More
    HomeDOBARMELINA ČATAK: Naše upute su temelj uspjeha modela

    MELINA ČATAK: Naše upute su temelj uspjeha modela

    Funkcionisanje modne industrije i modelinga poznaju samo oni koji su dio toga, na visokom i profesionalnom nivou.

    Sarajka Melina Čatak je već dugi niz godina internacionalni model i vlasnica je agencije M&E Models Management te u razgovoru za dobarportal.net otkiva da modeling zapravo funkcioniše veoma jednostavno.

    „Posao modela je prije svega da izgleda lijepo, da ima sve predispozicije modela bilo to komercijalni ili fashion modeli, i da svoj fizički izgled koristi da za nekog trećeg reklamira određeni proizvod ili uslugu. Od svog fizičkog izgleda modeli zarađuju, to je ono o čemu najviše vode računa. Osim fizičkog izgleda, modeli stalno usavršavaju svoje vještine i umijeće za obavljanje posla modela, za koje je jako neophodna obuka i iskustvo“, kaže Melina Čatak.

    Dodaje da se u agenciji M&E Models Management pažljivo biraju nova lica.

    „Mi mnogo ulažemo u svoje modele i zato veoma strogo biramo i koga ćemo ekskluzivno zastupati. Odabrali smo kvalitet ispred kvantiteta, jer nam je mnogo važnije da imamo kvalitetne modele, nego da ih imamo mnogo. Modeli koje zastupamo, na ovaj način rade pod imenom prestižnih profesionalnih agencija za svjetski poznate modne brendove i dizajnere, kao i robne marke i brendove. Još intenzivnije radimo sa onima koji žele da budu na vrhu u budućnosti“, ističe naša sagovornica.

    Potom nam je kazala kakve sve kriterije trebaju ispuniti modeli da bi se uopće bavili ovim poslom na visokom nivou.

    „Ženski modeli bi trebali imati mjere 90,60,90, minimalna visina je od 1.70 do 180 cm, dok je za muške modele 1.83 do 1.90 cm. Svaka modna kuća da bi vas angažovala kao modela traži od vas Models Book, portfolio i polaroid fotografije i videozapise. Što imate više fotografija (portfolija) bolje se plasirate u inozemstvu, a to je lična karta svakog modela. Model ne može imati vještački izgled, velike vještačke trepavice i duge vještače nokte to nisu odlike modela“, navodi Melina Čatak.

    Prema njenim riječima, mnogi koji pokušaju da naprave karijeru modela, misle da će se ona desiti preko noći, što nije tačno.

    „Karijera sama po sebi podrazumijeva da se nečim bavimo duži vremenski period. Svaka karijera je skup dinamičnih dešavanja, i sva ta pojedinačna dešavanja, angažovanja i poslovi čine karijeru. Oni koji pokušaju da od svoje karijere za kratak period zarade mnogo, najčešće ne zarade ništa i često odustaju od modelinga“, izjavljuje naša sagovornica.

    Napominje da klijenti cijene specifičan izgled i profesionalizam, te agencija M&E Models Management ima važnu ulogu u podršci i usmjeravanju karijera modela.

    „Direktan booking je moguć samo ako ste iskusan model, ako vas klijenti poznaju, ako vam je teško naći zamjenu jer imate specifičan izgled ili baš vas i samo vas taj klijent želi da ga reklamirate. U izgradnji svoje karijere, modeli moraju slušati instrukcije agencije, jer su agencije osnovna podrška modelima ali i glavni vodiči u karijeri svakog modela. Naše upute su temelj uspjeha modela“, zaključuje Melina Čatak.

    Must Read

    spot_img