RAFTING NA NERETVI: Nezaboravno iskustvo puno adrenalina za sve koji znaju uživati u prirodi

DOBRE PRIČE PROMOCIJA SLIDER

Ove godine gdje god i šta god da isplanirate u ljetnom periodu, dodatan oprez zbog koronavirusa mnogima je čak zadao i glavobolje jer su to sati pa i dani razmišljanja šta je najbolje za odmor i uživanje u toplim ljetnim danima. Da vam pomognemo malo u potrazi oaze užitka i dobrog adrenalina, u ovom tekstu vodimo vas u Konjic, grad na lijepoj Neretvi.

 

Neretva je bila poznata od grčkog perioda. Imena su joj bila porijeklom iz grčkog jezika što je vjerovatno značilo Zelena ili Zelena ljepotica. Stara imena za Neretvu su bila Nera ili Narenta. Poznata je po svojoj smaragdno-zelenoj boji, čistoj i u svom gornjem toku potpuno pitkoj vodi.

 

Ljepote rijeka u BiH koriste se i za rafting, nezaboravno iskustvo od par sati vožnje (FOTO: Grupa ljudi koja je krenula na čamac /IZVOR: RAFTING INESRAFT, Konjic)

Konjic je grad i središte istoimene općine na krajnjem sjeveru planinske Hercegovine, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Čarobno lijepa rijeka Neretva duga je 230 km i svojim najvećim dijelom protiče kroz Bosnu i Hercegovinu (208km) te manjim dijelom, prije ušća u Jadransko more, kroz Hrvatsku (22 km). Izvire ispod planine Jabuke u Bosni i Hercegovini. Zajedno sa svojim pritokama čini zasebnu prirodnu cjelinu i jedinstven ekološki sistem u ovom dijelu svijeta. Izvire u planinskim predjelima visoke Hercegovine i većim dijelom svog toka ima odlike planinske rijeke.

 

Turistički rafting je približen gostima na najveću moguću mjeru i nije opasan u koliko se pridržavate svih uputa koje Vam daju ovlaštene osobe. Rafting u kojem Vi učestvujete ne zahtjeva prethodno znanje, jer ćete sve upute i odgovore dobiti od organizatora i samih vodiča (skipera). Što se tiče mlađe djece, turistički rafting ne poznaje limite, kako u starosnoj, tako ni u polnoj razlici. Vi ste osoba koja najbolje poznaje vlastito dijete. Poželjno je da dijete zna plivati, da nema strah od vode i da je dovoljno staro da razumije upute koje Vam daje organizator i sam vodič.

Čamci kojima se spuštate niz Neretvu su vrhunske kvalitete (FOTO: privatni arhiv /IZVOR: RAFTING INESRAFT, Konjic)

Ukoliko ste odlučili da ih posjetite sa svojim najbližim ili grupom prijatelja i ima Vas 6-8 osoba, onda je to opcija u kojoj dobijate svog vodiča i svoj raft čamac. Ako nemate takvu grupu, opet nije ‘problem’, jer nakon što kontaktirate reaftere, oni vam daju nekoliko prijedloga za dane, kad Vas mogu uključiti u program raftinga, sa grupom koja ima isti ‘problem’ i tako riješie minimum za jedan raft čamac, jer je jako teško upravljati raftom, ako nemaju šest osoba.

 

Početkom šestoga mjeseca, jedan od zaljubljenika u rafting oglasio se na Facebook profilu te naveo niz bitnih detalja vezanih za ovogodišnju sezonu raftinga na Neretvi. Pandemija koronavirusa poremetila je sve pa i planove za iskusne raftere, ali i one koji žele osjetiti adrenalin tokom spusta niz čarobno lijepu zelenu Neretvu.

 

Denis Faladžić bio je naš domaćin tokom boravka u Konjicu (FOTO: Denis Faladžić, privatni arhiv /IZVOR: RAFTING INESRAFT, Konjic)

“U nadi da ćete razumjeti da želimo samo najbolje za vas, obavještavamo vas da smo i ove godine uprkos teškoj situaciji u našoj zemlji a i šire, počeli sa radom za tekuću sezonu sa malo izmijenjenim programom, a sve u cilju spriječavanja širenja virusa Covid-19 koji nas je pogodio. Da vam prvo kažemo da nam nije nimalo drago što se odričemo programa po kojem smo ranije radili jer smo se ponosili istim, a to najbolje znaju gosti, koji su nas već posjetili, te im ovom prilikom šaljemo jedno veliko HVALA I VIDIMO SE OPET. Ono što se očekuje od nas je poštivanje mjera izdatih od strane kriznog štaba CZ koje su još na snazi pa shodno tom mi smo se odlučili da ispoštujemo iste. Sve što želimo je izbjegavanje velikih okupljanja na javnim mjestima te tako tražimo razumijevanje od vas koji nam dolazite pa nudimo naš program za sezonu 2020. Evo vi ste nas posjetili u avgustu, sezona će sigurno trajati još dva mjeseca vjerovatno.”, naglašava za dobarportal.net naš domaćin iz Konjica, gospodin Denis Faladžić.

Kontaktirajte jednu od nekoliko registrovanih firmi za obavljanje djelatnosti raftinga na Neretvi. Mi smo za puni ugođaj izabrali da to bude RAFTING INESRAFT, a informacije o njima možete dobiti na web stranici, na Instagramu ili putem Facebook stranice. Broj na koji možete dobiti više informacija je +387 (0) 61 922 923, a tu je i mejl adresa info@inesraft.ba.

 

Rafteri tokom spusta na Neretvi (FOTO: privatni arhiv /IZVOR: RAFTING INESRAFT, Konjic)

Nemojte samo da uživate u fotografijama i videu priloženim u tekstu, nego put pod noge i pravac Konjic. Vjerujemo da ćete vaše iskustvo prepričati na desetine puta vašim prijateljima. Volimo prirodne ljepote naše lijepe Bosne i Hercegovine.

A za kraj teksta poslastica za mnoge ljubitelje adrenalina, pogledajte i video snimak jednog od mnogobrojnih rafting spustova niz Neretvu: