NEJLA ĐONKO: Naučimo čitati i pozitivne i korisne stvari na internetu

Da u Bosni i Hercegovini ima mladih i ambcioznih osoba primjer je i Nejla Đonko, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ova dvadesetogodišnjakinja članica je Foruma mladih Kruga 99, saradnica Evropskog udruženja studenata prava Sarajevo (ELSA Sarajevo) za marketing&PR, a također bavi se i kreiranjem sadržaja za društvene mreže prvenstveno TikTok i Instagram.

“Živim u Sarajevu, to je moj rodni grad i za mene najljepši na svijetu. A moj put započinje na društvenim mrežama, gdje sam postala kreatorica sadržaja na platformama TikTok i Instagram. Kroz svoj rad, stekla sam značajno iskustvo u oblasti marketinga, posebno u kreiranju reklama i videa za različite kompanije i agencije. U vezi s tim, kao studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, ali i osoba koja ima uticaj u društvu, želim da usmjerim svoje znanje ka borbi za prava, promjeni sistema i podršci različitostima. Posebno se zalažem za sprječavanje internet nasilja, širenje prava na internetu i promovisanje ljubaznosti i razumijevanja”, kaže Nejla Đonko.

Nejla Đonko (FOTO: Nejla Đonko, privatni arhiv)

Položaj mladih u Bosni i Hercegovini ocjenjuje kao izazovan.

“Nimalo lak, ali istovremeno vidim potencijal za mnoge promjene koje pozitivno mogu uticati na našu budućnost. Mladi se suočavaju s brojnim izazovima, uključujući ekonomske poteškoće, neshvaćanje, nezaposlenost, političku nestabilnost, ograničene mogućnosti za razvoj i prilike, kakve vidimo u ostatku svijeta”, dodaje naša sagovornica.

Smatra da mladi u Bosni i Hercegovini sve više postaju svjesni svoje moći.

“Kroz aktivnosti na društvenim mrežama, kao i kroz sudjelovanje u različitim inicijativama, mladi imaju priliku izražavati svoje mišljenje, dijeliti ideje i zajednički djelovati radi pozitivnih promjena. Međutim, važno je nastaviti podizati svijest među mladima o njihovom potencijalu da utiču na društvene i političke procese. Kroz različite projekte s UNWomen, ali i Forumom mladih Kruga 99, nastojim da podižem svijest kod mladih o njihovom uticaju u društvu i koliko možemo biti jaki kada smo ujedinjeni i solidarni”, govori ova mlada Sarajka.

Nejla Đonko (FOTO: Nejla Đonko, privatni arhiv)

Prema njenim riječima, društvene mreže imaju značajan utjecaj na mlade.

“One nam pružaju prostor za izražavanje mišljenja, dijalog, upoznavanje, ali isto tako nose izazove poput širenja lažnih informacija, cyberbullyinga i drugih oblika internet nasilja. Svako vrijeme nosi svoje breme, pa i sfera interneta nije uvijek sigurno mjesto. Ipak, smatram da oni koji žele da ih iskoriste u svoju korist i lični napredak, to itekako mogu. One su jedna nova sfera koju tek trebamo istražiti i iskoristiti taj potencijal svjetskog tržišta”, priča Nejla Đonko.

Nastavlja da su društvene mreže postale neizostavan dio života svih nas.

“Ogroman je uticaj na mentalno zdravlje mladih, jer pritisak koji proizlazi iz stalne usporedbe s idealiziranim životima drugih može izazvati anksioznost i depresiju među mladima. Ipak, društvene mreže također nude platformu za zajedničku podršku i dijalog o mentalnom zdravlju, pružajući prostor za podizanje svijesti o važnosti brige o vlastitom tijelu. Naučimo čitati i pozitivne i korisne stvari na internetu”, izjavljuje naša sagovornica.

Nejla Đonko (FOTO: Nejla Đonko, privatni arhiv)

Posebno se ponosi bogatstvom iskustava i postignuća koja su oblikovala njen put od kreatorice sadržaja na društvenim mrežama do ambasadorke promjene i panelistkinje na različitim događajima vezanih za ravnopravnost, tjelesnu autonomiju i prava.

“Putovanje je bilo ispunjeno izazovima, ali i neprocjenjivim prilikama za rast i doprinos zajednici. Jedan od trenutaka ponosa je svakako moj doprinos projektu ‘Od izvora do mora’ u saradnji s Prime Communications za Coca-Cola. Kreirajući reklamni video na društvenim mrežama, osjetila sam snagu koju imam kao kreatorica sadržaja u oblikovanju percepcije i poticanju pozitivnih promjena”, navodi ova svestrana Sarajka.

Ne krije zadovoljstvo što je bila i dio mnogih drugih projekata što je za nju predstavljalo ne samo profesionalno ostvarenje, već i priliku da svoj rad poveže s društveno odgovornim inicijativama.

“Biti ‘Ambasador promjene’ Fondacije CPI u saradnji s Game Changer EU za 2021. godinu donosi poseban osjećaj ponosa, ipak nije mala titula. Kroz svoj angažman u kampanjama protiv vršnjačkog nasilja, postala sam glas mladih koji zagovara pozitivne društvene promjene. Biti dio inicijativa poput panela PROACTIVE konferencije dodatno je obogatilo moje znanje i proširilo vidike o mogućnostima koje mladi pojedinci mogu ostvariti”, kazuje Nejla Đonko.

Nejla Đonko (FOTO: Nejla Đonko, privatni arhiv)

Potom izdvaja još neke značajne momente u svom dosadašnjem djelovanju.

“Svoj ponosom ističem i u trenucima kada sam kao panelistkinja sudjelovala na PitchWise festivalu na temu ‘Raširi krila, djevojčice’, posvećenog ženskoj umjetnosti i aktivizmu, ali i nedavnom događaju za mlade kampanje Generacija za ravnopravnost s UNWomen, pružilo mi je priliku dijeliti svoje iskustvo i inspirirati druge mlade žene da ostvare svoje potencijale”, naglašava sagovornica.

Nadalje, napominje da zalaganje za prava, promjenu sistema i borbu protiv mržnje ostaju snažno ukorijenjeni u njenom radu.

“Gledajući unazad, s ponosom ističem svoj put od kreatorice sadržaja do pokretačice promjene, s vjerom u pozitivne promjene koje mladi pojedinci mogu ostvariti u društvu. Ovo je samo početak mog putovanja, a radujem se izazovima i prilikama koje budućnost donosi”, jasna je ova ambciozna Sarajka.

Nejla Đonko (FOTO: Nejla Đonko, privatni arhiv)

Mišljenja je da u našem društvu, gdje bar dio nas teži postizanju ravnopravnosti i poštivanja raznolikosti, postoji tendencija zanemarivanja često prisutnih predrasuda prema mladim, obrazovanim i lijepim djevojkama.

“Iako se možda čini da su ove skupine privilegirane i da je ‘nama’ lako, stvarnost otkriva duboko ukorijenjene predrasude koje utječu na percipiranje u društvu. Jedna od uočljivih predrasuda je stereotip o mladima kao neprofesionalnima ili nedovoljno ozbiljnim. Mlade žene koje se ističu u svojim obrazovanjima i postignućima često se suočavaju s sumnjama u njihovu kompetentnost i sposobnost”, ukazuje Nejla Đonko.

Tvrdi da se lijepe djevojke često suočavaju i s predrasudama o njihovoj ambiciji.

“Društvo ponekad postavlja norme koje očekuje od žena da budu skromne i nenametljive, a ambicioznost može biti pogrešno shvaćena ili čak negativno ocijenjena. Lijepim djevojkama često prijeti predrasuda o njihovoj površnosti ili nedostatku ozbiljnosti. Iako nemam mnogo negativnih iskustava u ovoj sferi, nećemo se lagati, svi smo ovom problemu svjedočili bar jednom”, konstatuje naša sagovornica.

Nejla Đonko (FOTO: Nejla Đonko, privatni arhiv)

Potom nam je otkrila i šta je čini sretnom osobom.

“Ono što me čini sretnom jeste baš to što jesam, autentična, drugačija, vrijedna, okružena ljudima, mojim mačkama i prilikama koje volim, neustrašiva i puna inspiracije, ali i to da je moj rad prepoznat u ovom društvu. Osim društvenih mreža kroz koje ispoljavam svoju kreativnost, moj hobi je sport, dugo godina sam trenirala tenis. Čini me sretnom sve što jesam i svaka nova životna prilika koja mi se nudi”, jasna je ova harizmatična Sarajka.

Upitali smo je i koja joj je omiljena modna kombinacija te koju kozmetiku preferira.

“Mislim da su ljudi svjesni i da vide s mojih fotografija i iz videa koliko ja volim modu, ali i lijepe boje. U zadnje vrijeme jako volim taj formalni stil, business women, upotpunjen nakitom i dočaran još ljepšim bojama. Kao i svako žensko, često mijenjam kozmetiku, ali moj must have su šminka, preparati za njegu kose i uredni nokti”, obrazlaže Nejla Đonko.

Nejla Đonko (FOTO: Nejla Đonko, privatni arhiv)

Poručuje da su njeni planovi za budućnost duboko usađeni u promjenama koje želi vidjeti u društvu.

“Kao studentica Pravnog fakulteta u Sarajevu, planiram usmjeriti svoje znanje ka borbi za prava, promjeni sistema i izgradnji inkluzivnijeg društva. Želim aktivno sudjelovati u promicanju ljubavi prema različitostima, normaliziranju nesavršenosti i sprječavanju internet nasilja. Često mi kažu da je ovaj put inspiracija mnogima, te je baš to jedan od mojih najvećih ciljeva, da budem primjer mladima”, podvlači naša sagovornica.

Na kraju razgovora imala je i poruku za sve mlade koja proizlazi iz njen vlastitog iskustva kao pojedinke koja je uvijek bila svoja i drugačija.

“Biti svoja i zastupati svoje vrijednosti može biti izvor snage i autentičnosti, a kroz svoj rad shvatila sam važnost samopouzdanja i hrabrosti da slijedim vlastite strasti i snove. Moja poruka mladima bi bila da budu hrabri, autentični i da vjeruju u snagu svojih glasova. Kroz zajednički napor možemo oblikovati svijet prema svojim vrijednostima, boriti se za pravdu i promicati ljubav, poštovanje i solidarnost. Budućnost je naša zajednička avantura, a svaka stranica ovisi o našim odlukama i trudu da gradimo bolje sutra”, zaključuje ova entuzijastična Sarajka.