More
    HomeDOBARDOBRE PRIČEDR. ALMASA HADŽIAHMETOVIĆ BASS: Vakcina treba biti dostupna i priuštiva, lanac distribucije...

    DR. ALMASA HADŽIAHMETOVIĆ BASS: Vakcina treba biti dostupna i priuštiva, lanac distribucije će biti veoma bitan

    Istraživači širom svijeta rade na pronalasku vakcine protiv koronavirusa. Dr. Almasa Hadžiahmetović Basskoja je rodom iz Donjeg Vakufa, stručnjakinja je za razvoj lijekova u Sjedinjenim Američkim Državama.

    U razgovoru za dobarportal.net ova doktorica farmaceutskih nauka istakla je kako je njeno djetinjstvo bilo veoma sretno i stabilno sve do raspada bivše Jugoslavije 1992. godine.

    “Odrastala sam uz puno roditeljske ljubavi i brige te sam uvijek bila okružena mnogobrojnom familijom, rođacima, kao i prijateljima iz raznih etničkih grupa. Mnogo smo se igrali vani i bili smo veoma aktivni. U to vrijeme znam da mi je osnovno obrazovanje bilo veoma solidno te sam učila o mnogim stvarima koje sada vidim da djeca istog uzrasta na zapadu na žalost ne uče do srednje škole. U srcu nosim divne uspomene iz djetinjstva”, prisjeća se dr. Almasa Hadžiahmetović Bass.

    Dodaje kako svake godine sa sinom posjeti svoje roditelje.

    “Nastojim naučiti i dublje obrazovati sebe o bogatsvu naše kulture. Na samom području Donjeg Vakufa ima toliko historije i vidim da smo kao narod veoma puni života i otporni na mnoge tegobe što smo proživili kroz vijekove. Trebamo biti ponosni na to te jedni druge podržavati”, kaže naša sagovornica.

    Ističe kako ju je nauka uvijek zanimala, pogotovo u sastavu zdravlja, medicine i lijekova.

    “Sjećam se kao djevojčica kad sam bila bolesna te mi je mama davala antibiotike. Tada sam se pitala šta je to u ovim pilulama što će me ozdraviti. U srednjoj školi sam oscilirala između odluke za više obrazovanje u hemiji ili farmaciji te sam odlučila na farmaciju. Diplomirala sam na University of Toledo u državi Ohio te poslije doktorat iz farmacije stekla na Ohio State University. Prije postdiplomskog rada na University of North Carolina at Chapel Hill i ulaska u biofarmaceutski sektor radila sam kao farmaceut u bolnici”, govori dr. Almasa Hadžiahmetović Bass.

    Optimistično gleda na proces pronalaska vakcine protiv koronavirusa.

    “Mislim da nije pitanje da li ćemo imati vakcinu nego kada ćemo imati vakcinu koja je sigurna i efikasna protiv SARS-CoV-2 virusa. Veoma je bitan lanac distribucije te dostupnost mnogim zemljama gdje će biti potrebna. Vakcina bi trebala biti dostupna i priuštiva upravo onim ljudima koji su u epicentru i onima u najvećoj potrebi. To je i ključ da se smanji širenje bolesti. Do sada imamo preko 40 vakcina u razvoju koje upotrebljavaju različite platforme mehanizma protiv infekcije. Desetak od tih vakcina su stigle u posljednju i treću fazu kliničkih studija gdje se testira u hiljadama ljudi gdje treba da se pokaže da se bolest može spriječiti”, smatra ova stručnjakinja za razvoj lijekova.

    Odgovorila je i na pitanje da li je vakcina naučno ili geopolitičko pitanje.

    “Nažalost, sve je politizirano ovih dana čak i COVID-19 vakcina iako nauka i zdravstvo u jezgru imaju nesebičan cilj. Dok su vakcine još u razvoju, parelelno se trebaju razvijati infastrukture kanala za pravednu globalnu distribuciju vakcine čim bude odobrena na tržištu od strane državnih zdravstvenih institucija kada se dokaže da je sigurna i efikasna. Inače, znamo da razvijene zemlje koje imaju veći Bruto domaći proizvod (BDP) imaju veći prosjek vakcinacije nego nerazvijene zemlje. Nažalost, za vrijeme pandemije vakcine i lijekovi ne bi trebali da budu dostupni samo onim zemljama sa najdubljim džepovima”, naglašava dr. Almasa Hadžiahmetović Bass.

    Ova priznata naučnica dotakla se i trenutnih projekata na kojima radi.

    “Trenutni projekat na kojem radim je razvoj novog lijeka za epilepsiju za djecu i odrasle vezan za različite geografske markete. Prije toga bila sam dio kliničkih i medicinskih strategija za različite lijekove kardiovaskularnog sistema, infekcijske bolesti protivopasnih otpornih bakterija, te neurološko-anelgezijskom sistemu i lijekova protiv bola”, riječi su naše sagovornice.

    Dr. Almasa Hadžiahmetović Bass je jedna od osnivačica Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) čija je misija unapređenje i razvoj umjetnosti i nauke bh. dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

    “Cilj nam je da povežemo bh. naučnike, umjetnike i pojedince istaknute u svojim profesionalnim oblastima, kao i da gradimo mostove saradnje sa Bosnom i Hercegovinom. Oko 200 naših članova su doktori nauka i istraživači, umjetnici i profesionalci bh. porijekla”, potcrtava ova ugledna naučnica.

    Dodaje da je jedanod pečatnih događaja Akademije godišnja konferencija pod nazivom “Dani BHAAAS u BiH”, koja se svaki put održava na drugoj lokaciji u Bosni i Hercegovini.

    “Cilj konferencije je spajanja naučnika i eksperata iz bh. dijaspore sa kolegama iz BiH. BHAAAS na ovu konferenciju dovodi vrhunske stručnjake čak i neke predavače koji nemaju bh. porijeklo. ‘Dani BHAAAS u BiH’ im pružaju priliku da svoje znanje i stručnost podjele sa kolegama i studentima umatičnoj zemlji. Format konferencije podstiče interakciju između učesnika i promoviše mogućnost umrežavanja i saradnje. Mnogobrojne sesije će se održati u Mostaru u junu 2021. godine”, ističe dr. Almasa Hadžiahmetović Bass.

    Govorila je i o incijativi sa Fondacijom budućnosti u Bosni i Hercegovini(BHFF), koja je do sada zabilježila odlične rezultate u osnaživanju mladih kroz obrazovanje, tehnologiju i liderstvo.

    “Konkretna ideja je kreiranje ‘Futures Makerspace’ prostora u Donjem Vakufu gdje se učenicima i mladima pruža pristup savremenoj tehnološkoj opremi kao i znanjima iz oblasti nauke, tehnologije ibiznisa. Glavni cilj je pretvoriti vlastite ideje kako bi se rješili specifični problemi ili pretvoriti ideje u biznis s uvjetom da se pomaže lokalna zajednica. Osobe koje suintegrirane u ovom uspjehu su osnivač i direktor fondacije prof. dr. Eddie Čustović,Vernisa Rejhan-Ićindić, Almedin Beganović te lokalni poslodavci i školske institucije sadonjovakufskog područja. Isto tako cilj je primjenuti iskustvo iz ‘Futures Makerspace’ u Tuzli i Srebrenici za širi kolektivni uspjeh”, kaže naša sagovornica.

    Mišljenja je da je vrijedan rad tajna svakog uspjeha te da svako treba imati viziju i gledati prema naprijed i ne porediti se s drugima.

    “Mislim da naši mladi imaju potencijal kao i mnogi njihovi vršnjaci u Europi, SAD, i Aziji i treba im dati podršku. Nastojte da budete produktivan član zajednice u kojoj živite i da modelirate ponašanje koje želite da vidite u svomsistemu. Titule i slova abecede iza imena ne trebaju da budu validacija da čovjek može biti produktivan, uspješan i da pridonosi familiji i zajednici. Držite se svojih vrijednosti i integriteta i neka vam to bude kompas u budućnost. Isto bih istaknula važnost mentorstva i bitnost okružiti se ljudima koji drugačije razmišljaju da raširite umni horizont iako se možda ne slažete s argumentima druge strane”, poručila je dr. Almasa Hadžiahmetović Bass.

    Must Read

    spot_img