POLITIKA KAO IZAZOV: Mladost treba biti u Centru, poruka je ovih mladih dama

DOBAR DOBRE PRIČE SLIDER

Lokalni izbori 2020. donose jednu zanimljivu novost kada su žene u pitanju. Vidjeli smo prethodnih dana, veliki je broj žena na stranačkim listama ove godine. Poznato je da smo zemlja sa najmanjim procentom zastupljenosti žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Uvidjeli smo zanimljivu pojavu u Sarajevu, to su mlade dame, pametne i sposobne za korak dalje. Dali smo im prostor za riječ dvije.

 

Jedna stranka iz Sarajeva, tačnije njihov ogranak OV Centar nam je nekako specijalno “zapao za oko”. Zašto? Zato što od 36 kandidata na listi, oni imaju 17 žena na listi.

Izdvojili smo četiri zanimljive, od svih njih, dame koje su zajedno uključene u mnoge aktivnosti tokom kampanje. Izdvajaju se mr. jur. Aida Magoda, mr.ecc Nedžmina Vojniković, uvažena Elvira Alić, te studentica kandidatkinja Iman Hamzić. Ujedinjene nam kažu – motiv za izbornu listu bio bolje sutra za sve nas, bez izuzetaka. Kažu da za njih ovo nije isprazna priča, one dokazuju jer imaju konkretna rješenja i vizije.

 

Iman Hamzić je dvadesetogodišnjakinja sa velikom vizijom i idejom, idejom koja može promijeniti danas da bi nam bolje sutra došlo. Ko bi mlade bolje razumio, nego upravo mladi. “Kao neko ko dolazi upravo iz te grupacije ovdje sam da podržim i budem glas onih koji i nemaju toliko pravo glasa, a imaju itekako mnogo toga da kažu. Upravo mi, mladi ljudi sa idejama i ambicijama. Sve što imamo jeste upravo ovaj trenutak, ovaj dan i ovaj sat, zbog toga trebamo reći svoje mišljenje, podići svoj glas i pokazati da smo budućnost države Bosne i Hercegovine”.

NEDŽMINA VOJNIKOVIĆ

Nedžmina Vojniković za dobarportal.net navodi: “Kao magistar ekonomije tokom karijere sam obavljala niz rukovodećih pozicija u okviru međunarodnih projekata značajnih za BiH u oblasti malog i srednjeg poduzetništva, kao i segmenta rada i socijalne politike”. Ako mi poklonite povjerenje i izaberete za vijećnicu u OV općine Centar zalagat ću se za poboljšanje uslova privrednika kroz konkretne projekte i aktivnosti na području općine Centar, ističe Nedžmina. Istakla je kao veoma važan segment “nama je potrebno poboljšanje sinergije između zaposlenika i poslodavaca kroz primjenu svjetskih trendova iz ovih oblasti na našu lokalnu zajednicu”.

 

AIDA MAGODA

Aida je mlada pravnica. Za svojih 29 godina života ima izuzetno dobar radni CV. Kratko i jasno poručuje i omladini i onim nešto starijim “Da Centar bude i privredni Centar. Lokalno djelujmo ali razmišljajmo globalno“. Magoda Aida iz Sarajeva magistra je prava i jedna je od onih koja vjeruje da naša, Bosna i Hercegovina može pružiti mladima, sigurnost i bolju budućnost. Rekla nam je u toku razgovora kako je tužno to u kolikoj mjeri mladi odlaze iz naše zemlje, i kako se mora prekinuti “poklanjanje” naših potencijala drugima. “Ukoliko dobijem povjerenje i izaberete me za vijećnicu OV Centar zlalagat ću se za pokretanje javnih rasprava, kako bi se dala baš svima prilika, da kažu svoje mišljenje jasno i glasno. Jednostavno rečeno, potrudit ću se svojim doprinosom u lokalnoj zajednici, da radimo na smanjenju korupcije. Također, neki od ključnih problema su i nepotizam, siva ekonomija, loša zdravstvena zaštita, loša infrastruktura… Sve su to mnogo bitni faktori koji se trebaju rješavati. Uraditi to što prije, kako bi Centar zaista bio u centru pažnje. Moramo zajedno i neprekidno djelovati, te biti hrabri i odlučni da promjene sprovedemo do kraja, poruka je ove mlade uspješne dame.

 

Elvira Alić po zanimanju je poduzetnica. Vlasnica je privatne apoteke u Sarajevu. “Jedna sam od roditelja incijatora za nastanak prve inkluzivne Osnovne škole u BiH. Želim se zalagati za inkluziju djece s posebnim potrebama. Želim se zalagati za socijalni diverzitet ali i upotrebu znakovnog jezika u javnoj službi”, napominje ona za kraj našeg razgovora.

 

Za kraj da vas pitamo, ZA KOGA ćete vi glasati na lokalnim izborima ove godine?