28. SFF: Svjetskom premijerom filma “Balada” rediteljice Aide Begić otvoren takmičarski igrani program

0
47

Drugog dana 28. Sarajevo Film Festivala prikazani su filmovi u okviru više takmičarskih programa. U okviru Takmičarskog programa – igrani film u Narodnom pozorištu Sarajevo prikazana je svjetska premijera bosanskohercegovačkog filma “Balada” rediteljice Aide Begić.

Merjem-Meri (30), neambiciozna domaćica i majka djevojčice Mile (8), poslije deset godina bračnog života vraća se kod svojih. Ubrzo nakon povratka u roditeljsku kuću Meri shvaća da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Njena nada da će dobiti skrbništvo nad kćerkom je svakim danom sve manja, jer nema priliku da nađe stalni posao. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, je odlazak na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.

U glavnim ulogama su: Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović, Amar Čustović.

Ekipa filma “Balada” (FOTO: Jasmin Alibegović/DOBARPORTAL)

Također, regionalnom premijerom filma “Korset/Corsage” austrijske rediteljice Marie Kreutzer, nastavljeno je prikazivanje filmova iz Takmičarskog programa – igrani film. Film je svjetsku premijeru imao na Filmoskom Festivalu u Cannesu, u okviru programa Un Certain Regard.

Austrijska carica Elizabeta slavljena je zbog svoje ljepote i uspostavljanja modnih trendova. Ali “Sisi” 1877. slavi četrdeseti rođendan i da bi održala imidž prisiljena je da sve više steže korzet. Dok je Elizabetina uloga, protivno njenoj volji, svedena na nivo dekoracije, zbog njene gladi za znanjem i strasti prema životu, sve manje joj odgovara život u Beču. Elizabeta putuje u Englesku i Bavariju, gdje posjećuje bivše ljubavnike i stare prijatelje u potrazi za uzbuđenjem i svrhom njenog mladog života. Svjesna da je čeka budućnost puna strogo ceremonijalnih obaveza, Elizabeta se pobuni protiv vlastitog prenaglašenog javnog imidža i smišlja plan kako da zaštiti vlastitu zaostavštinu.

Uloge: Vicky Krieps, Florian Teichtmeister, Katharina Lorenz, Jeanne Werner, Alma Hasun, Manuel Rubey, Finnegan Oldfield, Aaron Friesz, Rosa Hajjaj, Lilly Marie Tschörtner, Colin Morgan

Kompletan program 28. izdanja Sarajevo Film Festivala možete pronaći na ovom linku.