KAMP KOZARAC: Mladi i suočavanje s prošlošću

Škole drugačijih sjećanja i Kamp Kozarac su projekti bazirani na pomirenju i suočavanju s prošlošću na temi posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini i Drugog svjetskog rata, organizirani od strane Inicijative mladih za ljudska prava.

Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH je prepoznatljiva po projektima suočavanja s prošlošću. Kamp Kozarac koji se održava u Kozarcu u suradnji (i ogromnoj odgovornosti) s CZM Kvartom iz Prijedora, Škola drugačijih sjećanja Istočna Bosna s bazom u Goraždu u kojoj koordinira aktivistkinja Mirjana Trifković, te Škola drugačijih sjećanja u Hercegovini s bazom u Stocu.

“Kao osoba koja je bila odgovorna na ovim projektima, moram reći da je definitivno zahtjevan posao, ali kada na kraju primijetite da je cilj stvarno ostvaren, da su mladi otvorili vrata priče koju nisu znali, da su počeli kritički propitivati i uviđati posljedice prethodnih sukoba na današnju socijalnu i ekonomsku situaciju, bude vam čast što ste bili dio tog iskustva”, kazala je Nadira Čurulija, koordinatorica dosadašnjih projekata.

Nadira Čurulija (FOTO: Nadira Čurulija, privatni arhiv)

Kamp Kozarac više baziran na događaje iz Prijedora i položaj žrtvi, dok Škole drugačijih sjećanja imaju akcenat na baš “drugačija” sjećanja rata koja ovise od položaja i ideološke percepcije individue koja je proživjela rat.

Ovi projekti su efektivan metod u, prvenstveno približavanju teme ratova na području bivše Jugoslavije, pošto današnji mladi vrlo često zbog političkog iskorištavanja te teme stvaraju averziju prema istoj, a onda u prikazivanju različitih percepcija istih događaja i pojma “narativ”, te pokretanje dijaloga i kritičkog razmišljanja. 

Autor: Tea Iličić

Bilješka o autoru: Tea Iličić rođena je 1999. godine u Zenici. Aktivizmom se počela baviti još u srednjoj školi, odakle se zainteresirala za politologiju. Trenutno je studentica master studija međunarodnih odnosa i diplomacije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Svoje vrijeme posvećuje neformalnom obrazovanju, koje smatra zanimljivijim načinom učenja.