Home PROMO+ Život sa osteoartritisom - bol je tihi ubica

Život sa osteoartritisom – bol je tihi ubica

Svako jutro, već nekoliko godina, naša sagovornica Luca se budi sa bolom. Bolom koji je konstantan i jak. Kaže da tablete koje koristi za ublažavanje bola gotovo i ne pomažu i da joj ljekari savjetuju da nauči živjeti s tim.

„Kako ću se naviknuti na bol? Ja inače ne podnosim bol dobro.“ – kaže. Njoj je prije nekoliko godina dijagnosticiran osteoartritis.

 

„Prve simptome osjetila sam devedesetih godina. Bila je to bol u kostima koja nije prolazila ni nakon nekoliko sedmica. Sve me bolilo bez posebnog razloga, a posljednjih godina bol je konstantna i jaka.“ – objašnjava naša sagovornica.

Osteoartritis je hronična i degenerativna bolest koja nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, a koja se najčešće javlja na zglobovima šaka, kukova, koljena i kičme. Do uništavanja hrskavice dolazi trljanjem kostiju jedne o drugu, što uzrokuje bol. Nije poznat jedinstveni uzrok nastanka ove bolesti, ali poznati su brojni faktori koji povećavaju rizik od obolijevanja, a među njima su životna dob, spol i naslijeđe.

Veliki broj pacijenata u Bosni i Hercegovini

Luca je samo jedna od mnogih koji žive sa osteoartritisom u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti SNAGA, od ovih bolesti u BiH boluje 35.000 – 40.000 ljudi. Tačan podatak o oboljelima od osteoartritisa u Bosni i Hercegovini ne postoji, ali zabrinjavajući je podatak da je na nivou opće populacije 11% oboljelih od ove bolesti.

Od dijagnosticiranja, Luca koristi propisanu terapiju koju mora sama plaćati, kao i većina oboljelih od reumatskih bolesti. Jedinstveni lijek za osteoartritis trenutno ne postoji, a uobičajeni postupak liječenja obuhvata primjenu kombinacije metoda liječenja u svrhu smanjenja bolova i održavanja pokretljivosti zgloba kao i fizikalnu terapiju koja je veoma važna u liječenju.

FOTO: Ilustracija/Google

Dobra vijest je da su u Bosni i Hercegovini nedavno predstavljena klinička istraživanja koja su pokazala da veliku ulogu u ublažavanju simptoma i progresije bolesti, posebno osteoartritisa koljena, ima kristalizirani glukozaminsulfat koji pomaže pri smanjenju boli, usporava razvijanje bolesti te poboljšava funkcionalnost zgloba. Također, predstavljen je i kratki vodič za bolesnike „Sve što trebate znati ako bolujete od osteoartritisa“.

Iako je osteoartritis progresivna bolest, postoje načini kojima se može usporiti njeno napredovanje, a to su šetnje, plivanje i zdrava ishrana. Osim toga, za sve pacijente koji boluju od reumatskih bolesti jako je važna podrška porodice i okoline jer se nerijetko bolesnici suočavaju sa anksioznošću i depresijom.

 

 

FOTO: Ilustracija/Google

Sponzorirani sadržaj

Komentari

komentar

Must Read

JU-JUTSU KLUB “SENSEI”: Naučite tehnike za samoodbranu koje će vam spasiti život

Željko Stjepanović, trener je u sarajevskom JU-JUTSU klubu "SENSEI" koji funkcioniše više od 15 godina i u kome se podučava samoodbrana za uzraste od...

Svjetlosna čarolija na Jahorini

Skijaški centar Jahorina, jedan od najmodernijih ski centara u regiji, izabran je za prvu ski destinaciju u sklopu koje su prezentirane svjetlosne dekoracije s...

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

Komentari

komentar