ILMA KULOVAC: Ostvareni rezultati me tjeraju da idem naprijed

Ilma Kulovac iz Sarajeva završila je Prvu bošnjačku gimnaziju, a potom i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu čime je stekla zvanje softver inženjer. Međutim, pored programiranja ova 25-godišnjakinja veliku ljubav gaji i prema podučavanju drugih te već pet godina daje instrukcije iz predmeta matematika, fizika i informatika, a u svom dosadašnjem radu broji više od 100 zadovoljnih učenika.

U razgovoru za dobarportal.net ističe da se programiranjem odlučila baviti poprilično davno.

“Naravno, kao mala, po uzoru na većinu svojih vršnjakinja, i ja sam željela biti učiteljica (smijeh), ali već na početku srednjoškolskog obrazovanja probudilo se interesovanje za tehnologijom i programiranjem. Međutim, svoj san da postanem učiteljica nisam zanemarila, već sam to nadomjestila instrukcijama i radom s učenicima, uporedo s programiranjem”, kaže Ilma Kulovac.

Ilma Kulovac (FOTO: Ilma Kulovac, privatni arhiv)

Naglašava da programiranje nije samo pisanje programa, kao što većina smatra.

“Programiranje je rješavanje problema, otklanjanje grešaka i razvijanje logičkog razmišljanja, a to podrazumijeva razvoj strategija za rješavanje problema, koji se mogu odnositi i na neprogramerska područja. Naime, sve zavisi od dijela posla koji radite, ali u principu ako razvijete logiku rada, sam proces programiranja nije težak, ali iziskuje interesovanje i koncentraciju, da biste savladali tehnologije i svakodnevno proširivali znanje”, priča naša sagovornica.

Zatim nam je otkrila na šta je najviše ponosna u svom dosadašnjem radu.

“Najviše sam ponosna što nikada nisam odustala i što sam uvijek težila ka nečemu boljem. Naravno, prije svega, najveći oslonac mi je bila moja porodica, koja mi je uvijek davala vjetar u leđa, a zatim ostvareni rezultati koji me definitivno tjeraju da i dalje idem naprijed”, navodi ova Sarajka.

Potom je komentirala i stanje u IT sektoru u Bosni i Hercegovini.

“Ako povučem paralelu između IT sektora i nekih drugih sektora u našoj državi, onda zasigurno mogu reći da je dobar. Međutim, ukoliko uporedim IT posao u Bosni i Hercegovini s istim u nekoj drugoj razvijenoj državi, onda to baš i nije tako dobro. S druge strane, sebe smatram optimističnom osobom, te zaista smatram da u ovoj državi ima prostora za napredak u svakoj oblasti”, govori Ilma Kulovac.

Ilma Kulovac (FOTO: Ilma Kulovac, privatni arhiv)

Prema njenim riječima, istinskom vjerom u sebe, spoznajom ličnih osobina i ciljeva, kroz trud, rad i upornost, svaka osoba može krenuti ka ostvarenju svojih želja.

“Ako je ta želja programiranje, onda treba razvijati logiku, biti zainteresovan kako nešto funkcioniše, zašto i zbog čega, biti čudan (smijeh), puno sjediti i truditi se kao i u svakom poslu. Sve to će definitivno, prije ili kasnije, rezultirati ostvarivanjem ciljeva”, tvrdi naša sagovornica.

Odgovorila je i na pitanje da li naše društvo ima predrasuda prema ženama u svijetu programiranja.

“Mislim da je to nekada davno bilo mnogo izraženo. Predrasude danas, i ako postoje, neprimjetne su, makar s moje tačke gledišta”, konstatuje ova svestrana Sarajka.

Napominje kako joj nije baš jednostavno uskladiti sve obaveze, ali da ipak uspijeva.

“Ne volim da se žalim, ali kada već pitate, nije baš lako (smijeh). Nakon redovnog radnog vremena od osam sati, znam održati čak pet-šest časova. Izazovno je, ali za sad uspješno uspijevam uskladiti sve poslovne obaveze, druženje s prijateljima i porodicom koju neizmjerno volim, učenje s mojim učenicima na koje sam ponosna, ali i mnoge hobije koje u svemu ovome nisam zaboravila jer me čine sretnijom i ispunjenom”, izjavljuje Ilma Kulovac.

Ilma Kulovac (FOTO: Ilma Kulovac, privatni arhiv)

Iznijela je i svoja očekivanja i planove u budućnosti.

“Definitivno nisam neko ko prihvata stagniranje, tako da se uvijek trudim da idem naprijed. Na poslu konstantno učim i napredujem, nadam se da će se tako nastaviti i u budućnosti. Što se tiče instrukcija, plan mi je da sve to eventualno podignem na neki veći nivo. Pa vidjet ćemo, nikad se ne zna, možda to bude neka škola s raznim kursovima. Mlada sam i ambiciozna, ne sumnjam da će se stvoriti još neka nova ideja”, jasna je naša sagovornica.

Na kraju razgovora imala je dvije poruke za sve mlade.

“Prva je da cijene prave vrijednosti, imaju pozitivan odnos prema radu i optimističan stav, ma koliko teško se činilo u datom trenutku. A druga je da svoje znanje i iskustvo stave na listu prioriteta, mnogo ispred kratkoročne zarade. Svaki pravi uspjeh temelji se na godinama truda i učenja, a novac dolazi kao posljedica svega toga”, zaključuje ova perspektivna Sarajka.

Ilma Kulovac (FOTO: Ilma Kulovac, privatni arhiv)