EFENDIJA SALIH MEŠTROVAC: Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada za strpljivost je Džennet

0
917

Ramazan je najblagoslovljeniji mjesec u godini, mjesec milosti, oprosta i spasenja od Džehennema, u razgovoru za dobarportal.net kaže mr. Salih ef. Meštrovac, imam, hatib i mualim MIZ Sarajevo, u džematu Lubina džamija na Vratniku.

 

“Ramazan je mjesec kada se vjernik duhovno puni, umno bistri i fizički relaksira i liječi. Ovo je prilika za ostvarenje naših nada, vrijeme kada se snaži i rasplamsava naš iman, ibadet poduplava i vrijeme kada se čovjek približava Allahu, dž.š., više nego ikada. Ramazan je prilika za posebnu zahvalnost Allahu, dž.š., za Njegove neizmjerne blagodati prema nama”, kaže mr. Salih ef. Meštrovac.

Naglašava da je ramazan prilika da postanemo bolji.

“To je mjesec kada se učimo strpljenju, disciplini, kontroli, planiranju, pridržavanju vremena, zahvalnosti na blagodatima o kojima malo ili nikako ne razmišljamo. To je mjesec koji je vrlo važno vrijeme za porodicu. Zajedno se iftari, sehuri, sluša mukabela, klanja teravija i drugi namazi u džematu. Atmosfera koja ne postoji u drugim mjesecima. Ovo je mjesec kada se najviše ispunjavaju želje i uslišavaju dove, pa traži što želiš i svoje želje predoči Onome Koji sve zna i sve može. Slobodno sačini listu svojih želja i moli svog Gospodara da ti usliša dove, riješi naše potrebe”, govori mr. Salih ef. Meštrovac.

Ističe da post u islamu nije samo odricanje od jela i pića.

“Naš post je mnogo više od toga. Moramo se čuvati i apstinirati od lošeg govora, ružnih djela, nedozvoljenih pogleda, i negativnih izazova. Post je jedan kvalitetan trening nas i naše duše, u nastojanju da budemo što bolji i korisniji, kako sebi tako i drugima. Kao što sam već rekao, to je mjesec dobročinstva i trebamo nastojati da što više dobrih dijela učinimo. Da svaku noć sami sa sobom napravimo analizu i da se preispitamo da li nam je u tom danu ostalo nešto što smo mogli učiniti, a nismo, te da nastojimo svakog sljedećeg dana učiniti još više”, riječi su našeg sagovornika.

Potom je kazao jedno predramazansko obraćanje Božijeg poslanika vjernicima: “O ljudi, prikučio vam se časni mjesec, mjesec blagoslova, sreće i napretka, mjesec u kome je noć Lejletu kadr koja je vrijednija od hiljadu mjeseci. Allah vam je naredio da postite obdan u ramazanu, a njegove noći da provodite u dobrovoljnom ibadetu. Ko obavi nafilu uz ramazan, kao da je obavio farz u nekom drugom mjesecu, a ko obavi farz kao da je obavio sedamdeset farzova izvan ramazana”.

“Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada za strpljivost je Džennet. To je mjesec međusobnog ispomaganja muslimana. Posebno praktikujte uz ramazan četiri stvari, dvije s kojima ćete zadovoljiti vašeg Stvoritelja, i dvije bez kojih vi nikako ne možete. One kojima ćete zadovoljiti svojeg Stvoritelja su stalno ponavljanje kelime i šehadeta i istigfara (pokajanja). A one bez čega vi nikako ne možete jeste da molite Allaha dž. š. za Džennet i tražite spas od Džehennema. Ko priredi iftar postaču, imat će za to nagradu kao da je roba oslobodio i bit će mu oprošteni svi manji grijesi učinjeni prema Allahu dž. š”, savjetuje mr. Salih ef. Meštrovac.

Dodaje da je Kurʼanski termin za post je es-sijām – što znači mirovanje. Sāʼim označava drvo čije grane miruju kada nema vjetra.

“Tako vjernik u toku ramazana dobrovoljno ulazi u stanje posebnog mirovanja, smirenosti i smiraja. Ta smirenost je blagodat i za dušu i za tijelo. Ramazan je i mjesec pojačanog ibadeta u svim vidovima, ali se jedan ibadet u njemu posebno naglašava – to je razmišljanje uz Allahovu Knjigu, Kurʼan-i kerim koja je „uputa, milost i lijek vjernicima”.”,  govori naš sagovornik.

S bzirom na to da se nalazimo u vanrednim okolnostima te da nismo u mogućnosti mjesec posta provesti onako kako smo navikli smatra da nam treba biti na umu značenje same riječi es-sijam.

“Zadnjih godina izpopularizilali su se noćni namazi koji su se klanjali u džematu, a noćni namaz je po meni nešto što treba da ostane između roba i raba u tišini i tami noći. U svemu ima nešto dobro i iz svake situacije u kojoj se nađemo trebamo nastojati izvući ono najbolje, pa tako i ovog ramazana nastojmo da se posvetimo više sami sebi, svom unutrašnjem stanju, potrebama onih najbližih, ljepoti u okrilju porodice”, kaže mr. Salih ef. Meštrovac.

Tvrdi da sada imamo vremena za sve ono za što nismo imali ranije.

“Osamljeni sa svojom porodicom, imamo vremena da se družimo, saslušamo, upoznamo. Mukabele, teravije, zajednički zikr i ostale ibadete koje smo navikli obavljati u džematu u našim džamijama sada imamo priliku prenijeti u naše domove, raspodijeliti obaveze i zaduženja sa članovima porodice i u ovom musibetu koji nas je zadesio ostati pozitivan i nastojati svoju dušu, tijelo, kompletno biće obogatiti najljepšim osjećajima i osobinama”, govori cijenjeni hatib i mualim.

Ističe da svaka situacija u kojoj se nađemo može biti iskušenje, nagrada ili kazna.

“Kada je u pitanju ova novonastala situacija mogli bismo kazati da je za vjernika svako stanje dobro shodno riječima Uzvišenog Allaha: “Vjernici su uvijek na dobitku!”  I riječima našeg hazreti pejgambera Muhammeda s.a.w s., koji je rekao:”Vjerniku je uvijek dobro, kada ga zadesi dobro on se zahvali Uzvišenom Allahu a kad ga snađe kakvo zlo i musibet on osaburi u tome i opet mu bude dobro i zahvaljuje Svom Gospodaru”. Volio bih kada bi ljudski rod bio bolji i kada bi se vratio onim iskonskim i univerzalnim vrijednosti poslije ovoga ali se bojim da će mnogi ljudi biti gori i da ih ni ovo kao i mnogo iskušenja do sada neće opametiti. Mogli bi smo samo konstatovati da će ljudska civilizacija ići zasigurno drugim tokom i da će se drugačije sve vrednovati”, smatra naš sagovornik.

Poručuje da muslimani svojim djelima, ponašanjem, riječima, osobinama trebaju biti daije (upućivati u vjeru), a ne da u ramazanu budu kadije (sudije) i govore kako će i ko završiti ako ne bude radio to i to ili ako se ne bude pridržavao određenih principa.

“Svaki čovjek, svaka individua, svaki pojedinac će za sebe odgovarati i kako Allah u Kur’anu kaže: “Niko neće tuđe breme nositi!” Trebamo ljude ohrabrivati i sokoliti, a ne omalovažavati, degradirati, potcjenjivati, određivati im gdje će i kako završiti. To je isključivo pod ingerencijom Dragog Allaha dž.š., i On je konačni Sudija. Sjetim se riječi jednog našeg bosanskog alima i velikana rahmetli muderrisa hadži Ahmed ef. Bureka, koji je jedne prilike kazao kada su ga upitali: “Je li džaiz (dozvoljeno) uzeti sadakatu-l-fitr od alkoholičara?”, a odgovori: “Ko ste vi da o tome odlučujete i diskutirate, ostavite mu makar slamku da se na Sudnjem danu ima za šta uhvatiti.” Budimo oni koji će svojim djelima, ponašanjem, govorom ukazati na Pravi put onima koji nisu praktični muslimani jer će im taj vaz najbolje doći do srca. Volite se pa će i Allah vas voljeti i širiti pozitivizam i pozitivnu energiju međusobno”, zaključuje mr. Salih ef. Meštrovac.