More
  HomeDRUŠTVOBiHBKC: Premijera dokumentarnog filma "Vikić" 6. aprila u Sarajevu

  BKC: Premijera dokumentarnog filma “Vikić” 6. aprila u Sarajevu

  Dokumentarni film “Vikić”, o ratnom komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH Draganu Vikiću, premijerno će biti prikazan u četvrtak, 6. aprila 2023., u Velikoj dvorani JU Bosanski kulturni centar KS.

  Autorica filma je Arijana Saračević Helać, a on predstavlja priču o čovjeku koji je 5. aprila 1992. u Skupštini RBiH javno i u živom TV prenosu pozvao građane na odbranu od agresije.

  Iz BKC-a navode da se raspoloženje građana pretvorilo u odlučnost za otporom, te da se taj javni poziv građanima da brane grad i sa današnje distance pokazuje kao najracionalniji potez.

  Budući da sistem za mobilizaciju nije postojao, a Teritorijalna obrana bila je rasturena, Vikić je tada jedinice popunio javnim pozivom. Odaziv je bio velik, a najviše su se odazvali sportisti. U prvih sedam dana specijalcima se pridružilo oko 500 ljudi. Osim njih, ogromnu podršku u ljudstvu dali su rezervni sastav policije, te uposlenici iz policijskih stanica.

  Kako je ratni sastav Specijalne jedinice MUP-a RBiH brojao 1.200 ljudi, Vikić je, uz aktivni sastav, brzo popunio svoju jedinicu. No, prije toga, prvi zadatak bila mu je obrana Televizije Sarajevo i zgrade Skupštine RBiH.

  Dragan Vikić je prethodno bio dokazan i kao komandir, ali i kao sportista sa najvišim sportskim priznanjima.

  Početkom aprila u Specijalnoj policiji bilo je oko 36 posto Srba, 20 posto Hrvata, a ostalo su bili Muslimani, uz desetak Slovenaca.

  Dobarportal.net/Fena

  Must Read

  spot_img