KREATORI PROMJENA: Saradnja među mladima unutar Zapadnog Balkana uz RYCO

Regionalna kancelarija/ured za saradnju mladih (Regional Youth Cooperation Office – RYCO) je međunarodna organizacija (regionalnog karaktera), odnosno međuvladin mehanizam sa sjedištem u glavnom gradu Albanije, Tirani. Pored glavnog sjedišta u Tirani, RYCO je sa svojim lokalnim kancelarijama prisutan i u drugih pet područja na Zapadnom Balkanu: Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu i Skoplju.

Proces osnivanja RYCO-a počinje Berlinskim procesom još 2014. godine na Samitu lidera Zapadnog Balkana u Berlinu, kada se jasno ističe potreba za intenzivnijom saradnjom zemalja regiona, ali posebno rada i saradnje među mladima unutar Zapadnog Balkana. U Beču je potpisana Zajednička deklaracija kojom se predviđa osnivanje RYCO. Šest vlada Zapadnog Balkana su osnovale RYCO i to su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija, koje su  4. jula 2016. godine u Parizu na Samitu lidera Zapadnog Balkana potpisale Sporazum o osnivanju kancelarije.

Berina Bukva (30) diplomirana je pravnica iz Sarajeva i šefica RYCO lokalne kancelarije u Bosni i Hercegovini, a u razgovoru za dobarportal.net ističe kako je RYCO organizacija koja daje priliku mladima da postanu kreatori promjena i drugačijih (zdravijih) narativa na Zapadnom Balkanu.

“RYCO podržava procese i projekte koji se primarno bave omladinskom razmjenom mladih na Zapadnom Balkanu, pomirenjem i suočavanju s prošlošću, prekograničnom omladinskom saradnjom, inicijativama koje za cilj imaju zagovaranje boljeg položaja mladih, edukacijama i diskusijama o ljudskim pravima. Vrlo često, interno u timu volimo reći da je RYCO platforma gdje želimo ponuditi i organizacijama i srednjim školama nešto više od granta. Želimo im dati priliku da razgovaraju, da uče i postavljaju pitanja, da otkrivaju, ali naposlijetku i da profesionalno rastu i razvijaju svoje kapacitet za druge procese  kako lokalno tako i regionalno, gdje mladi moraju koristiti svoju kartu učešća”, kaže Berina Bukva koja u nevladinom/omladinskom sektoru radi preko deset godina i trenerica je za ljudska prava i rodnu ravnopravnost.

Berina Bukva (FOTO: Berina Bukva)

Dodaje kako RYCO od samog početka putem dodjeljivanja grantova organizacijama i školama osigurava programe omladinske razmjene, susrete mladih iz regiona uz povećanje mobilnosti mladih te nudi priliku da mladi „zagrebu“  klasične balkanske stereotipe kroz neformalnu edukaciju i jedan zajednički pristup tematikama ljudskih prava, suočavanja s prošlošću, dijaloga, pomirenja.

“Kancelarija zaista vrijedno radi na kontinuiranoj komunikaciji u različitim procesima s predstavnicima omladinskih struktura, vladinim instutucijama, međunarodnim organizacija i partnerima, ali i individualno – s mladima u svih šest Ugovornih strana. Kroz različite projekte i partnerstva s relevantnim partnerima, RYCO omogućava jednake prilike za sve mlade u različitim procesima edukacije, participacije i aktivizma. Kancelarija zaista daje i priliku mladima da uče, da unapređuju svoje kapacitete i da zajedno sa svojim vršnjacima putuju i vide dobre primjere prakse(MIRAI program – studijska posjeta Japanu ili program Suočavanje s prošlošću – Sarajevo Film Festivala”, naglašava naša sagovornica.

Smatra da je RYCO prilika i konkretan mehanizam koji treba da koriste mladi kako bi uradili nešto konkretno, a ne samo pričali konkretno o tome.

“RYCO je alat za promjenu statusa quo i da biste osjetili regionalnu magiju, tako nas trebate posmatrati. Ponekad mislim da RYCO za BiH znači više nego za bilo koju drugu RYCO učesnicu, s obzirom na dešavanja i procese unutar države, u kojima  su izazovi i prepreke za dijalog i saradnju vrlo česti. Inače, za svaku od učesnica RYCO-a pa i za BiH, RYCO predstavlja jedan historijski momenat i napredak  vlada Zapadnog Balkana u smislu opredjeljenosti i direktnog investiranja u regionalnu saradnju i mlade. Saradnja s vladama i institucijama vlasti jeste veliki izazov za nas, ali i odlična prilika da artikulišemo stavove o tome gdje vidimo propuste i gdje se mora više raditi i ulagati”, mišljenja je šefica RYCO lokalne kancelarije u Bosni i Hercegovini.

S RYCO-om, mladi u Bosni i Hercegovini, organizacije i srednje škole iz Bosne i Hercegovine, imaju priliku da putuju regijom, da upoznaju svoje vršnjake/inje preko granice i da „osluškuju“ svoje okruženje bez utjecaja tuđih stavova.

“Činjenica da spajamo mlade u regiji i dajemo im priliku za drugačije i zabavno učenje daje drugačiju perspektivu rada i utjecaja koji ostvarujemo na terenu. Za BiH to ponekad znači da će sarađivati organizacija i/ili škola iz Republike Srpske i Federacije BiH pa i Brčko Distrikta, što daje jedan drugačiji prizvuk našeg svakodnevnog posla i komunikacije na terenu. To su nekome tehničke stvari komplikovanog bh. sistema, ali za nas je to važan momentum i pokazatelj da nešto radimo ispravno i dobro, to je funkcionisanje mehanizma koji treba da spaja mlade regiona, ali i mlade unutar svake od učesnica RYCO-a “, ističe naša sagovornica.

RYCO (FOTO: RYCO)

Sigurna je da dolazi vrijeme koje zahtjeva spremnije i kompetentnije ljude, konkretnije mogućnosti, ažurnije mlade koji će učestvovati u bitnim procesima, ali i prepoznavati važnost evropskih vrijednosti i integracija.

“RYCO u BiH također znači i prilike za one mlade koji se ne podrazumijevaju uvijek. Za one koji su prosto „isključeni“ i koji nisu imali informacije o ovakvim ili slilnim mogućnostima. Za one koji su marginalizirani, ranjivi i ponekad strateški stjerani u kraj. Inkluzivni pristup RYCO-a je mnogo važan i strateški smo se opredjelili za njega od samog početka. To je vrlo vidljivo na projektima naših grantija i u dodatnim aktivnostima, npr.  treninga izgradnje kapaciteta”, dodaje Berina Bukva

Prema njenim riječima, ako je suditi prema prijavama na dosadašnja tri RYCO otvorena poziva gdje je bilo preko 800 aplikacija, mladi su vrlo zainteresirani za saradnju i mobilnost na Zapadnom Balkanu.

“Pored aplikacija i učešća na info sesijama, mladi pokazuju da žele da budu uključeni i pitani o procesima regionalne saradnje, prekograničnih inicijativa i dijaloga o tome šta donosi budućnost svima nama bez ili sa procesom suočavanja s prošlošću. Mladi se prijavljuju na različite prilike koje RYCO nudi što doista govori o tome da žele biti uključeni, ali i da žele izaći iz dosadašnjeg lokalnog okvira kada govorimo o aktivizmu, saradnji i dijalogu. Vrlo često oni ne znaju šta je to što mogu pitati ili naći „tamo preko granice“ ili „tamo ko onih“ – što daje posebnu čar svima koji se usude pisati projekt, aplicirati i pokušati regionalno se umrežiti. RYCO priče stvarno budu mnogo zanimljive, procesi dugi ali vrlo potrebni mladim generacijama, ali i onim starijim”, govori šefica RYCO lokalne kancelarije u Bosni i Hercegovini.

Ističe kako poznaje i radi s vrlo aktivnim i odgovornim mladim profesionalcima, aktivistima u našem društvu, ali također sreće i poznaje mnogo onih koji prosto čekaju određene rezultate bez participacije i rada.

“Mladi ponekad nemaju dovoljno znanja i ne vide perspektivu u tome da se aktiviraju u svojoj zajednici. Ponekad je to i nedostatak prilika ili nedovoljno vidljive mogućnosti  u koje se mogu uključiti i doprinijeti rezultatima. Vrlo često svjedočimo sjajnim omladinskim inicijativama  i radu na terenu, ali u isti mah imamo i neartikulisane zahtjeve i nedefenisane potrebe mladih, no vjerujem da su to procesi učenja i sazrijevanja generacija koje imamo i koje dolaze. No, svejedno moram istaći da mladi u slučaju nedoumice – ipak imaju kome da se obrate kada je u pitanju aktivizam i uključivanje u važne procese koji ih se tiču. Formalne omladinske strukture u BiH, na svim nivoima – gdje postoje – zaista rade važan i često Sizifov posao. Vjerujem da vijeća/savjet mladih oba entiteta, kao i Brčko Distrikta imaju sluha za sve mlade s prostora  BiH, a i svjedok sam da rade sjajan posao na poboljšanju položaja mladih u BiH”, tvrdi naša sagovornica.

RYCO (FOTO: RYCO)

Mišljenja je da uvijek možemo bolje, ali vrlo često izbjegnemo analizirati, kako to bolje, s kim i na koji način, a što su važne smjernice u radu svakog pojedinca ili strukture/sistema.

“Također, moram istaći važnost omladinskih predstavnika u RYCO Upravnom odboru. Omladinski  predstavnici svih šest učesnica imaju priliku rame uz rame, s nadležnim ministarstvima za pitanja mladih iz šest vlada, da predlažu, komentiraju i donose odluke koje direktno podržavaju i utječu na naš rad. Ovi mladi ljudi zaista imaju veliku odgovornost, ali i obavezu da to rade s puno integriteta, predanosti, jasnih motiva  a sve u cilju poboljšanja regionalne saradnje, mobilnosti i  položaja mladih kako u svojim zajednicama, tako  i u regionu”, govori Berina Bukva.

Kako kaže, pandemija koronavirusa  dosta je izmijenila tempo rada kancelarije i planove za skoro čitavu 2020. godinu.

“Kao i svi ostali, prilagođavamo planirani sadržaja za implementaciju u online formatu i neke važne stvari su se već uspješno online implementirale n što smo zaista ponosni. Nastavljamo biti u komunikaciji s našim grantijima, pokušavamo olakšati svima naredni period uz pridržavanje osnovne misije RYCO-a, čak i u izazovnim vremenima poput ovih. Kada razgovaramo unutar tima, znamo konstatovati da je i pandemija sjajna prilika da preispitamo sve navike balkanaca. Ovaj shift se desio svima, te ni RYCO ne propušta priliku da aktivnosti nadoknadi u online formatu. RYCO će kao i uvijek nastaviti biti mehanizam koji je prvenstveno na raspolaganju mladima (organizacijama i školama) i želimo s istim motivom boljeg regiona, održati budnim mlade ljude te ih motivirati da se i online: povezuju, razmjene iskustva, uče i u ovom periodu pokušaju biti online mobilni”, riječi su naše sagovornice.

Ističe da je čitava 2020. godina nekako modifikovana i da će dosta projekata početi sigurno tek na jesen ili čak krajem godine.

“Ono što mogu reći da su RYCO-ovi agenda i kalendari uvijek puni i jedva čekamo da krenemo i u online avanture. U narednom periodu možete očekivati dosta novih prilika za projekte i regionalnu saradnju – pa makar za još neki period- i online regionalnu saradnju i upoznavanje. Komunikacija i podrška svim našim podržanim projektima drugog i trećeg otvorenog poziva se nastavlja, pa vas vrlo rado pozivamo da pratite i njihove aktivnosti i rezultate rada na našoj stranici i kanalima na društvenim mrežama”, kaže šefica RYCO lokalne kancelarije u Bosni i Hercegovini.

Na kraju našeg razgovora imala je i poruku za sve mlade.

“Za neke događaje, pojave i pandemije prosto nemamo pravilnike niti instrukcije. I u svemu tome,  treba biti spreman na velike rizike ali i smjeli za nove poteze, malo drugačije ali i dalje aktivne poziije. Zato ostanite odgovorni,  informišite se i nikada ne zanemarujte svoje zajednice i okruženja u kojima se krećete. Vrlo brzo ćemo se družiti,  nekoliko dana u Nišu, pa onda u Ljubuškom ili Kotoru. Regionalne saradnje i u online formatu znaju biti cool i potrebne su sada više nego ikada. Pratite rad regionalne kancelarije, jer je ona uspostavljena zbog vas mladih i upravo ste vi ti koji moraju da ovaj region naprave boljim mjestom, online ili offline, potpuno je svejedno“, poručuje Berina Bukva.