EDINA DŽAMALIJA SENDIJAREVIĆ: Trendovi se nameću, a ljepota dolazi iznutra

Edina Džamalija Sendijarević, žurnalistkinja je iz Sarajeva sa trenutnom adresom u Švicarskoj, a zahvaljujući prethodnom radu u oblasti kozmetologije i medija, svoju ljubav i strast orjentisala je ka pokretanju biznisa.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da je Švicarska država, koja cijeni rad i trud svojih građana te joj je pružila idealno okruženje za ostvarivanje poslovnih planova i ambicija.

“Motivisana podrškom i prilikama koje pruža Švicarska, sada kombinujem svoje stručno znanje iz medija i beauty svijeta u razvijanju svog vlastitog biznisa i poduzetničke ideje”, govori Edina Džamalija Sendijarević.

Edina Džamalija Sendijarević (FOTO: Privatni arhiv)

Ne krije da uvijek voli za sebe reći da je iz Sarajeva te da njen izvor harizme i ljepote dolazi iz Bosne i Hercegovine.

“Za mene moda predstavlja lični izraz stila i ukusa. U današnjem svijetu, minimalistički stil postaje prihvatljiv, lijep i sofisticiran. Iako volim pratiti različite modne trendove, ne prilagođavam se slijepo današnjim modnim standardima. Nosim ono u čemu se osjećam udobno i lijepo. Smatram da nam se trendovi nameću, a ljepota dolazi iznutra, za mene su sve žene lijepe i trebaju biti zadovoljne sobom i svojim tijelom. Moda je način izražavanja autentičnosti i individualnosti, sve smo različite i imamo svoj stil odijevanja”, kaže naša sagovornica.

Nastavlja da su estetski zahvati postali značajan trend u današnjem društvu, te da lično nema ništa protiv toga.

“Ako ti zahvati čine nekog sretnim i zadovoljnim, zašto ne podržati tu odluku? Bez osuđivanja žena koje se odluče za estetske intervencije, lično sebe smatram podrškom, kako svojim prijateljicama tako i klijenticama. Otvorena sam za ideju da, ako sutra osjetim potrebu da uradim neki estetski zahvat”, izjavljuje ova Sarajka.

Edina Džamalija Sendijarević (FOTO: Privatni arhiv)

Potom otkriva da njena omiljena odjevna kombinacija podrazumijeva: crne hlače, košulju, kožnu jaknu, uz dodatak elegantnih cipela, torbe i nakita.

“Danas se ova kombinacija smatra business casual, ali po meni ona izražava moju jedinstvenost i samopouzdanje. Pored toga pruža mi udobnost, a jako je važno da se osjećamo udobno u svim svojim kombinacijama. Ali smatram da svaka žena u svom ormaru treba da ima jednu crnu haljinu, crna haljina je must have. S obzirom na zimsku sezonu i ljubav prema skijanju, moja omiljena kombinacija trenutno su ski odijela koja odražavju aktivan životni stil. Skijanje na planinama Bosne i Hercegovine, kao i na evropskim destinacijama, dodatno naglašavju strast prema planinama i ovom sportu”, priča Edina Džamalija Sendijarević.

Ponosna je što je za kratko vrijeme postigla značajan uspjeh u pokretanju vlastitog biznisa i postala prepoznatljiva u svom okruženju.

“Također, posvećena sam motivisanju mladih žena da krenu putem poduzetništva i postanu ekonomski nezavisne. U društvu sa raznim predrasudama, bitno je zalaganje za ekonomsko osnaživanje žena, voljela bih da žene u Bosni i Hercegovini imaju iste mogućnosti kao u Švicarskoj”, navodi naša sagovornica.

Edina Džamalija Sendijarević (FOTO: Privatni arhiv)

Dodaje da je prvobitno željela pokrenuti biznis u Bosni i Hercegovini, ali da je birokratski aparat prekomplikovan.

“Žao mi je što žene u Bosni i Hercegovini nemaju podršku, edukaciju i mentorstvo kako bi se izgradile kao uspješne poduzetnice. Na mladima svijet ostaje, pa hajde da mladima pružimo sve potrebne alate kako bi imali motivaciju da ne napuštaju Bosnu i Hercegovini, i da Bosna i Hercegovina bude država koja će podržavati i motivisati svoje građane i građanke”, kazuje ova Sarajka.

Na kraju razgovora iznijela je i svoje planove za budućnost.

“Moji planovi za 2024. godinu su dostizanje novih vrhova, stvaranje nezaboravnih trenutaka, putovanja sa mojim suprugom. To su stvari koje mene čine sretnom i uspješnom ženom, život ispunjen avanturama, lični rast i razvoj i moja porodica kao mirna luka i njihova podrška mi je najvažnija”, zaključuje Edina Džamalija Sendijarević.

Edina Džamalija Sendijarević (FOTO: Privatni arhiv)