More
    HomeSPORTOSTALI SPORTOVITAEKWONDOISTKINJA IVANA ŠARENAC: Ako u glavi niste spremni teško da ćete uspjeti

    TAEKWONDOISTKINJA IVANA ŠARENAC: Ako u glavi niste spremni teško da ćete uspjeti

    Ivana Šarenac rođena je Brčanka koja trenutno živi u Novom Sadu, a ova 20- godišnja djevojka studentica je druge godine psihologije i već devet godina s dosta uspjeha trenira taekwondo.

    U razgovoru za dobarportal.net ističe da već četiri godine je nositeljica crnog pojasa.

    „Nastupala sam na pet Evropskih prvenstava i takođe se nadam ove godine odlasku na Svjetsko seniorsko prvenstvo koje se održava u Azerbejdžanu. Nastupam za klub Brčko dok treniram u Novom Sadu za taekwondo klub Vojvodina, i dugogodišnja sam članica Taekwondo reprezentacije Bosne i Hercegovine“, kaže Ivana Šarenac.

    Ističe da jedan trening za nju sadrži mnogo suza i znoja, a prije svega odricanja te da je s trenerom Draškom Jovanovom iz Novog Sada napravila plan treninga za ovu godinu u skladu s takmičenjima.

    „Ponosna sam na sve, imam više omiljenih medalja i takmičenja ali najviše sam ponosna na sebe svoj trud, odricanje i na ovaj tempo života ko bi rijetko mogao da isprati, dva treninga dnevno, svaki vikend takmičenje, u jednoj godini posjetimo preko 20 zemalja kao što su Francuska, Albanija, Estonija, Bugarska, Slovenija… Tako da posebna medalja mi je možda ona srebrena sa Evropskog prvenstva U-21 iz Zagreba ili iz juniorskih dana zlato s Galeb opena G1“, govori naša sagovornica.

    Ivana Šarenac (FOTO: Ivana Šarenac, privatni arhiv)

    Prema njenim riječima, uvijek ima predrasuda prema djevojkama u ovom sportu.

    „Ponajviše neka procjena kakva je takmičarka s kojom se borim, da li je precijenim ili podcijenim ali u suštini radim na tome sa svojim sportskim psihologom tako da pokušavam da sve negativne strane izbacim jer dosta toga mogu da poremete u samoj borbi“, napominje ova taekwondoistkinja.

    Dodaje da nažalost još uvijek nema recept za uspjeh.

    „Ali smatram da je mentalna snaga ono što vrhunske sportiste dijeli jedno od drugog tako da kolika god fizička spremnost bila, ako u glavi niste posloženi i spremni na sve što vas čeka u borbi ili treningu ili bilo čemu teško da ćete uspjeti“, jasna je Ivana Šarenac.

    Ivana Šarenac (FOTO: Ivana Šarenac, privatni arhiv)

    Ne krije da u planu ima da odradi sve turnire koji slijede u ovoj godini.

    „Uskoro putujem za Belgiju na G turnir, a najveći cilj za ovu godinu jeste Svjetsko prvenstvo u azerbejdžanskom Bakuu u maju, od očekivanja bi izdvojila neku medalju s tih turnira, koji su bodovni za svjetsku rang listu, ja sam takođe seniorska već tri godine u kategoriji -62kg“, navodi naša sagvoronica.

    Na kraju razgovora imala je poruku za sve mlade.

    „Bavljenje sportom je najbolja moguća stvar koju sebi možete omogućiti, ali samo uz kvalitetno okruženje i trenera, pratite svoje snove i nikada ne odustajte“, poručuje ova taekwondoistkinja.

    Ivana Šarenac (FOTO: Ivana Šarenac, privatni arhiv)

    Must Read

    spot_img