SVJETSKI, A NAŠ: Bišćanin Irnes Čavkić angažovan na hollywoodskim filmovima

0
55

Irnes Čavkić iz Bihaća nakon srednje škole započeo je s nekim svojim projektima, te volontirao u lokalnoj televizijskoj kući.

Nakon toga se odlučio za freelancing, kupovinu kamere i tu započinje avantura vizuelnih efekata (VFX).

“Oduvijek su mi se sviđali naučno-fantastični filmovi, ali ja sam na početku krenuo s radom iz ljubavi prema kameri i fotografiji, nisam ni pomišljao da će me jednog dana neko angažovati na filmu”, kaže Irnes Čavkić.

Ističe da je prvi i jedini animirani film domaće proizvodnje na kojem je radio bio “Birds Like Us”

“Film je rađen u Sarajevu u studiju ‘Prime Time’, i to je bio ujedno prvi bosanskohercegovački dugometražni animirani film. Naš tim koji su tada činili većinom mladi ljudi kao ja, se prvi put našao u tako jednom velikom projektu”, priča naš sagovornik.

Potom nam je otkrio šta tačno podrazumijeva njegov posao prilikom nastanka filma.

Film “Godzilla vs Kong 2020” (FOTO: Irnes Čavkić, Facebook)

“Film je ogromna industrija i tu radi baš hrpa ljudi. Moj posao je u dijelu postprodukcije i naš zadatak je da radimo vizualne efekte. To su većinom simulacije prirodnih pojava koje je teško uhvatiti kamerom. Kao primjer, meteor udara u Zemlju, Mjesec se raspada, veliki tsunami udara u grad i sl.. sve ono što je preskupo ili nemoguće da se snimi, čak i animira, radi se simulacija”, govori Irnes Čavkić.

Dodaje kako je svaki show težak, a potom izdvaja neke svoje najznačajnije projekte.

“Kao najveće projekte bih izdvojio ‘Moonfall 2021’ (Roland Emmerich) i ‘Godzilla vs Kong 2020’ (Adam Wingard). Oba filma se velikim dijelom oslanjaju na vizuelne efekte, a to naravno znači više kadrova sa vizuelnim efektima, odnosno više posla za nas”, navodi naš sagovornik.

Ovaj rođeni Bišćanin svoje znanje je stekao sam, istražujući na internetu, a osnove je naučio od svoga oca koji je bio zaljubljenik u kameru. Bosnu i Hercegovinu je napustio pred kraj 2017. godine, a nakon četiri godine rada u ‘Prime Time’ studiju. Iz Sarajeva je prešao u studio ‘Blue Faces’ u Bratislavi, zatim u beogradski ‘Crater studio’, pa se preselio u studio ‘Technicolor MPC’ u Montrealu. Trenutno je u tom kanadskom gradu angažovan u ‘Framestore studio’, gdje radi na svome petnaestom oficijalnom projektu.

Autor: Tea Iličić

Bilješka o autoru: Tea Iličić rođena je 1999. godine u Zenici. Aktivizmom se počela baviti još u srednjoj školi, odakle se zainteresirala za politologiju. Trenutno je studentica master studija međunarodnih odnosa i diplomacije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Svoje vrijeme posvećuje neformalnom obrazovanju, koje smatra zanimljivijim načinom učenja.