More
  HomePROMO+Život sa osteoartritisom - bol je tihi ubica

  Život sa osteoartritisom – bol je tihi ubica

  Svako jutro, već nekoliko godina, naša sagovornica Luca se budi sa bolom. Bolom koji je konstantan i jak. Kaže da tablete koje koristi za ublažavanje bola gotovo i ne pomažu i da joj ljekari savjetuju da nauči živjeti s tim.nike air max 90 futura nfl san francisco 49ers cheap lace front wigs best nfl uniforms nike air max sale outlet nfl superbowl custom jersey maker hockey custom soccer uniforms adidas yeezy slides stores best sex toys for women custom nfl jerseys human hair wigs womens nike air max 270 adidas online nike air max 90 futura 

  „Kako ću se naviknuti na bol? Ja inače ne podnosim bol dobro.“ – kaže. Njoj je prije nekoliko godina dijagnosticiran osteoartritis.

  „Prve simptome osjetila sam devedesetih godina. Bila je to bol u kostima koja nije prolazila ni nakon nekoliko sedmica. Sve me bolilo bez posebnog razloga, a posljednjih godina bol je konstantna i jaka.“ – objašnjava naša sagovornica.

  Osteoartritis je hronična i degenerativna bolest koja nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, a koja se najčešće javlja na zglobovima šaka, kukova, koljena i kičme. Do uništavanja hrskavice dolazi trljanjem kostiju jedne o drugu, što uzrokuje bol. Nije poznat jedinstveni uzrok nastanka ove bolesti, ali poznati su brojni faktori koji povećavaju rizik od obolijevanja, a među njima su životna dob, spol i naslijeđe.

  Veliki broj pacijenata u Bosni i Hercegovini

  Luca je samo jedna od mnogih koji žive sa osteoartritisom u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Udruženja oboljelih od reumatskih bolesti SNAGA, od ovih bolesti u BiH boluje 35.000 – 40.000 ljudi. Tačan podatak o oboljelima od osteoartritisa u Bosni i Hercegovini ne postoji, ali zabrinjavajući je podatak da je na nivou opće populacije 11% oboljelih od ove bolesti.

  Od dijagnosticiranja, Luca koristi propisanu terapiju koju mora sama plaćati, kao i većina oboljelih od reumatskih bolesti. Jedinstveni lijek za osteoartritis trenutno ne postoji, a uobičajeni postupak liječenja obuhvata primjenu kombinacije metoda liječenja u svrhu smanjenja bolova i održavanja pokretljivosti zgloba kao i fizikalnu terapiju koja je veoma važna u liječenju.

  FOTO: Ilustracija/Google

  Dobra vijest je da su u Bosni i Hercegovini nedavno predstavljena klinička istraživanja koja su pokazala da veliku ulogu u ublažavanju simptoma i progresije bolesti, posebno osteoartritisa koljena, ima kristalizirani glukozaminsulfat koji pomaže pri smanjenju boli, usporava razvijanje bolesti te poboljšava funkcionalnost zgloba. Također, predstavljen je i kratki vodič za bolesnike „Sve što trebate znati ako bolujete od osteoartritisa“.

  Iako je osteoartritis progresivna bolest, postoje načini kojima se može usporiti njeno napredovanje, a to su šetnje, plivanje i zdrava ishrana. Osim toga, za sve pacijente koji boluju od reumatskih bolesti jako je važna podrška porodice i okoline jer se nerijetko bolesnici suočavaju sa anksioznošću i depresijom.

  FOTO: Ilustracija/Google

  Sponzorirani sadržaj

  Must Read

  spot_img