More
  HomeDRUŠTVOBiHPOZIV NA EKOLOŠKU AKCIJU: Prijavite se i učestvujte u Svjetskom danu čišćenja

  POZIV NA EKOLOŠKU AKCIJU: Prijavite se i učestvujte u Svjetskom danu čišćenja

  Svjetski dan čišćenja obilježava se 17. septembra, a Let’s Do It tim u BiH želi pružiti priliku građanima i građankama širom Bosne i Hercegovine da se uključe u čišćenje i na taj način budu dio Svjetskog pokreta ujedinjenog oko borbe za čistu i lijepu životnu okolinu. 

  Svjetski dan čišćenja u BiH će se organizirano provesti na 40 lokacija:

  Banja Luka, Bijeljina, Bjelašnica – Babin Do, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Brčko, Doboj, Doboj Istok, Donji Vakuf, Fojnica, Gacko, Goražde, Gračanica, Kakanj, Ključ, Kneževo, Mostar na tri lokacije, Neum, Novi Travnik, Pale, Prijedor, Prozor-Rama, Puračić, Sanski Most, Kanton Sarajevo, Srebrenica, Teočak, Teslić, Trebinje, Tuzla, Ustikolina, Velika Kladuša, Visoko, Zenica, Žepče.

  Ukoliko želite biti dio organizovanih akcija molimo vas da se prijavite i u prijavi označite grad/mjesto u kojem želite čistiti. LDI tim će vam putem sms poruke poslati informaciju o tačnoj lokaciji koja se čisti, vremenu i mjestu okupljanja volontera. Na tim lokacijama smo obezbijedili sav neophodan radni materijal za čišćenje. 

  Prijavu popunite na linku: https://forms.gle/AeChcYyWXM8NuePK9

  Prijave su otvorene od 02.09.2022. do 15.09.2022. godine do ponoći.

  *Prijave za organizovano čišćenje u školama ne možete izvršiti putem ove prijave!

  Sve zainteresovane koji žele sami da čiste u svojoj lokalnoj zajednici, jer u njihovom gradu/mjestu nema organizovane akcije čišćenja, ohrabrujemo da animiraju ekipu ljudi, svoje porodice ili prijatelje, te da pokupe smeće u svojoj okolini. 

  Nakon završene akcije čišćenja izvještaj o čišćenju pošaljite nama na mail: ekoheroj@gmail.com najkasnije do 20.09.2022. do ponoći.

  U izvještaju je potrebno navesti: mjesto/lokaciju koja je očišćena, koliko je ljudi učestvovalo u čišćenju i koliko vreća otpada je tom prilikom prikupljeno. Molimo vas da nam također pošaljete i 3-4 fotografije sa čišćenja. 

  Svjetski dan čišćenja (World Cleanup Day) je ekološki pokret kojeg je svjetski Let’s Do It tim započeo 2018. godine sa ciljem da našu planetu očisti od otpada i podigne ekološku osviještenost njenih stanovnika. Do sada je ovaj pokret ujedinio aktiviste iz 180 zemalja, koji organizuju akcije čišćenja u septembru širom svijeta. Ove godine akcije čišćenja će se organizovati u 191 zemlji među kojima je i Bosna i Hercegovina. 

  Sve o svjetskom danu čišćenja pronađite na:https://www.worldcleanupday.org/

  Must Read

  spot_img