MLADI ZA NOVI KULTURNI PROCVAT: Pozivamo vas na izložbu umjetnina na platnu i kaligrafije “Borealis”

Udruženje društvo umjetnika “Gazi Osman Paša” je omladinsko društvo osnovano u Sarajevu 2019. godine, a glavna svrha postojanja društva su promocija umjetnosti, poezije, patriotizma i omladinskog duha.

Udruženje vodi omladina koja je aktivna i ambiciozna da unaprijedi svoj grad i državu. Do sada, Udruženje se fokusiralo na diskusije o poeziji, umjetnosti, historiji… Pa prilikom dolaska novih članova, proširilo svoje ambicije ka višim ciljevima.

Organizovali su online edukacije za vrijeme početka pandemije gdje su postali platforma za mlade ljude da nauče više i upoznaju nove ljude za vrijeme izolacije. Također su organizovali mirovnu šetnju uz znak podrške Bošnjacima u Sandžaku za period crnogorskih izbora.

A sada, uz podršku mladih umjetnika i Historijskog muzeja, Udruženje društvo umjetnika  “Gazi Osman Paša” sprema novi projekat na koji vas poziva!

Izložba umjetnina na platnu i kaligrafije “Borealis” koja je upotpunosti organizovana od strane srednjoškolaca svečano će biti otvorena 18. oktobra sa početkom u 17 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Izložba će trajati sedam dana, a cijena ulaznice iznosi 4 KM.

Umjetnici čiji će radovi biti predstavljeni su: Teuta Hot (glavni izlagač slikarskih radova) te Emina Bahtanović, Sumeja Hasanović, Sumeja Nukić i Hena Šehović (radove turske i arapske kaligrafije).

Eman Šabotić (FOTO: Eman Šabotić, privatni arhiv)

“Izložba služi da promoviše radove omladine koja namjerava da se bavi umjetnošću, pa time da im Udruženje ‘Gazi Osman Paša’ bude platforma za isto. Mi smo uradili sve u našoj moći da se  čuje za ovu izložbu, pa vjerujem da ćemo na taj način uspjeti u našem konačnom cilju promovisanja naše priče”, kaže Eman Šabotić, organizator izložbe, koji je ujedno i predsjednik Udruženja društva umjetnika  “Gazi Osman Paša”.

Prihod od prodanih ulaznica ide direktno muzeju kao znak podrške kulturnim institucijama i znak zahvalnost mladih za njihov rad.

“Na nama mladima je da kroz naše djelovanje pomognemo kulturnom procvatu naše domovine za bolje sutra. Dođite i podržite mlade osobe koji se bore za bolju budućnost Bosne i Hercegovine za novi kulturni procvat našeg društva”, poručio je Eman Šabotić.

Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno im se obratite na e-mailove: drustvopisacagopsarajevo@gmail.com ili sabotic.eman36@gmail.com

Autor: Rijad Ahmetović

Bilješka o autoru: Rijad Ahmetović rođen je 18.01.2002. u Sarajevu. Bavi se aktivizmom te je i omladinski autor. Također, koordinator je mnogih organizacija u NVO sektoru punih šest godina.