ASJA RESIĆ: Ponosna sam na svoj inženjerski napredak

Asja Resić, studentica je Elektrotehničkog inženjerstva na Internacionalnom Burch Univerzitetu, Sarajevo i članica Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini.

Ova 21-godišnja djevojka u razgovoru ističe da je napredak itekako moguć, ako se želi i ako se radi za njega.

“Mladi u Bosni i Hercegovini su navikli na pasivnost, kao da im je neko ucrtao u razmišljanje da prilike ne postoje, navikli su da sve mora biti servirano. Svakako je istina da postoje i razvijenije države od nas, s mnogo više potencijala za napredak, ali naša nikako nije loša baza za početak”, govori Asja Resić.

Smatra da mladi u Bosni i Hercegovini nisu svjesni svoje moći i samim tim ne znaju kako efektno da je iskoriste.

“Mi smo ti koji smo dužni pobrinuti se za promjene, težiti boljem sutra, prije svega zbog sebe i svoje budućnosti. Svaka osoba formira svoje zdravo okruženje koje joj pomaže da napreduje efektno. Velika je šteta što u srednjoškolskom obrazovanju ne postoji adekvatan prostor za edukaciju o samosvjesnosti o poziciji svakog građana i njegovih prava”, napominje naša sagovornica.

Asja Resić (FOTO: Asja Resić, privatni arhiv)

Dodaje da jako zadovoljna svojim studentskim životom.

“Zahvalna sam svom Univerzitetu i svojoj Fondaciji na svakoj prilici koju su mi pružili da bih se uvjerila da nije sve tako crno i da je sve moguće ako to želiš, samim tim i promjena, prije svega, samog sebe. Moj najveći izazov, kao i većine studenta, je bilo pronalaženje samog sebe, šta to meni odgovara i u kojoj se užoj oblasti pronalazim. Srećom, imala sam čast da mi predaje profesor zbog kojeg su moje odluke o budućnosti postale mnogo jasnije”, navodi ova Sarajka.

Upitali smo je i koliko je važno da obrazovanje ima ravnotežu između teorije i prakse

“Stavila bih to kao najvažniju stavku, na STEM fakultetima pogotovo! Zapravo sam istinski zavoljela svoj smjer, onog dana kada sam ušla u kabinete s opremom, spojila prva kola, osjetila kako izgleda kada nešto napraviš svojim rukama i to radi. Svaki student treba osjetiti kako je to imati odgovornost, kako je to kada nešto ne radi po stoti put, kada sam trebaš da popraviš i doneseš odluku. Tako se postaje dobar i odgovoran radnik”, priča Asja Resić.

Asja Resić (FOTO: Asja Resić, privatni arhiv)

Nastavlja da je augustu 2022. godine postala članica Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini.

“Kažu da se dobar glas brzo širi, tako sam i saznala od kolegice za njih i pomislila da bi to bila prava prilika da se primaknem iskorištenju svog punog potencijala – mogu reći da nisam pogriješila! Zahvalna sam na svemu, savjetujem pokušaj pristupa svakoj mladoj individui koja radi za svoj i za napredak cijele Bosne i Hercegovine. Najveća prednost je da su potrebne samo volja i želja, prilike, edukacije, poznanstva i još mnogo toga će doći sami ako im težiš”, izjavljuje naša sagovornica.

Potom nam je otkrila i na šta je najviše ponosna u dosadašnjem radu.

“Najviše sam ponosna na sam svoj inženjerski napredak, smatram da sam kvalitetan mladi inženjer, obrazovan iz mnogo oblasti koje se mogu primijeniti u različitim sferama. Ponosna sam na to što sam upoznala veliki broj divnih i talentiranih ljudi koji imaju slične ciljeve kao ja. Najponosnija sam zapravo, što sam svoju porodicu učinila ponosnom”, jasna je ova Sarajka.

Asja Resić (FOTO: Asja Resić, privatni arhiv)

Mišljenja je da naše društva ima predrasuda prema mladim, obrazovanim i uspješnim djevojkama.

“Mnogo puta sam se susrela s tim, ali zanimljivo, uvijek izvan obrazovnih institucija. Pripisat ću tu needukovanosti određenog dijela naše sredine”, kaže Asja Resić.

Na kraju je iznijela i svoje planove za budućnost.

“Želim da budem inženjer koji donosi promjene našoj sredini, koji se bori za napredak i koji djeluje i van Bosne i Hercegovine. Naravno, uvijek se počinje s nekim skromnijim dostignućima pa su mi prvobitni planovi da završim posljednji semestar i master i naravno, da se zaposlim u firmi o kojoj oduvijek maštam”, zaključuje naša sagovornica.

Asja Resić (FOTO: Asja Resić, privatni arhiv)