Održana prva konferencija u KS-u u okviru projekta „Platforma za nisko–karbonski urbani razvoj FBiH“

U okviru projekta „Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj Federacije Bosne i Hercegovine“, održana je 16.07.2020. prva konferencija pod nazivom „Platforma za nisko – karbonski urbani razvoj Kantona Sarajevo“, u organizaciji udružanja “Energis”, uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Više od 35 stručnih osoba se sastalo sa ciljem razmjene ekspertize, analize trenutnog stanja u Kantonu Sarajevo i potencijala za unaprjeđenje kroz primjenu inovativnih rješenja za nisko – karbonski urbani razvoj.
Bosna i Hercegovina, pod uticajem industrijalizacije, prošla je kroz dinamičan socio-ekonomski razvoj koji je očitovan kroz proces brze i nekontrolisane urbanizacije i nemogućnosti planskih investicija u stambene zgrade, komunalnu i javnu infrastrukturu. Usljed koncentracije radnih mjesta i migracije stanovništva došlo je do brzog rasta populacije urbanih područja kao što je Kanton Sarajevo. Visok stepen naseljenosti, manjak strateškog pristupa razvoju, te manjak svijesti građana o njihovom utjecaju na okoliš rezultirali su trendom rasta stepena zagađenosti i etiketiranjem Sarajeva kao grada sa najzagađenijim zrakom u čitavoj Evropi.

Ovakav trend čini uvođenje koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja efikasnim instrumentom za smanjenje karbonskog otiska i ostalih negativnih okolišnih uticaja, uz poboljšanje uslova života, čineći grad sigurnijim, stabilnijim i održivijim mjestom za život.

Na Platformi za nisko-karbonski razvoj Kantona Sarajevo svoje ideje predstavilo je 12 stručnih predavača iz uglednih konsultantskih kompanija, internacionalih i nevladinih organizacija, agencija, te ministarstava na kantonalnom i federalnom nivou. Kroz Platformu za nisko-karbonski urbani razvoj Kantona Sarajevo, promovisana su tehnički i ekonomski izvodiva nisko-karbonska rješenja u ključnim urbanim sektorima i njihova šira upotreba od strane jedinica lokalne samouprave i privatnog sektora.

Nakon uspješno završene prve konferencije u Kantonu Sarajevo, Udruženje “Energis” nastavlja dalje sa pripremama sljedeće konferencije u Zeničko–dobojskom kantonu, koja će se održati 30.07.2020. u Hotelu Zenica.

 

Prijave su otvorene putem linka. Sponzori projekta su: Lanaco, Westport Consulting, Fabrika Cementa Lukavac.