Home DOBAR DOBRE PRIČE MLADI ZA NOVI KULTURNI PROCVAT: Pozivamo vas na izložbu umjetnina na platnu...

MLADI ZA NOVI KULTURNI PROCVAT: Pozivamo vas na izložbu umjetnina na platnu i kaligrafije “Borealis”

Udruženje društvo umjetnika “Gazi Osman Paša” je omladinsko društvo osnovano u Sarajevu 2019. godine, a glavna svrha postojanja društva su promocija umjetnosti, poezije, patriotizma i omladinskog duha.

Udruženje vodi omladina koja je aktivna i ambiciozna da unaprijedi svoj grad i državu. Do sada, Udruženje se fokusiralo na diskusije o poeziji, umjetnosti, historiji… Pa prilikom dolaska novih članova, proširilo svoje ambicije ka višim ciljevima.

Organizovali su online edukacije za vrijeme početka pandemije gdje su postali platforma za mlade ljude da nauče više i upoznaju nove ljude za vrijeme izolacije. Također su organizovali mirovnu šetnju uz znak podrške Bošnjacima u Sandžaku za period crnogorskih izbora.

A sada, uz podršku mladih umjetnika i Historijskog muzeja, Udruženje društvo umjetnika  “Gazi Osman Paša” sprema novi projekat na koji vas poziva!

Izložba umjetnina na platnu i kaligrafije “Borealis” koja je upotpunosti organizovana od strane srednjoškolaca svečano će biti otvorena 18. oktobra sa početkom u 17 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Izložba će trajati sedam dana, a cijena ulaznice iznosi 4 KM.

Umjetnici čiji će radovi biti predstavljeni su: Teuta Hot (glavni izlagač slikarskih radova) te Emina Bahtanović, Sumeja Hasanović, Sumeja Nukić i Hena Šehović (radove turske i arapske kaligrafije).

Eman Šabotić (FOTO: Eman Šabotić, privatni arhiv)

“Izložba služi da promoviše radove omladine koja namjerava da se bavi umjetnošću, pa time da im Udruženje ‘Gazi Osman Paša’ bude platforma za isto. Mi smo uradili sve u našoj moći da se  čuje za ovu izložbu, pa vjerujem da ćemo na taj način uspjeti u našem konačnom cilju promovisanja naše priče”, kaže Eman Šabotić, organizator izložbe, koji je ujedno i predsjednik Udruženja društva umjetnika  “Gazi Osman Paša”.

Prihod od prodanih ulaznica ide direktno muzeju kao znak podrške kulturnim institucijama i znak zahvalnost mladih za njihov rad.

“Na nama mladima je da kroz naše djelovanje pomognemo kulturnom procvatu naše domovine za bolje sutra. Dođite i podržite mlade osobe koji se bore za bolju budućnost Bosne i Hercegovine za novi kulturni procvat našeg društva”, poručio je Eman Šabotić.

Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno im se obratite na e-mailove: [email protected] ili [email protected]

Autor: Rijad Ahmetović

Bilješka o autoru: Rijad Ahmetović rođen je 18.01.2002. u Sarajevu. Bavi se aktivizmom te je i omladinski autor. Također, koordinator je mnogih organizacija u NVO sektoru punih šest godina.

Komentari

komentar

Must Read

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

PONOS DRŽAVE: Robotički tim BiH trenutno prvi u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021

Tim mladih Bosne i Hercegovine, okupljeni oko CERIT – Centra za edukaciju robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru, učestvuju ove godine na svojevrsnoj Međunarodnoj...

VREMEPLOV U SARAJEVU: Vršnjačko nasilje kroz vrijeme

Vremeplov "Vršnjačko nasilje kroz vrijeme", koji simbolično pokazuje da nasilje nije pravi put, održan je u Sarajevu, u prostoru Kutcha.  Vršnjačko nasilje je prisutno u...

Komentari

komentar