UMJETNOST I TRADICIJA: “Čepoćilim” i “Čepoklupa” zasigurno su domaće umjetničko blago!

U Sarajevu je prije nekoliko dana svečano postavljena “ČEPOklupa”. Radi se o umjetničkoj instalaciji, koja je ujedno i novi mobilijar u “Gimnazijskoj ulici”, u strogom centru grada, nesvakidašnja instalacija ukrašena mozaikom od pvc čepova, sa šarom bosanskog ćilima.

 

Općina Centar podržala je ovaj kreativni projekat i to u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji svojim sredstvima finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

 

“Projekat smo realizovali u saradnji sa djecom i mladima iz OŠ ‘Vladislav Skarić’, Doma za djecu bez roditeljskog staranja ‘Bjelave’ i Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece ‘Mjedenica’. Naš projekat ‘ČEPOklupa’ je rezultat šestomjesečnog projekta ČEPOĆILIM, a ovaj put smo dizajnirali klupu. Ponovo smo pokazali i dokazali da otpad može biti umjetnost, i od pvc čepa napravili mozaik sa šarom bosanskog ćilima, u koju je utkano 12.000 čepova, veličine 12m2″, za dobarportal.net izjavio je Akif Dervišević.

 

Alma i njen suprug uložili su mnogo truda u kompletan projekat “Čepoklupa” (FOTO: Predstavljanje Čepoklupe u Sarajevu /IZVOR: Green Art)

 

“ČEPOklupa” je, kako nam navode iz Green Art-a, rezultat rada sa djecom i mladima sa područja Općine Centar u Sarajevu, djece sa kojima je i u vrijeme pandemije, uz mnoge prepreke, ipak realizovano nekoliko online art eko radionica. Može se reći da je ovaj projekat veoma dobar primjer ostalim kreatorima, ali i građanima da u Bosni i Hercegovini itekako ima mjesta za napredak u umjetničkom smjeru.

 

“Želimo ukrasiti Općinu Centar i ovim projektom obogatiti je još jednom novom turističkom atrakcijom. Umjetnička instalacija “ČEPOklupa” postavljena je kao centralni eksponat u ulici Gimnazijska, koja će do kraja augusta biti obogaćena i drugim mobilijarom, jer želimo da ova ulica bude šetnica za građane. Projekat je spoj ekologije i umjetnosti a Općina Centar daje veliki značaj očuvanju okoliša i životne sredine. Nizom projekata nastojimo naš životni prostor učiniti boljim i ugodnijim za život. Prirodu smo posudili od naših budućih generacija i moramo je mladim naraštajima ostaviti u što boljem stanju”, naglasio je Nedžad Ajnadžić iz Općine Centar u Sarajevu.

 

Alma Hrasnica Dervišević, Damir Žarak i gospodin Nedžad Ajnadžić (FOTO: Predstavljanje Čepoklupe u Sarajevu /IZVOR: Green Art)

Proritetna oblast projekta “ČEPOĆILIM” je zaštita okoliša i promocija nematerijalne kulturne baštine i umjetničkog stvaralaštva na području općine Centar Sarajevo. Projektne aktivnosti obuhvataju edukaciju o likovnoj tehnici decoupage, rukotvorinama, a paralelno promociju kulturne raznolikosti i baštine. Projekat se smatra neophodnim, kaže za dobarportal.net Alma Hrasnica Dervišević, kako bi podigli ekološku svijest skrećući pažnju na problem gomilanja ambalažnog otpada. Žele da skrenu pažnju kod djece i mladih sa područja općine Centar i uz konkretne aktivnosti se trude raditi na reduciranju ambalažnog otpada. Ne žele stati na ovome i plan im je da se mnogi ljudi ugledaju na njih. Žele da se stvara mnogo sličnih projekata u cilju korištenja ambalažnog otpada u kreativne svrhe.

 

“ČEPOklupu sam ukrasila sa žardinjerama i cijelu umjetničku instalaciju smo postavili u nukleus Općine Centar, poklonili je sugrađanima kao novu turističku atrakciju, uz snažnu ekološku poruku. Total dizajn “ČEPOklupe” potpisujem ja, inače sam akademska grafička dizajnerica. Realizaciju projekta odradio je Akif Dervišević, a implementaciju svega odradilo je udruženje “GREEN ART”, Sarajevo”, za dobarportal.net istakla je Alma Hrasnica Dervišević, ponosna idejom za očuvanjem tradicije na ovakav način, te dodala i ovo:

“Realizaciju projekta ČEPOĆILIM radimo u kontinuitetu od 2013-te godine, kada smo napavili prvi mozaik veličine 1 x 3 m. Tim projektom smo obilježili EVROPSKU SEDMICU ZA REDUKCIJU OTPADA (EWWR), koju implementira Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo”

 

Tada je pvc čep probudio kreativnu energiju akademske grafičke dizajnerice, Alme Hrasnica Dervišević, koja od tada uspješno promoviše kulturnu baštinu naše zemlje kroz šare bosanskog ćilima, stilizirajući ih u čistu formu, kako bi uspješno izradila mozaik od čepova, a da mustra bude još izražajnija. 

 

Nove ideje kako iskoristiti ambalažni otpad samo naviru, kažu za dobarportal.net kreatori ove zanimljive ideje. U iščekivanju novih kreativnih instalacija ove umjetnice, uživajte u Sarajevu na ČEPOklupi. Almina jedina molba upućena građanima koji koriste društvene mreže je da se fotografišu. Najljepše fotografije koje izaberu, građani neka postave na svoje profile na društvenim mrežama, uz oznaku #cepocilim i tako obogate ČEPOgaleriju, poručuju iz udruženja Green Art.

 

Nakon kreiranja Čepoćilima, ekipa Green Art udruženja osmislila Čepoklupu (FOTO: Predstavljanje Čepoklupe u Sarajevu /IZVOR: Green Art)