SPORTSKA PORODICA ZUBAC: Unučad nasljedila talenat od svog djeda

SPORT

Ratko Zubac je rođen u Nevesinju 1945.godine. Završio je učiteljsku školu i pedagošku akademiju u Mostaru. Imajući u vidu da je po konstrukciji visok i snažan bio je talentovan za atletske a naročito za bacačke discipline.

Ratko Zubac (FOTO: Privatni arhiv)

Nije trenirao u nekom od atletskih klubova, ali je u ovim disciplinama osvajao značajne rezultate na Nevesinjskoj Olimpijadi hercegovačkim sportskim igrama, a negdje 70-tih godina zauzeo je drugo mjesto u Kupu Bosne i Hercegovine, a šesto mjesto na nivou bivše Jugoslavije. Početkom 2000-tih godina nastupao je kao veteran, učestvovao na atletskim Balkanskim igrama u Beogradu, Novom Sadu i Katarini u Grčkoj. U svim disciplinama u kojima se takmičio, bacanje kugle, koplja i diska osvojio je prva mjesta, i zlatne medalje.

Ratko Zubac (FOTO: Privatni arhiv)

Njegovi sinovi Dragan i Goran rođeni 1971. i 1973. godine, također su bili talentovani za atletiku kao i za košarku, a s obzirom na to da su obojica dvometraši, međutim u Nevesinju nije bilo značajnih sportskih klubova u njihovo vrijeme tako da su izostali treninzi, ali ipak su vrlo često osvajali prva mjesta u basketu na Nevesinjskoj Olimpijadi, a također su sa svojim ekipama u viteškim disciplinama bacanje kamena te potezanje konopa, i klipa uzimali prva mjesta i zlatne medalje u Apatinu, Šipovu, Novom Sadu, Prijepolju, Žabljaku, Njegušima i u mnogim drugim gradovima.

Nikolina i Dragana Zubac (FOTO: Privatni arhiv)

Stopama svojih očeva i djeda nastavili su i njihovi nasljednici. Nikolina i Dragana već igraju košarku u stranim klubovima, a ujedno su i članice košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Ana je članica odbojkaške ekipe mladost iz Gacka, a najmlađi Jovan već igra košarku u Trebinjskoj ekipi Leotar.

Ana Zubac (FOTO: Privatni arhiv)

Ratko je posebno ponosan na svoje unuke i kako kaže oni neće propustiti ono što su propustili njihovi očevi i djed.