PREDSTAVLJAMO: Šaha Isaković oduševila izvedbom kaside “Gazel o smrti”

0
2571
Šaha Isaković (FOTO: Šaha Isaković, privatni arhiv)

Šaha Isaković (21) iz Orahovice studentica je druge godine Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

U glavni grad Bosne i Hercegovine doselila se davne 2007. godine, a ljubav prema ilahijama i kasidama gaji još od malih nogu.

“Moji počeci i javna pojavljivanja kada su u pitanju ilahije i kaside vezuju se za  prvi hor kojem sam se priključila, a to je hor Mektebski bulbuli koji već dugo godina okuplja talentovane dječake i djevojčice. Od tada pa do danas izuzetno je veliki broj takmičenja, manifestacija u sevdahu, nastupa sa ilahijama i kasidama. Unazad nekoliko godina članica sam hora Derman, preciznije porodice Derman. Puno je zajedničkih nastupa, prelijepih uspomena koje će se pričati. Derman je skup divnih momaka i djevojaka koji su mi zaista srcem dragi”, kaže Šaha Isaković za dobarportal.net.

Njena izvedba kaside “Gazel o smrti” čiji je autor Mevlana Dželaludin Rumi oduševila je mnoge.

“Izuzetno mi je drago kada moja interpretacija dopre do ljudskih srca i izazove lijepe komentare, to me motiviše da možda češće objavim i snimim ponešto. Moja vječita inspiracija kada su u pitanju ilahije i kaside jeste moj brat Mustafa i to je slučaj i sa ovom kasidom. Mustafa je snimio jako davno svoju interpretaciju upravo ovog tekst sa ovom melodijom u našoj rodnoj Orahovici i eto, meni je poslužilo kao inspiracija da na jednom nastupu pokušam i ja proučiti to isto. Čini mi se da se taj pokušaj se dopao većini i drago mi je”, ističe naša sagovornica.

Dodaje kako joj je teško izdvojiti jednu stvar na koju je najviše ponosna u dosadašnjem radu.

“Ponosna sam na sve, podjednako. Zajedničko i možda vrijedno isticanja jeste to što su sve stvari, životni koraci, situacije urađene sa puno ljubavi, punim srcem. Raduju me male stvari, zaista. Zna se desiti da me osmijeh slučajnog prolaznika obraduje i da mi popravi taj dan, jer sreću čine male stvari”, govori ova mlada djevojka.

Šaha Isaković (FOTO: Šaha Isaković, privatni arhiv)

Naglašava da je sada fokusirana na studij i razvoj karijere u području marketinga.

“Trenutno sam dio jedne lijepe ekipe, 15do3. Radim, učim sve o funckionisanju marketinga u stvarnom okruženju. Interes pokazujem i za grafički dizajn i web dizajn tako da nije isključeno da ću posvetiti vrijeme i tome. Uz sve te ciljeve kada je u pitanju karijera radim na tome da budem što bolja kćerka, sestra, prijateljica, radna kolegica, a nekada u budućnosti i supruga i majka”, riječi su naše sagovronice.

Mišljenja je da ne postoji ženska osoba koja ne voli obući lijep komad odjeće i srediti se te da je to prirodna stvar.

“Unazad nekoliko mjeseci, sasvim slučajno mi se ukazala prilika za saradnju sa butikom Naya iz Sarajeva i to je zaista posebna i prelijepa priča, a po svemu sudeći i uspješna”, ističe ova svestrana djevojka.

Na kraju našeg razgovora imala je i poruku za sve mlade.

“Gdje god da ste i šta god da radite, radite to srcem, s puno ljubavi. To se prepoznaje, uvijek i zauvijek. Ostanite dosljedni sebi i vjerujte u sebe i svoje snove jer s puno truda i rada sve je moguće sada i zauvijek”, zaključuje Šaha Isaković.

Šaha Isaković (FOTO: Šaha Isaković, privatni arhiv)