UMA PEĆANIN: Lijep je osjećaj kada se dijete oslobodi straha od planine

Uma Pećanin studentica je psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a pored studija, ova 24-godišnja djevojka pohađa i edukaciju za Geštalt psihoterapeuta.

Pored navedenog, također se bavi i snowboardingom te u razgovoru za dobarportal.net ističe da je sa svoje nepune četiri godine prvi put stala na skije i tada je zavoljela planinu, zimu i snijeg.

“Kao i sve ostalo, i bordanje sam htjela probati za svojim bratom Nedimom, koji je vrhunski border. Međutim, tek kada sam napunila 12 godina sam uspjela uvjeriti svoje roditelje da me puste da probam. Bila je to ljubav na prvi pogled i nikada se više nisam vratila skijanju”, govori Uma Pećanin.

Potom izdvaja neke prednosti bordanja.

“Prednosti bordanja je teško objasniti nekome ko ne borda jer tu količinu užitka može razumjeti samo neko ko borda. Ali, neke od prednosti su fizička aktivnost, zabava, dobro utječe na mentalno zdravlje, aktivni su svi mišići u tijelu i uvijek imate dobro društvo”, kaže sagovornica.

Uma Pećanin (FOTO: Privatni arhiv)

Dodaje da se bordanje može podijeliti u nekoliko pravaca.

“Onaj najmanje zastupljen u svijetu, a tako i kod nas je alpski ili race snowboard. Većina svjetskih takmičenja se održava u freestyle disciplinama, koje podrazumijevaju izvođenje veoma zahtjevnih trikova, a pored freestylea, tu je i freeride, disciplina u kojoj borderi uživaju vozeći nepristupačne i neistražene terene, što ovu disciplinu čini i najopasnijom”, priča ova svestrana djevojka.

Upitali smo je i šta je ključno za uspjeh u bordingu.

“Živimo u državi u kojoj su zimski sportovi jako popularni, ali ipak uslovi za treniranje istih skoro da ne postoje, samim tim jedan od najbitnijih faktora je konstantan odlazak na treninge u evropske države, što je finanijski jako zahtjevno i pomoć države je neophodna, ali ista nažalost ne postoji. Također, potrebna su velika odricanja, posvećenost i spremnost na konstantne povrede. Mnoge moje kolege su bile na dobrom putu da naprave dobru karijeru, ali većinu je spriječio nedostatak podrške od strane državnih i sportskih organa”, izjavljuje Uma Pećanin.

Uma Pećanin (FOTO: Privatni arhiv)

Zatim nam je otkrila i na šta je najviše ponosna u dosadašnjem radu.

“Kao dugogodišnja instruktorica najviše sam ponosna kada vidim da se ljudi, a pogotovo djeca, nastave baviti bordanjem, te da svoje slobodno vrijeme ne provode iza ekrana nego na planini i snijegu. Također, jako lijep osjećaj je i kada se dijete, zajedno sa mnom, oslobodi straha od planine”, jasna je naša sagovornica.

Nastavlja da je bordanje jedan od najbrže rastućih sportova u našoj državi, što je svakako raduje, ali napominje da postoji i druga strana medalje.

“I pored sve veće popularnosti, država i vladajuće strukture ne prepoznaju snowboarding kao potencijal, što sprječava mlade koji žele da se bave snowboardom ozbiljnije i uplove u takmičarske vode. Podrška sa svih nivoa i prepoznavanje bordanja kao takmičarskog sporta je neophodna da bi govorili o ozbiljnom napretku i svijetloj perspektivi”, ukazuje ova ambiciozna djevojka.

Uma Pećanin (FOTO: Privatni arhiv)

Mišljenja je da će uvijek biti predrasuda prema mladim i uspješnim djevojkama.

“Predrasuda će uvijek biti pogotovo u ovakvim sportovima, za koje se smatra da su ekstremni i da nisu za žene. Međutim, s ponosom mogu reći da je skoro pa izjednačen broj instruktorica bordanja s brojem instruktora”, kazuje Uma Pećanin.

Na kraju je iznijela i svoje planove za budućnost.

“Moj sljedeći korak je polaganje još višeg ranga za instruktora odnosno U2, a pored toga svakako svoje slobodno vrijeme provoditi tamo gdje se najbolje osjećam, na planini”, zaključuje naša sagovornica.