Home DOBAR AMNA DEDIĆ: Stjuardesa koja želi postati i pilotkinja otkriva čari avijacije

AMNA DEDIĆ: Stjuardesa koja želi postati i pilotkinja otkriva čari avijacije

Da je Bosna i Hercegovina prepuna uspješnih mladih ljudi pokazuje i primjer Zeničanke Amne Dedić koja već godinu i pol radi kao stjuardesa u aviokompaniji  “Qatar Airways”, a uskoro se nada da će postati i pilotkinja.

U svom odrastanju ova 22-godišnjakinja težila je ka svim pravcima od kreaticva pozitivca preko naučnika do angažmana u nevladinom sektoru, a svojevremeno se odlučila i završiti obuku za vatrogasca.

“Vidjevši da postoji prilika da putujem svijetom moje srce je opet zatreperilo od uzbuđenja. Bilo je malo teško da zamislim da ću ja koja sam bila spremna dati sve moje sate da poboljšam našu Bosnu i Hercegovinu otići i biti dio dijaspore. Ali uzbuđenje je prevladalo. Od tada otkrivam čari avijacije i jedne potpuno nove kulture”, kaže Amna Dedić za dobarportal.net.

Ističe kako je svaki posao zahtjevan na svoj način i da ima svoje posebnosti.

“Dinamična je radna sredina sa drugom posadom svaki put, ali vrlo precizno uređenim procedurama gdje svako ima svoju odgovornost.  Pored pružanje vrhunske usluge stjuardese pružaju prvu pomoć kada je potrebno, gase požare, ponekad otkrivaju krijumčarenje ljudi, ali i pjevaju rođendanske pjesmice te pomažu da se osoba nosi sa vlastitim strahovima i gubitcima”, priča naša sagovornica te dodaje da je najvažnije razumjeti druge ljude i pokušati se staviti u njihove cipele.

Amna Dedić (FOTO: Amna Dedić, privatni arhiv)

Prema njenim riječima, vrlo je važno samopouzdanje i znanje kako se ponašati u kriznim situacijama kada sekunde odlučuju i kada se mora preuzeti kontrola za dobrobit svih.

“Na jednom od letova za Pakistan, majka je putovala sa troje male djece. Baš u vrijeme slijetanja najmlađa djevojčica se sva umazala hranom te se morala presvući. Kako je majka bila vrlo zauzeta sa pakovanjem svih rekvizita samo mi je dodala djevojčicu, novu presvlaku i zamolila me da ju presvućem. Naravno, pomogla sam joj a djevojčica se smješkala kao da zna koliko sam smotana ali sve u svemu bilo je vrlo zanimljivo iskustvo”, govori mlada Zeničanka koja je nekoliko puta imala priliku da umjesto putnika na letu ima nekoliko jastreba sa svojim posebnim sjedištima.

Kako kaže, pilotiranje je za nju nešto nevjerovatno i pruža joj osjećaj koji se ne može opisati.

“Nisam vjerovala da ću ikada biti za komandama aviona, a još manje da ću istim upravljati. To sam rekla svom prijatelju koji je onda napravio nezaboravno iznenađenje za moj rođendan, let iznad Sarajeva baš kao što sam sanjala, u jednomotornom avionu. Tada sam povjerovala da je sve moguće i počela zaista imati zanimanje za posao pilotkinje”, riječi su ove djevojke koja ruši sve predrasude.

Amna Dedić (FOTO: Amna Dedić, privatni arhiv)

Potcrtava kako svako ima drugačije prilike ali i motivaciju od čega zavisi da li će osoba zaista slijediti snove o karijeri u zrakoplovstvu, zadržati se na letenju kao hobiju ili potpuno odustati.

“To pokazuje istrajnost osobe da od potpunog početnika u 250 sati letenja nauči kako da leti u svim vremenskim uslovima, da se nosi sa vanrednim stanjima i donese ispravne odluke koje mogu da znače granicu između života i smrti”, kaže Amna Dedić te dodaje da bi nekome bilo ludost sedmično biti na tri različita kontinenta sa različitim temperaturama, u različitim vremenskim zonama, a nekome san.

Smatra da je naša cijela planeta Zemlja prelijepa ukoliko pogledamo oko sebe i sve nevjerovatne kulture.

“Veoma mi je žao što zapostavljamo planetu Zemlju sa korištenjem jednokratne plastike kao individue i što se globalno ne borimo više da ekonomski dobitak tražimo korištenjem čišćih izvora”, mišljenja je mlada Zeničanka.

Komentirala je i stanje avijacije u Bosni i Hercegovini.

“Avijacija u BiH ima još daleki put da bi dostigla stabilnu situaciju i bila jak konkurent u region i svijetu. Kako bi uspjeli u tom naumu naše vlasti, ali i lokalni investitori bi trebali da ulože više razmišljanja i resursa da budemo nezavisan nacionalni prijevoznik”, ističe naša sagovornica.

Kao i većini, zbog pandemije korona virusa, i njeni planovi su bili promijenjeni.

“Pronašla sam druge okupacije i posvetila više vremena sebi. Pokušavam da se vodim umijećem malih koraka ali želim izazvati sebe i proživjeti svoje avanture u nebu”, zaključuje Amna Dedić.

Komentari

komentar

Must Read

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

PONOS DRŽAVE: Robotički tim BiH trenutno prvi u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021

Tim mladih Bosne i Hercegovine, okupljeni oko CERIT – Centra za edukaciju robotiku, inovacije i tehnologiju u Mostaru, učestvuju ove godine na svojevrsnoj Međunarodnoj...

VREMEPLOV U SARAJEVU: Vršnjačko nasilje kroz vrijeme

Vremeplov "Vršnjačko nasilje kroz vrijeme", koji simbolično pokazuje da nasilje nije pravi put, održan je u Sarajevu, u prostoru Kutcha.  Vršnjačko nasilje je prisutno u...

Komentari

komentar