More
  HomeKULTURASFF26. SFF KAO PODRŠKA ŽENAMA U FILMU: Sarajevo Film Festival ovogodišnji domaćin...

  26. SFF KAO PODRŠKA ŽENAMA U FILMU: Sarajevo Film Festival ovogodišnji domaćin nagrade “AUDENTIA”

  Sajevo Film Festival ove godine bit će domaćin dodjele nagrade Audentia za najbolju rediteljicu, koja će biti dodijeljena peti put, a utemeljilo ju je Vijeće Evrope i njezin fond Eurimages s ciljem promovisanja ravnopravnosti spolova u evropskoj filmskoj industriji. 

   

  Audentia reprezentuje “hrabrost” i “odvažnost”, ključne osobine za svaku ženu koja želi ostvariti karijeru filmske rediteljice. Stoga i Eurimages želi odati priznanje ženema koje su imale hrabrosti da režiju odaberu za životni poziv, čineći istovremeno svoj posao vidljivijim i inspirirajući druge žene da slijede njihove korake.

  Pored statuete koju je dizajnirala umjetnica Ewa Rossano, dobitnici pripada i novčana nagrada u iznosu od 30.000 eura. Na 26. Sarajevo Film Festivalu petu laureatkinju Audentie izabrat će tročlani žiri, a imena članova bit će uskoro objavljena. Nagrada će biti dodijeljena redateljici dugometražnog filma iz jednog od programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, kao podrška za njezin sljedeći film.

   

  Audentia je prvi put dodijeljena 2016. godine na Istanbul Film Festivalu, a čast da je prva ponese pripala je rumunskoj rediteljici Anci Damian za film “The Magic Mountain”. U narednim godinama domaćini dodjele bili su filmski festivali u Locarnu (2017), Torontu (2018) i Göteborgu (2019), a priznanje su ponijele Valérie Massadian za film “Milla”, Aäläm-Wärque Davidian za film “Fig Tree” te Mia Engberg za ostvarenje “Lucky One”.

   

  Zbog angažmana na polju borbe za jednakost spolova u filmskoj industriji, Sarajevo Film Festival ima čast da ove godine bude domaćin nagrade Audentia.

  Sarajevo Film Festival je potpisnik povelje 5050X2020 za ravnopravnost spolova u filmskoj industriji.

  Prix Eurimages 2019 (IZVOR: SFF press)
  Covid-19 Info 

  Sigurnost i zdravlje gostiju i uposlenih prioritet je Sarajevo Film Festivala. Festival će biti održan u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka. Ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija može graditi i tamo gdje smo dužni održavati fizičku distancu.

  Informacije o Covid-19 u BiH možete pronaći ovdje.

  Must Read

  spot_img