojem i proizvodnjom robotskih ruku i edukacijama iz oblasti robotike.

Njegova ljubav prema robotici počela je još u srednjoj školi kada je počeo raditi svoje privatne projekte iz oblasti robotike. Ističe da je svoje prvo iskustvo i znanje stekao u srednjoj tehničkoj školi u Brčkom gdje je imao veoma dobru opremu za tehnička zanimanja.

Harisova priča počinje kada osvaja prvo mjesto na takmičenju o poslovnim idejama u sklopu Sarajevo Business Foruma. Svi prethodni projekti sa robotikom, njih pet koje je radio, su više bili hobi, nego nešto što bi se komercijalizovalo.

Kada je počeo raditi na projektu razvoja i proizvodnje robotske ruke njegova najveća podrška bili su roditelji, njegova sestra Samra i asistenti sa fakulteta koji su bili upućeni u njegov rad i prepoznali njegov potencijal.

Nakon toga njihovom preporukom se prijavljuje na takmičenje gdje je i krenula priča o pokretanju firme koja bi nudila usluge 3D printanja, 3D modeliranja, laserska rezanja i graviranja te koja bi se bavila robotikom i edukacijom.

Robotska ruka (FOTO: Haris Salkić,privatni arhiv)

Robotska ruka služi i za edukaciju, a njena svrha je da upozna djecu sa osnovnim pojmovima koji se tiču elektronike,mehanike i programiranja. Djeca će pomoću robotske ruke naučiti kako zapravo rade svi ti motori u rubotu, kako se robot kreće, za njih je značajan taj prvi susret sa robotikom i upoznavanja sa osnovnim pojmovima koji će im kasnije značiti.

Haris Salkić je dao veliki doprinos svojoj lokalnoj zajednici za vrijeme pandemije koronavirusa, a najviše bolnici Brčko distrikta. U saradnji sa jednom kompanijom iz Češke Rebublike koja je prva razvila incijalni model zaštitnog vizira i dala mogućnost svima onima koji posjeduju printer 3D model da printaju te na taj način pomognu medicinskom osoblju u svojoj lokalnoj zajednici.

S obzirom na situaciju i pandemiju Haris Salkić je svoje proizvodne kapacitete zaustavio i sa svojim timom radio na izradi zaštitinih vizira. U tom periodu su isprintali i donirali 300 zaštitnih vizira, kasnije su optimizovali svoju proizvodnju i samim tim počeli proizvoditi u mnogo većim količinama i krenuli sa prodajom.

Dodajmo i to da je škola robotike namijenjena za osnovce i srednjoškolce novi projekat njegove firme, ali je zbog situacije sa pandemijom odložen.

Autor: Nejla Emšo

Bilješka o autoru: Nejla Emšo rodena je 12.05.1999. u Sarajevu. Studentica je Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za socijalni rad.