More
    HomeSPORTKOŠARKASESTRE ZUBAC: Nikolina s ponosom nosi dres prvaka Finske, a Dragana prvaka...

    SESTRE ZUBAC: Nikolina s ponosom nosi dres prvaka Finske, a Dragana prvaka Portugala

    Da s ovih naših balkanskih prostora dolaze izuzetno talentirane i uspješne sportašice potvrđuju i sestre Nikolina i Dragana Zubac, košarkaške reprezentativke Bosne i Hercegovine koje nose dres prvaka Finske Peli Karhut, odnosno prvaka Portugala Benfice. 

    U razgovoru za dobarportal.net Nikolina Zubac ističe da je ponosna što je postala članica ekipe Peli Karhut.

    “Potpis za Peli Karhut predstavlja sigurno veliki korak, možda i najveći izazov u mojoj dosadašnjoj karijeri. S obzirom na to da se radi o klubu koji redovno pruža dobre sezone u ligi, tako da naša očekivanja su jasna”, kaže Nikolina Zubac.

    Dodaje da su njeni prvi utisci o novom timu fantastični. 

    “Ništa manje od onoga što sam očekivala od šampiona države. Organizacija kluba je na visokom nivou, a kao tim funkcionišemo jako dobro i imamo zdravu timsku energiju. Srećna sam i uzbuđena što sam ovdje, Peli Karhut je veliki tim”, ističe ova košarkašica.

    Ne krije da joj mnogo znači to što nastupa za prvaka Finske, dok je istovremeno njena sestra Dragana članica prvaka Portugala.   

    “Mislim za nekog ko ima samo 22 godine, i igra u tako jednom velikom klubu, da je zaista uspjeh. Najveća smo podrška jedna drugoj, ali i najveći kritičari. Jedna drugu uvijek iskritikujemo kada treba, ali isto tako i podržimo kada se to zasluži. Međusobno pratimo karijere jedna drugu, i to će uvijek biti tako koliko god bile kilometara udaljene, jako smo povezane. I mogu da kažem da sam jako ponosna na sestru”, navodi Nikolina Zubac.

    Nikolina i Dragana Zubac (FOTO: Privatni arhiv)

    Otkrila nam je i na šta je najviše ponosna u dosadašnjoj karijeri. 

    “Ponosna sam na dosta toga, od raznih trofeja, utakmica, proputovanih zemalja, poznanstava, prijatelja, klubova, reprezentacije, tako da košarko hvala ti za sve, ali mislim da je moj najveći uspjeh to što sam svoje roditelje učinila ponosnim, i radim to iz dana u dan”, izjavljuje naša sagovornica. 

    Potom se osvrnula i na domete ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

    “Živimo u državi u kojoj je teško predvidjeti bilo kakvu budućnost ali vjerujem da stvari idu ka boljem, barem u košarci. Naša reprezentacija je ostvarila veliki uspjeh, i podigla sve na mnogo veći nivo. Trenutno imamo jednu mladu i perspektivnu ekipu i nadam se da s jednim dobrim i kvalitetnim radom, opet ćemo se naći među najboljim”, priča ova košarkašica. 

    Smatra da nažalost još uvijek živimo u vremenu u kom se ženama ne vjeruje, koliko i muškarcima.

    “I dan danas je muški sport popularniji i praćeniji nego ženski. Ali mislim da se i to polako mijenja.No svakako da za bilo kakav uspjeh potrebno je puno zalaganja, odricanja, rada i discipline, bilo da je riječ o muškom ili ženskom sportu. Do uspjeha se ne stiže lako, tako da je svima put veoma težak”, završava Nikolina Zubac koja poručuje da je najbolje ići korak po korak, i praviti planove u nekim realnim dometima.

    Dragana i Nikolina Zubac (FOTO: Privatni arhiv)

    Must Read

    spot_img