PREDSTAVLJAMO VAM: Enela Šečić, bh. karatašica i humanitarka

Enela Šečić članica je Karate kluba “Rašid Buća” iz Ilijaša i ima zvanje majstor karatea Crni pojas 1. Dan.

Ova 20-godišnja djevojka, koja je studentica druge godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, ljubav prema sportu gaji još od malih nogu.

“Pokušala sam različite sportove, ali ništa me nije privuklo kao karate. Nakon prvog treninga znala sam da je to ono čime se želim baviti, bila je to ljubav na prvi pogled”, kaže Enela Šečić.

Ističe da obično trenira tri do četiri puta sedmično.

“Kada je ispred mene neko veliko takmičenje broj treninga se poveća. Motivacija mi obično ne fali jer imam podršku roditelja, trenera i prijatelja. Svaka osvojena medalja je nova motivacija za trud i rad”, riječi su naše sagovornice.

Enela Šečić (FOTO: Enela Šečić, privatni arhiv)

Dodaje kako svaki uspjeh ima posebno značenje.

“Svaka medalja je posebna i jako je teško izdvojiti neku. Ali ono na što sam ponosna kao i svaki sportista je nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Nastupati pod bojama naše države je zaista neopisiv osjećaj”, govori Enela Šečić.

Enela Šečić (FOTO: Enela Šečić, privatni arhiv)

Smatra kako je karate poprilično zapostavljen sport i ne pridodaje mu se pažnja koju zaslužuje.

“Veliki broj svjetskih, evropskih medalja dolaze od strane karate reprezentativaca i sve te medalje su zanemarene i niko ih ne nastoji istači kao bitan dio sporta i Bosne i Hercegovine”, mišljenja je ova mlada karatašica.

Naglašava kako je veoma izazovno biti žensko u svijetu borilačkih sportova.

“Stalno se borimo s pričama društva i stereotipima. Bitno je samo zanemariti komentare i držat se svog cilja te pokazati da možemo sve što želimo”, potcrtava Enela Šečić

Prema njenim riječima, pandemija koronavirusa uzrokovala  je otkazivanje svih takmičenja i treninga.

“To je za nas sportiste jako stresno jer je poremećen naš tempo života. Situacija se popravlja i svijet karatea ponovo otvara svoja vrata i uskoro nas očekuje Federalno prvenstvo Bosne i  Hercegovine”, ističe naša sagovornica.

Pored karatea, njen drugi dio života čini volontiranje. Volontirati je počela s 12 godina, a trenutno je aktivna volonterka Crvenog križa Općine Centar Sarajevo.

“Volontiranje sam započela u Crvenom križu i tu sam ostala. U Crveni križ sam došla kao i veliki broj volontera kroz aktivnosti prve pomoći. Razlog zašto sam ostala u najvećoj svjetskoj organizaciji je što nam ona pruža mogućnost razvijanja i sticanja znanja o mnogobrojnim problemima s kojim se susrećemo svakodnevno. Pored sticanja znanja, kroz Crveni križ razvijam sebe, učim se slušanju i razumijevanju te poštivanju različitosti. Volim pomagati jer svaki izmamljeni osmijeh smatram uspjehom i čini me zadovoljnom”, kaže Enela Šečić.

Enela Šečić (FOTO: Enela Šečić, privatni arhiv)

Dodaje kako je kroz Crveni križ upoznala mnoge ljude koji se vode istom idejom, istim ciljem te je stekla čvrsta prijateljstva.

“Kroz programe Crvenog križa radila sam s različitim ljudima i različitim dobnim skupinama, ali rad s najmlađima je za mene posebno iskustvo i veliki izazov koji svaki put prihvatim širokih ruku. Mali ljudi čistog srca i iskrenog osmijeha  su naša vojska najjača”, govori ova svestrana djevojka.

Na kraju razgovora dotakla se i svojih planova u budućnosti.

“Namjeravam zadržati svoje mjesto u reprezentaciji Bosne i Hercegovine te početkom 2021. godine polagati za 2. Dan majstorskog zvanja. Također, sigurno ću nastaviti i volontirati jer sam u Crvenom križu pronašla sebe. Postoji jedna rečenica koja me svaki dan motiviše da nastavim volontirati i raditi ono što volim, a ona glasi: ‘Tvoja veličina nije u onome što imaš, već  u onome što si spreman dati’ . Smatram da se trud i rad uvijek isplati. Možda ne odmah, možda ne kad mi želimo ali jednog dana će sigurno. Vjera u sebe je put do uspjeha”, zaključuje Enela Šečić.