PRVI PUT U BiH: U humanitarnu proljetnu sjetvu uključeno sedam porodica

Uslijed pandemije koronavirusa, prvi put u Bosni i Hercegovini organizirana je  humanitarna proljetna sjetva u koju je uključeno sedam porodica.

Repromaterijal i sjeme od humanitarne organizacije sa austrijskom adresom “4life” dobilo je šest porodica iz Maglaja i jedna iz velikokladušnog naselja Vrnograč.

Na 14 dunuma zemlje zasijan je krompir, luk i grah. Porodice uključene u ovu akciju organizaciji vraćaju tek 10% prinosa od usijeva krompira, graha i luka, 30% prinosa organizacija otkupljuje, a ostatak ostaje porodicama. Otkupljene prinose iz proljetne sjetve, organizacija “4life” potom će usmjereti djeci bez roditeljskog staranja i javnim kuhinjama.

“U uslovima kada je zbog pandemije koronavirusa postojala opasnost od poremećaja u redovnom snabdijevanju hrane u mnogim državama svijeta, mi smo u “4Life” sa proljetnom sjetvom krompira, graha i luka pokušali izbjeći probleme u isporuci hrane udomiteljskim kućama u kojima već duži vremenski period kupujemo za djecu bez roditelja. Posebno nas raduje da ćemo kroz ovaj projekat, pored repromaterijala i sjemena, sa otkupom proizvedenog pomoći osobama koje trenutno nemaju zaposlenje, a imaju predispozicije za bavljenje poljoprivrednom proivodnjom”, kaže Muamer Ljubijankić ispred humanitarne organizacije “4life” koja djeluje u Bosni i Hercegovini.

Kako bi se provjerili kako teku radovi na zasadima, ovih dana, ispred organizacije “4life” na terenu u Velikoj Kladuši bio je agronom Edis Ljubijankić.

“Porodica iz naselja Vrnograč, u saradnji sa humanitarnom organizacijom “4 Life” zasijala je grah, luk i krompir na parceli od oko 8 dunuma. Projekat pratimo od samog početka, od sjetve do prehrane i zaštite. Ovih dana smo ih obišli i zadovoljni smo trenutnim stanjem na terenu. Na osnovu utvrđenog stanja nadamo se dobrom prinosu zasijanih kultura”, kaže agroman Ljubijankić i ističe da se očekuju prinosi od oko 10 tona krompira, 300 kilograma graha te oko 500 kg luka sa zasijanih osam dunuma zemlje u Velikoj Kladuši koju obrađuje jedna porodica.

Ističu da iza sebe imaju na desetine uspješno odrađenih humanitarnih akcija, ali i da će rad porodica uključenih u ovaj projekat, u vrijeme koronavirusa izroditi i onu drugu, vedriju stranu priče kojoj ćemo uskoro svjedočiti.

Pored toga iz organizacije “4life” pozivaju sve ljude dobre volje da se pridruže akciji otkupa krompira,graha i luka te poručuju da je nahraniti jetime i potrebne prinosima koje uzgojimo najbolji i najkorisniji način pružanja pomoći.