AMAR KORKARIĆ: Zbog oca sam zavolio rukomet i svakodnevno mi pomaže da napredujem

Amar Korkarić rukometom se bavi od svoje šeste godine i trenutno je član ORK “Bosna” Sarajevo. U sarajevskom klubu ovaj 18-godišnji mladić, inače sin bh. rukomentene legende Zuhdije Korkarića, igra na poziciji srednjeg beka i lijevog krila.

U razgovoru za dobarportal.net pričao je o svojim počecima i ambicijama u nastavku karijere.

Prošao sam sve omladinske selekcije kluba i evo me sada u prvom timu. Također, nastupam i za juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine”, kaže Amar Korkarić.

Otkrio nam je i šta je utjecalo na njegovo razvijanje kao rukometaša.

“Za mene kao mladog igrača je ovo treća godina Prve lige Federacije BiH i sa sigurnošću mogu reći da je znantno utjecala na moj napredak i razvoj kao igrača”, ističe naš sagovornik.

Amar Korkarić (FOTO: Amar Korkarić, privatni arhiv)

Govorio nam je i o ambicijama svoga kluba.

“Pa prije svega mi smo u protekloj sezoni zauzeli 1. mjesto te smo igrali baraž za Premijer ligu BiH u kojem na kraju nismo uspjeli zauzeti jednu od dvije pozicije koje su vodile u PL BiH. Evo sada je opet krenula sezona Prve lige Federacije i za sada u prva dva kola smo ostvarili dvije pobjede i namjeravamo nastaviti u tom ritmu sve do Premijer lige BiH”, naglašava ovaj mladi rukometaš.

Smatra da je reprezentacija Bosne i Hercegovine pred veoma teškim periodom.

“Prolazimo kroz smjenu generacija i to je jedan veoma težak period za svaku reprezentaciju pa tako i za našu, ali sam sasvim siguran da uz spoj mladosti i iskustva naša selekcija može napravit mnogo”, potcrtava Amar Korkarić kojem je najsretniji trenutak bio kada je dobio poziv u juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Dotakao se i ponuda drugih klubova, ali i podrške koju ima od svojih roditelja.

“Imao sam nekih ponuda od klubova u Premijer ligi BiH i također sam išao u Sloveniju, ali zajedno sa svojom porodicom koja mi je najveća podrška u svemu, odlučio sam da je najbolje da ovdje u Sarajevu završim srednju školu i onda da se odlučim za dalje”, riječi su našeg sagovornika.

Kao rukometnog uzora naveo je svoga oca.

“Zbog oca sam zavolio rukomet i svakodnevno mi pomaže da napredujem u svakom aspektu svog života pa tako i u sportu. Od igrača koji igraju rukomet i dalje bih naveo Nikolu Karabatića”, priča nam ovaj mladi rukometaš.

Na kraju je imao i poruku za mlade sportiste.

“Vjerujte u sebe i samo uz naporan rad i trud možete ostvarit svoje snove”, zaključio je Amar Korkarić.

Autor: Mirsad Bahtanović

Bilješka o autoru: Mirsad Bahtanović rođen je 18.06.1997. godine u Sarajevu. Završio je Srednju medicinsku školu na Jezeru, da bi 2018. godine uradio prekvalifikaciju kako bi mogao započeti privatni biznis. Od hobija se bavi rukometom i istraživanjem o sportu.