KREATIVNOST I INOVATIVNOST: Nastavnica Emina Sinanović s učenicama kreirala “Drugačiju radnu svesku”

Učenice Osnovne škole “Kiseljak 1” Bilalovac Amila Junuzović, Sara Vrbić, Amina Žilić, Ajla Selman, Emina Karasalihović, Nela Osmić i Amina Trakić su u proteklom periodu sa svojom nastavnicom njemačkog jezika Eminom Sinanović vrijedno radile na izradi jedne posebne radne sveske.

Naime, nastavnica Emina Sinanović je prošle školske godine s učenicima sedmih razreda realizirala projekt “Drugačiji rječnik”, u kojem je skupljeno preko 500 riječi na romskom, njemačkom i bosanskom jeziku.

U januaru ove godine, nastavnica Emina je osvojila nagradu na najinovativniju nastavnicu u školskoj 2021/22. godini u organizaciji Centra za obrazovne inicijative “Step by Step”.

Radna sveska je namijenjena učenicama šestih razreda, a drugačija je i posebna po tome što će učenici kroz istu imati priliku učiti i vježbati čak dva jezika – njemački i romski jezik. 

Nastavnica Emina Sinanović s učenicama kreirala “Drugačiju radnu svesku” (FOTO: Emina Sinanović, privatni arhiv)

U ovoj radnoj svesci je obrađeno 16 lekcija za učenike početnike u učenju njemačkog jezika, te je u svakoj lekciji sadržan i dio romskog jezika ili kulture.

“Vjerujem da sam za vrijeme trajanja ovog projekta svojim učenicama usadila misao da su ideje ono što vodi i vuče svijet, kreativnost ono što nas održava, a obrazovanje najmoćnije oružje koje možemo upotrijebiti da promijenimo svijet. Mada, moram reći da su one same od sebe već sada jako kreativne, pametne, talentirane i širokih shvaćanja. Ovakvim i sličnim projektima učenicama se direktno usađuje misao da mogu raditi velike stvari, biti korisni svojoj zajednici, aktivno se boriti za prava svakog čovjeka, te biti spreman bez ikakvih barijera u mislima poštovati i prihvatiti različite nacije, kulture, tradicije, običaje i narode”, kaže nastavnica Emina Sinanović.

Nastavnica Emina Sinanović s učenicama kreirala “Drugačiju radnu svesku” (FOTO: Emina Sinanović, privatni arhiv)

Svoje iskustvo prenijele su i neke od učenica, autorica projekta.

“U ovaj projekt smo uložile mnogo truda i vremena, ali je vrijedilo. Posebno nam je bilo uzbudljivo raditi s nastavnicom Eminom jer je ona naše ideje pretvarala u realnost. Nadam se da će šestom razredu biti zanimljivo raditi u ovoj radnoj svesci i da će mnogo toga naučiti”, istakla je Amina Žilić.

Amila Junuzović naglasila je da je ponosna na radnu svesku koju su kreirali te da je bez razmišljanja prihvatila rad na ovom projektu.

“Glavni cilj je poboljšanje znanja njemačkog jezika kod učenika, ali i upoznavanje s romskim jezikom. Vrijeme koje smo provele radeći ovu radnu svesku bilo je zabavno i poučno. Moj zadatak je bio da obradim glagole “haben” i “sein” koji se mnogo koriste u njemačkom jeziku. U radnoj svesci se ovi glagoli mogu naći i na romskom jeziku. Nadam se da ćemo našim projektom inspirirati mlađe generacije da krenu našim putem i da zavole strane jezike”, izjavila je Amila Junuzović.

Nastavnica Emina Sinanović s učenicama kreirala “Drugačiju radnu svesku” (FOTO: Emina Sinanović, privatni arhiv)

I Emina Karasalihović je bez imalo razmišljanja pristala sudjelovati u ovom projektu.

“Radna sveska za njemački jezik bilo je iskustvo koje ću pamtiti do kraja života. Drago mi je što sam bila dio ovog tima”, poručila je Emina Karasalihović.

Radne sveske će biti podijeljene svim učenicima šestih razreda Osnovne škole “Kiseljak 1” Bilalovac, a koje će im koristiti kao korisno didaktičko sredstvo u budućnosti. Projekt je financijski podržan od načelnika Općine Kiseljak Mladena Mišurića Ramljak, te Općine Kiseljak.