ALMA DAUTBEGOVIĆ-VOLODER PODRŽALA SILOVANE ŽENE: Podržala Ajnu Jusić, a objavom odgovorila Adisu Arapoviću!

DRUŠTVO SLIDER

Novinarka i producentica, Alma Dautbegović-Voloder, na svom Facebook profilu oštro je odreagovala na današnju  objavu političara Adisa Arapovića. Radi se o ženama silovanim u toku ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini. Podržala je objavom Ajnu Jusić, dijete u ratu silovane žene.

Ajna Jusić/FOTO: Facebook

Prenosimo u cjelosti Ajnin status koji je u cjelosti objavila i Dautbegović-Voloder, večeras, 12. februara:

AJNA: Kao kćerka žene koja je preživjela ratno silovanje, moj komentar na tekst novonastalog parlamentarca je sljedeći:

Dok su se žene preživjele borile da stanu na svoje noge, država je ulazila u džepove gladnog naroda, ušla je u svaki džep, osim onog jednog, svog. Kada su oni koij rat počeše, ubili svaki vid dostojanstva i želje ovog naroda, država silno ponovo izađe i reče „od sad vama ženama preživjelim silovanje dodjeljujem sramotu, stigmu, diskriminaciju i šutnju jer ste žene“. A tad, sve one, vrištale su u sebi, nisu mogle da shvate kako je moguće da su osuđene za ono što ni jednoj osobi ne bi poželjele da prežive. Vrištale su u sebi pitajući se da li iko na svijetu zna da bi one dale sve da vrijeme vratiti mogu, da bi one dale sve samo da se nije desilo.

Dok su njihovom čašću brisali podove Centara za socijalni rad tjerajući ih da iz godine u godine dokazuju da su preživjele, političarima usta bile su pune njihove patnje, ali jednom u četri godine i to za izbore. Dok država nije podijelila žene preživjele ratno silovanje po etničkim grupama, bez obzira što je silovanja trauma, nije prestala. Ova država nije prestala sve dok silovanje nije učinila etničkim problemom, a ženskom sramotom.

Screenshot dijela statusa/ IZVOR: Facebook, Alma Dautbegović-Voloder

Oni koji se igraju parlamentaraca ubiše svako radno mjesto, da bi svoje učinili toplijim. Oni koji se igraju parlamentaraca natjeraše preživjele da šute, da bi oni mogli da se čuju. Oni koji se igraju akademskih građana, učiniše silovanje etničkim problemom, a traumu silovanja izbrisaše. E takvo nam je stanje u našem društvu. Vrlo često se ubijaju prave definicije i uništavaju oni koji su već povrijeđeni, igra se na kartu rata, još uvijek jedinog kulturnog događaja u BiH, zato što PTPS još nikad nismo ni pokušali riješiti, izgladnjuju se već gladni da bi se nahranili tokom izbora predizbornim paketom sa unaprijed zaokruženim brojevima na glasačkim listićima. Udara se na čast onih koji su život izgubili, da bi ste vi svakog dana iz svojih stolica dokazivali da su život džaba izgubili. Udara se na čast moje majke, i svih mojih majki, da bi ste svi svakog dana iz svojih stolica dokazivali da vi glasno govorite samo za sebe.

A vi koji podržavate i vidite samo onu poentu koju vam drugi nameću, dobro se preispitajte, da li bi oni bili glasni onda kada vi riječi ne biste mogli progovoriti.

Odgovor je uslijedio nakon što je Arapović objavio ovo na svom Facebook nalogu.

Screenshot objave/IZVOR: Facebook, Adis Arapović