More
    HomeDRUŠTVO"ASR_EDU" I  TAJNA KLISURA SAVJETUJU: Njegovati tradiciju zajedničkog objedovanja

    “ASR_EDU” I  TAJNA KLISURA SAVJETUJU: Njegovati tradiciju zajedničkog objedovanja

    Kada je u pitanju prehrana cijele porodice, u ovom periodu veoma je važno razmišljati o nutritivnom sastavu obroka koje pripremamo, govori magistrica biologije i buduća magistrica nutricionizma Tajna Klisura za edukativnu stranicu “asr_edu” koja je namijenjena djeci i roditeljima.

     

    Balansirani i redovni obroci su sada od posebne važnosti za djecu jer: održavaju nivo energije konstantnim u toku dana, osiguravaju dobru probavu i samim time sretno dijete.

    Važno je ostati dosljedan standardnim porodičnim navikama, te njegovati tradiciju zajedničkog objedovanja. Ukoliko imate teškoće sa određenim grupama namirnica i negodovanjem od strane djeteta, sjetite se da je velika korist za njih sama činjenica što imaju priliku prisustvovati porodičnim obrocima svakoga dana, koji su prilika za razgovor, povezivanje i kvalitetno porodično vrijeme.

    Procijenite da li je dijete anksiozno po pitanju hrane i koliko, i neka vam to bude vodič. Hranjenje nazor samo može dodatno pogoršati situaciju. Pokušajte održati raspored redovnih obroka i užina što djeci daje mogućnost da ogladne i osigurava određenu rutinu pod kojom najbolje funkcionišu.

    Uključite djecu u pripremu obroka – na taj način ćete im dati mogućnost da u procesu pripreme probaju nešto što možda inače ne biraju jesti, što će otvoriti veću mogućnost da posegnu za istim kada dođe vrijeme objedovanja.

    Pronađite zajedno sa djecom neke zabavne recepte, podijelite se u timove i takmičite prilikom njihovog kreiranja. Na ovaj način ćete zajedno učiti o namirnicama, njihovom sastavu i porijeklu, a istovremeno u njima razvijati timski duh, savjetuje Tajna Klisura.

    Gledajući sa pedagoškog aspekta objedovanje u krugu porodice je veoma važno za dijete, obzirom da pored razvijanja zdravih navika, osiguravamo bolju komunikaciju, porodičnu koheziju, i vrijeme ispunjavamo na kvalitetan način. Skup za stolom možda jeste zbog jela, ali je važno istaći da ima jako veliki uticaj na dijete kao individuu i njegov razvoj u različitim domenama, istakla je Zada Agić osnivačica edukativne stranice “asr_edu”.

    Must Read

    spot_img