Svako jutro, već nekoliko godina, naša sagovornica Luca se budi sa bolom. Bolom koji je konstantan i jak. Kaže da tablete koje koristi za ublažavanje bola gotovo i ne pomažu i da joj ljekari savjetuju da nauči živjeti s tim.

„Kako ću se naviknuti na bol? Ja inače ne podnosim bol dobro.“ – kaže. Njoj je prije nekoliko godina dijagnosticiran osteoartritis.

 

„Prve simptome osjetila sam devedesetih godina. Bila je to bol u kostima koja nije prolazila ni nakon nekoliko sedmica. Sve me bolilo bez posebnog razloga, a posljednjih godina bol je konstantna i jaka.“ – objašnjava naša sagovornica.

Osteoartritis je hronična i degenerativna bolest koja nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, a koja se najčešće javlja na zglobovima šaka, kukova, koljena i kičme. Do uništavanja hrskavice dolazi trljanjem kostiju jedne o drugu, što uzrokuje bol. Nije poznat jedinstveni uzrok nastanka ove bolesti, ali poznati su brojni faktori koji povećavaju rizik od obolijevanja, a među njima su životna dob, spol i naslijeđe.

Veliki broj pacijenata u Bosni i Hercegovini

Luca je samo jedna od mnogih koji žive sa osteoartritisom u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti SNAGA, od ovih bolesti u BiH boluje 35.000 – 40.000 ljudi. Tačan podatak o oboljelima od osteoartritisa u Bosni i Hercegovini ne postoji, ali zabrinjavajući je podatak da je na nivou opće populacije 11% oboljelih od ove bolesti.

Od dijagnosticiranja, Luca koristi propisanu terapiju koju mora sama plaćati, kao i većina oboljelih od reumatskih bolesti. Jedinstveni lijek za osteoartritis trenutno ne postoji, a uobičajeni postupak liječenja obuhvata primjenu kombinacije metoda liječenja u svrhu smanjenja bolova i održavanja pokretljivosti zgloba kao i fizikalnu terapiju koja je veoma važna u liječenju.

FOTO: Ilustracija/Google

Dobra vijest je da su u Bosni i Hercegovini nedavno predstavljena klinička istraživanja koja su pokazala da veliku ulogu u ublažavanju simptoma i progresije bolesti, posebno osteoartritisa koljena, ima kristalizirani glukozaminsulfat koji pomaže pri smanjenju boli, usporava razvijanje bolesti te poboljšava funkcionalnost zgloba. Također, predstavljen je i kratki vodič za bolesnike „Sve što trebate znati ako bolujete od osteoartritisa“.

Iako je osteoartritis progresivna bolest, postoje načini kojima se može usporiti njeno napredovanje, a to su šetnje, plivanje i zdrava ishrana. Osim toga, za sve pacijente koji boluju od reumatskih bolesti jako je važna podrška porodice i okoline jer se nerijetko bolesnici suočavaju sa anksioznošću i depresijom.

 

 

FOTO: Ilustracija/Google

Sponzorirani sadržaj

Komentari

komentar