AMRA BAJROVIĆ: Prvi susret s košarkaškom loptom nagovijestio je ljubav koja i danas traje

Amra Bajrović porijeklom je iz Pljevalja, malog grada na sjeveru Crne Gore, a ova 26-godišnja magistrica pravnih nauka već duže vrijeme uspješno nastupa na košarkaškim terenima.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da se njen rođeni brat Kasim, danas košarkaški sudija, bavio košarkom pa je tako i zavoljela ovaj sport.

“Gledajući njega, poželjela sam i ja da se oprobam u toj magičnoj igri pod obručima. S njim sam krenula na prvi trening. Prvi susret s košarkaškom loptom nagovijestio je ljubav koja i danas traje”, govori Amra Bajrović.

Amra Bajrović (FOTO: Amra Bajrović, privatni arhiv)

Dodaje da ne postoji država u kojoj joj je bilo teško igrati.

“Koliko god da je bilo skepticizma kako ću se adaptirati u nekim sredinama, realnost me je uvijek uvjerila u suprotno. Svuda sam bila dobro prihvaćena i uživala sam u igri”, kaže naša sagovornica.

Komentirajući stanje ženske košarke u regionu, smatra da nije baš na zavidnom nivou.

“Simplifikovano, od ženske košarke u regionu jako teško da može da se živi. Postoji nekoliko izuzetaka i to su klubovi koji imaju ozbiljan sistem i rad, i koji svoje obaveze redovno izvršavaju, kao što su Budućnost Bemax, Celje i Crvena zvezda. Košarkašice iz regije, uglavnom moraju da idu u inostranstvo, kako bi dosegle jedan ozbiljniji nivo i kako bi naplatile svoj talenat i rad”, izjavljuje ova sjajna košarkašica.

Amra Bajrović (FOTO: Amra Bajrović, privatni arhiv)

Tvrdi da je tajna njene vitke linije u treningu i kvalitetnoj ishrani.

“Dobro osmišljeni, raznosvrni i individualno prilagođeni obroci su ključni za rezultate”, navodi Amra Bajrović.

Upitali smo je ima li naše balkansko društvo predrasuda prema mladim, uspješnim i lijepim djevojkama.

“Generalizacija je uvijek vid kognitivne zamke, te mogu odgovoriti samo na osnovu ličnog iskustva. Nisam se susretala s predrasudama. Uglavnom je prisutna afirmativna reakcija na sve ono što je polje mog rada i interesovanja”, jasna je naša sagovornica.

Amra Bajrović (FOTO: Amra Bajrović, privatni arhiv)

Kako su putovanja sastavni dio sporta, nastavlja da je Atina grad koji je posebno oduševio.

“Atina predstavlja zanimljiv spoj bogate historije s jedne, i modernog, urbanog života s druge strane. Arheološki lokaliteti koji krase Atinu, ostavili su poseban utisak na mene. Ljudi, sunčani dani, hrana i plaže upotpunili su živopisnu atmosferu ovog grada”, priča ova mlada košarkašica.

Potom nam otkriva šta je čini sretnom.

“Svaki trenutak proveden s porodicom i prijateljima. Kafa. Sunce. Knjiga. Muzika”, naglašava Amra Bajrović.

Amra Bajrović (FOTO: Amra Bajrović, privatni arhiv)

Nadalje, napominje da je ljubav složena emocija s puno komponenti.

“Za mene, to je neophodna životna vodilja, koja kad je prisutna sve ima smisla i koja sa sobom uvijek nosi elemente radosti i mira. Što se tiče komplimenata, još uvijek učim da kažem jednostavno ‘hvala’, a ne da odmah pristupim eksplikaciji i opravdanju za taj kompliment”, priznaje naša sagovornica.

Na kraju razgovora poručuje da nema neke velike planove za budućnost.

“Živim dan po dan, i nastojim da svaki bude prožet lijepim događajima i zanimljivim ljudima. Trudim se biti oslobođena od očekivanja. Želim samo zdravlje, a sve što treba da se desi, svakako će naći svoj put”, zaključuje ova divna košarkašica.

Amra Bajrović (FOTO: Amra Bajrović, privatni arhiv)