RIJAD ŠPILJAK: Od studentskog posla do posla iz snova

Rijad Špiljak iz Sarajeva, podijelio je sa nama svoj put do zaposlenja.

Ovaj mladić iz glavnog grada Bosne i Hercegovine rekao nam je kako je spojio ljubav prema svom gradu sa poslom kojim se sada bavi već preko sedam godina.

“Godine 2012. sam upisao Mašinski fakultet u Sarajevu. Tokom studija sam tražio razne prilike za studenske poslove kako bih zaradio za đeparac i pomogao roditeljima pri finansiranju studija. Pružila mi se prilika da postanem turistički vodič. U aprilu 2013. godine stekao sam certifikat za turističkog vodiča”, kaže Rijad Špiljak.

Radio je ture po Sarajevu i Bosni i Hercegovini te pronalazio vrijeme za fakultet i posao.

“Uspio sam naći balans između fakulteta i posla te obezbijediti sebi dovoljan izvor prihoda za finansiranje studija i đeparac. Do kraja 2018. godine sam radio kao vodič i imao sam priliku upoznati ljude iz više od 50 zemalja svijeta”, dodaje naš sagovornik.

Rijad Špiljak (FOTO: Rijad Špiljak, privatni arhiv)

Za dobarportal.net ističe kako se nada da je boravak u Sarajevu i Bosni i Hercegovini učinio zanimljivim svim turistima koji su bili na turama koje je on vodio.

“Bila mi je velika čast, tokom više od pet godina rada, kroz svoj grad provesti oko 50 000 ljudi iz cijeloga svijeta. Veliku čast mi je predstavljala i činjenica da sam bio jedan od domaćina visokim delegacijama poput delegacije predsjednika Republike Djibouti, direktora FC Celtic, menadžmenta fudbalske reprezentacije Finske”, govori ovaj mladić.

Otkrio nam je i čime se sada bavi.

“U januaru 2019. dobio sam posao u turističkoj agenciji Insider gdje sam prvenstveno radio kao vodič. U agenciji radim na poziciji operativnog menadžera, gdje terenski rad mijenjam tehničkim djelovanjem u koordinarinju, organizaciji, pripremi vodiča i svih potrebnih sredstava za realizaciju više od 3000 tura koje su sa velikim uspjehom organizovane u 2019. godini”, potcrtava Rijad Špiljak.

Rijad Špiljak (FOTO: Rijad Špiljak, privatni arhiv)

Također, navodi kako su postojale mogućnosti za rad u struci, budući da je po zanimanju magistar mašinstva, no ipak je odabrao rad sa ljudima.

“Prevagnula je ljubav prema svom gradu i želja da Sarajevo i BiH predstavljam na najbolji mogući način”, naglašava ovaj mladi Sarajlija.

Ono što nas je posebno zanimalo to je projekat “Mali ambasadori Sarajeva” gdje je djeci u Bosni i Hercegovini omogućen besplatan obilazak grada.

“Pored redovnih poslova, zajedno sa kolegama u januaru 2019. godine pokrenuli smo projekat pod nazivom ‘Mali ambasadori Sarajeva’ koji je podrazumijevao besplatne obilaske za učenike osnovnih škola u Sarajeva i BiH. To je projekat gdje djeca imaju priliku upoznati Sarajevo kakvo do tada nisu poznavali, te kroz igru i zabavu naučiti mnoštvo novih stvari. Želimo djeci približiti tradiciju našeg kraja i povezati je sa savremenim načinom života”, priča Rijad Špiljak.

Luís Figo i Rijad Špiljak (FOTO: Rijad Špiljak, privatni arhiv)

Nismo mogli, a da ne primjetimo Rijadovu ljubav prema poslu koji radi.

“Radeći na projektima vezanim uz tradiciju našeg kraja, djeca su stekla nova znanja i vještine, obogatila svoj rječnik i spoznaje, ali i osjetila pripadnost svojoj zemlji i zavičaju. Volim svoj grad i državu, i trudim se da ga dočaram na najbolji mogući način, jer vjerujem da doista imamo mnogo toga za ponuditi”, riječi su našeg sagovornika.

Dodaje da bi volio da turisti vide i dožive našu tradiciju, onako kako on to vidi svojim očima. Svjesni situacije u kojoj se nalazimo, pitali smo ga da nam kaže kako se on nosi s tim.

“U 2020. godinu smo ušli sa velikim očekivanjima ali je pandemija korona virusa učinila svoje, a pad prihoda iznosi više od 95%. Ovakva situacija nas je natjerala da razmislimo o budućnosti i pružila šansu da radimo na novim stvarima za koje ranije nismo imali dovoljno vremena. Uprkos svemu, rad sa djecom na raznim projektima poput dnevnih kampova, virtuelnih obilazaka, izrade ilsutrovanih vodiča za djecu, kao i rad sa međunarodnim partnerima na projektima posvećenim turizmu nam je omogućio da sačuvamo sva radna mjesta. Vjerujemo da ćemo istrajati u ovom velikom izazovu te da ćemo kraj krize dočekati još spremiji”, zaključuje Rijad Špiljak.

Autor: Segmedina Keško

Bilješka o autoru:  Segmedina Keško rođena je 24.12.1994. godine u Sarajevu, gdje i živi. Trenutno je studentica master studija na Fakultetu političkih nauka. Posjeduje iskustvo u administraciji i digitalnom marketingu te radu sa turistima. Sportom se bavi preko deset godina rekreativno i govori engleski jezik. Voli pravdu, iskrenost, ljubav, prirodu, životinje, ravnopravnost, putovanja te svoje slobodno vrijeme usmjerava ka promoviranju istog.