GALEB NIKAČEVIĆ: Nezahvalno je podcjenjivati sposobnost jedne generacije

0
53

U okviru petog AJB DOC Film Festivala, a pod pokroviteljstvom Info-centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini, održano je masterclass predavanje Galeba Nikačevića, novinara i kreatora popularnog podcasta Agelast, na temu važnosti pričanja priča.

U razgovoru za dobarportal.net Galeb Nikačević istakao je da je često u Sarajevu i da voli glavni grad Bosne i Hercegovine. 

“Volim Sarajevo i sve bivše republike i sve gradove u bivšim republikama i veliko mi je zadovoljstvo i privilegija i čast to što smo postali regionalni fenomen. To je bogatstvo koje možemo imati. Nažalost, nisam uspio previše da se uključim u program festivala, ali ono što znam do sada je dosta zanimljivo i potrudit ću se da ispratim koliko je moguće programa ono što je preostalo”, kazao je Galeb Nikačević. 

Potom se osvrnuo na samu temu predavanja. 

“Prvo moramo razumjeti prostor u kom se nalazimo, zašto je prostor tako fragmentisan i zašto u tom prostoru koji nam nudi toliko različitih mogućnosti, mi se nalazimo u situaciji da gledamo jedno te isto ili varijacije na temu jednoga te istoga. Kako nam ti algoritmi upravljaju životima i šta možemo uraditi da ih ili izbjegnemo ili tehnologiju učinimo malo humanijom, ali da bismo sve to razumjeli, moramo prvo da razumijemo odakle sve to dolazi, odnosno kako je evolucija tog medijskog ekosistema nastala i šta možemo u ovom trenutku uraditi kada smo prepoznali te probleme”, naveo je naš sagovornik. 

Zatim je komentarisa i to koliko su mladi svjesni zapravo svih izazova društvenih mreža. 

“Ne znam koliko su svjesni ili ne, nisam ta mlada osoba da bih znao. Čini mi se da postoji određena vrsta opasnosti i u narativu svakako postoji i u navođenju društvenih narativa ka silama koje upravljaju tim narativima kako njima odgovara, ali isto tako s druge strane vjerujem da mladi koji odrastaju uz digitalne tehnologije kreiraju neka šesta čula i da oni bolje razumiju intuitivno tehnologiju i prepoznaju njihove elemente na način na koji to mi recimo ne možemo i ne umijemo prepoznati”, dodao je Galeb Nikačević. 

Potom nastavlja da je rođen 1982. godine i da je odrastao u analognom svijetu tako da se i sam morao naučiti na digitalnu tehnologiju.

“Oni su rođeni s telefonom u rukama i teško je porediti moju i njihovu generaciju. Nezahvalno je negdje to raditi, a nezahvalno je negdje i podcjenjivati sposobnost jedne generacije. Nijedna generacija nije sposobnija ili manje sposobna od one prethodne ili od one buduće. Svi smo mi ljudi, ali okolnosti u kojima odrastamo i u kojima se dogovaramo oko toga šta je stvarnost oko koje komuniciramo se razlikuju i mislim da je naša uloga da razumijemo te mehanizme i da ih probamo obuzdati na neki način”, zaključio je naš sagovornik.