ZEHRA BAKOU: Želim pokazati bogatstvo i ljepotu naše tradicije

Zehra Bakou studentica je Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a ova 19-godišnja djevojka odrasla je uz dvije potpuno različite kulture pošto je njen otac Sirijac, a majka Bosanka. 

U razgovoru za dobarportal.net ističe da je od djetinjstva bila društveno angažovana, a sada pored studija radi vez na slikarskom platnu.

“Oduvijek sam bila aktivna osoba koja se voljela uključivati u sve vannastavne aktivnosti gluma, sport, ples, muzika jednostavno pokušavala sam sva polja dok se nisam na kraju pronašla u vezu. S vezom sam se prvi put susrela u CEI ‘Nahla’ i od tada je počela moja ljubav prema istom”, kaže Zehra Bakou. 

Zehra Bakou (FOTO: Zehra Bakou, privatni arhiv)

Dodaje da lart predstavlja spoj modernog i tradicionalnog tačnije veza kao prelijepog dijela naše tradicije i line art umjetnosti koja predstavlja jedan potpuno novi pravac u umjetnosti.

“Svoje prve radove izradila sam još prije dvije godine. U početku sam to radila onako samo za sebe a kasnije sam odlučila da svoj talent predstavim i drugim ljubiteljima umjetnosti. Moji radovi najčešće bilježe neke lijepe trenutke u našim životima poput diplomiranja, rođendana, vjenčanja, rođenja djeteta”, navodi naša sagovornica. 

Prema njenim riječima, sama izrada zavisi od kompleksnosti narudžbe tako da je vrijeme koje je potrebno za izradu uvijek drukčije.

“Radim na običnom slikarskom platnu koje prvo bojim akrilnim bojama nakon toga crtam skicu koja će mi biti vodilja prilikom same izrade i onda slijedi najzanimljiviji dio rada a to je vez”, govori ova mlada Sarajka.

Rad Zehre Bakou (FOTO: Zehra Bakou, privatni arhiv)

Naglašava da inspiraciju pronalazi u svakodnevnim situacijama.

“Nastojim uvijek vidjeti sve ljepote i blagodati koje nam život nudi. Neizmjerno sam zahvalna svojoj porodici i prijateljima koji su moja najveća podrška i svakodnevna motivacija da nastavim dalje”, priča ova 19-godišnja umjetnica čiji se radovi mogu naručiti putem Facebooka i Instagrama

Nastavlja da joj je teško izdvojiti samo jednu stvar na koju je najviše ponosna, jer kako tvrdi, samo pokretanje malog biznisa za nju je bio veliki uspjeh. 

“Svjesna sam koliko je hrabrosti potrebno samo da započnete nešto svoje i uplovite u potpuno novi svijet. Međutim, najveći uspjeh do sada za mene jesu izložbe koje sam organizovala u sklopu elimma.art ekipe čiji sam sada ponosni član”, izjavljuje Zehra Bakou. 

Rad Zehre Bakou (FOTO: Zehra Bakou, privatni arhiv)

Apostrofira da uvijek nastoji biti pozitivna, a otkrila nam je i neke svoje planove u budućnosti. 

“Nadam se da ću svojim radom pokazati mladim ljudima kako je itekako moguće uspjeti u državi u kojoj živimo i s obzirom na to da mnogo podržavam male biznise planiram mnogo saradnji od kojih mogu najaviti izradu na odjeći i cekerima”, jasna je ova ambiciozna Sarajka. 

Mladima poručuje kako je sve moguće ako vjeruju u sebe i ako ne odustaju. 

“Naravno da sve neće biti na početku med i mlijeko i da ćete se susretati s različitim usponima i padovima, ali želim da kažem da je dovoljan uspjeh početi. Mnogi imaju želju početi ali nekada ne počnu zato što nemaju hrabrosti za to. Budućnost u našoj državi itekako postoji i želim pokazati bogatstvo i ljepotu naše tradicije koju trebamo njegovati”, zaključuje naša sagovornica. 

Zehra Bakou (FOTO: Zehra Bakou, privatni arhiv)