More
  HomeDRUŠTVOBiHKonferencija u Livanjskom kantonu u okviru projekta „Platforma za nisko-karbonski urbani razvoj...

  Konferencija u Livanjskom kantonu u okviru projekta „Platforma za nisko-karbonski urbani razvoj Federacije BiH“

  U okviru projekta „Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj Federacije Bosne i Hercegovine“ održana je 06.08.2020. konferencija pod nazivom „Platforma za nisko-karbonski urbani razvoj Livanjskog kantona“, u organizaciji udruženja Energis, uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

   

  Više od 20 stručnih osoba sastalo se s ciljem razmjene ekspertize, analize trenutnog stanja u Livanjskom kantonu i potencijala za unaprijeđenje kroz primjenu inovativnih rješenja za nisko – karbonski urbani razvoj.

   

  Bosna i Hercegovina, pod utjecajem industrijalizacije, prošla je kroz dinamičan socio-ekonomski razvoj koji je očitovan kroz proces brze i nekontrolisane urbanizacije i nemogućnosti planskih investicija u stambene zgrade, komunalnu i javnu infrastrukturu. Usljed koncentracije radnih mjesta i migracije stanovništva došlo je do brzog rasta populacije urbanih područja.

  Visok stepen naseljenosti, manjak strateškog pristupa razvoju te manjak svijesti građana o njihovom utjecaju na okoliš rezultirali su trendom rasta stepena zagađenosti. Ovakav trend čini uvođenje koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja efikasnim instrumentom za smanjenje karbonskog otiska i ostalih negativnih okolišnih utjecaja, uz poboljšanje uslova života, čineći grad sigurnijim, stabilnijim i održivijim mjestom za život.

   

  Na Platformi za nisko-karbonski razvoj Livanjskog kantona svoje ideje predstavilo je šest stručnih predavača iz uglednih konsultantskih kompanija, internacionalih i nevladinih organizacija, agencija, te ministarstava na kantonalnom i federalnom nivou. Kroz Platformu za nisko-karbonski urbani razvoj Livanjskog kantona promovisana su tehnički i ekonomski izvodiva nisko-karbonska rješenja u ključnim urbanim sektorima i njihova šira upotreba od strane jedinica lokalne samouprave i privatnog sektora.

   

  SPONZORI PROJEKTA: LANACO, Westport Consulting, Fabrika Cementa Lukavac

   

  Must Read

  spot_img