PONOS BIH: Ivona Pocrnja, Sarajka na doktorskom studiju sintetičke biologije u Kini

Ivona Pocrnja rođena je u Sarajevu, a u glavnom gradu Bosne i Hercegovine studirala je Genetiku i Bioinžinjering na Internacionalnom Burch Univerzitetu. Nakon završenog studija ova 27-godišnja djevojka nastavila je sa magistarskim radom u Turskoj na Univerzitetu Firat u gradu Elazig, gdje je diplomirala na odsjeku za Bioinžinjering.

Također, radila je u laboratoriji Sintetičke biologije i Metaboličkog inženjerstva, a nedavno je započela doktorski program u oblasti sintetičke biologije na dva Univerziteta: na Odsjeku biologije na Univerzitetu Tsinghua, koji se nalazi u Pekingu, i na Odsjeku hemije na Univerzitetu u Manchesteru. U razgovoru za dobarportal.net ističe kako joj je biotehnologija uvijek bila zanimljiva disciplina.

“U srednjoj školi sam čitala mnogo o genetici i bioinžinjeringu. Sama pomisao na istraživački rad i mogući doprinos ljudskom znanju je fascinantna”, kaže Ivona Pocrnja.

Dodaje da se uvijek trudi održati pozitivan pogled na svijet.

“U karijeri uvijek ima uspona i padova, ništa ne traje vječno, ni uspjeh ni neuspjeh i ono što meni pomaže jeste da se fokusiram na optimističnu stranu date situacije”, ističe naša sagovornica.

Dotakla se i studentskog života u Turskoj za koji ima samo riječi hvale.

“Studirala sam na Firat Univerzitetu u gradu Elazig na istoku Turske. To je dio Turske gdje obično nema puno studenata iz našeg regiona. Međutim, nema razloga zašto ne odabrati taj dio Turske za studije. Postoji mnogo odličnih univerziteta, naravno treba  prethodno istražiti ima li na univerzitetu odsjek koji vas interesuje, da li ima profesora sa kime bi mogli sarađivati.  Također, poželjno da aplicirate za smještaj u državnom internatu. Mnogi  državni internati su povoljni, imaju uključene dnevne obroke u cijenu, i dosta njih se nalazi unutar kampusa, što mnogo olakšava život studenata”, priča Ivona Pocrnja.

Ivona Pocrnja (FOTO: Ivona Pocrnja, privatni arhiv)

Naglašava kako situaciju s pandemijom koronavirusa niko nije očekivao.

“Vjerujem da niko nije bio u potpunosti spreman za sve promjene i posljedice koje su nastupile kada se tek desila. Međutim,  sada možemo reći da većim dijelom 2020. godine vlada pandemija, te da smo se svi manje- više navikli na nove uslove života. Održavanje higijene, nošenje maske, te distanciranje su neke od mjera koje nisu teške za ispuniti te smatram da ih se treba pridržavati, i naravno slušati sve što stručnjaci preporučuju”, riječi su naše sagovornice.

Ističe da se zbog pandemije nastava na doktorskom studiju kojeg pohađa u Kini odvija online.

“Tsinghua Univerzitet je najbolji u Kini, 20. je na svjetskoj rang-listi (prema Times Higher Education rang-listi). Tsinghua ima odličnu saradnju sa mnogim vrhunskim Univerzitetima na Zapadu, kao što su Univerzitet u Manchesteru, Univerzitet u Kaliforniji- Berkeley. Na primjer, moj program uključuje sporazum sa Univerzitetom u Manchesteru, gdje tokom četvrte godine doktorskog studija provodimo vrijeme i na jednom i na drugom Univerzitetu”, potcrtava Ivona Pocrnja.

Otkrila nam je i svoja očekivanja od doktorskog studija u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

“Prije svega očekujem dobro obrazovanje, upoznavanje nove kulture i mentaliteta, i bolje razumijevanje nekih specifičnih tema u biotehnologiji.  Kina ima mnogo izvanrednih univerziteta te ukoliko želite studirati na nekom od njih, najbolje je aplicirati za CSC stipendiju (Chinese Scholarship Council). Kontaktirajte unaprijed univerzitet/odsjek na koji želite aplicirati i oni će vas posavjetovati kako da aplicirate”, dodaje naša sagovornica.

Ivona Pocrnja (FOTO: Ivona Pocrnja, privatni arhiv)

Motivaciju crpi najviše od članova svoje porodice.

“Oni su uvijek uz mene, podržavaju moj rad i uvijek su mi bili primjer.  Također, jedna misao koja meni mnogo pomaže jeste da ostanemo fokusirani na sadašnjost. Prošlost ne možemo promijeniti, i ne treba žaliti za nekim propuštenim prilikama”, govori Ivona Pocrnja.

Smatra da se obrazovane osobe, uključujući uspješne žene i djevojke, nešto posebno ne cijene u našoj domovini.

“Naravno, sigurno ima mnogo izuzetaka. Međutim, vjerujem da se situacija mijenja na bolje. Također, mora se promijeniti, inače ne možemo napredovati dalje kao zajednica”, mišljenja je naša sagovornica.

Imala je i poruku za sve mlade.

“Vjerujte u sebe, svoje znanje i sposobnosti, ne odustajte od traženja posla te iskoristite svaku šansu za učenje i rad na sebi”, zaključuje Ivona Pocrnja.