KAMPANJA “POD TEPIH”: Koliko smo medijski pismeni?

Mladi Bosne i Hercegovine su opredjeljeni razvoju i prosperitetu naše zemlje te putem aktivizma rješavaju različite problematike s kojima se naše društvo bori, a jedan od dokaza te tvrdnje je upravo pozitivna priča koju nam donosi neformalna grupa mladih iz čitave Bosne i Hercegovine.

U sklopu programa koji realizuje aktivistička grupa Citizens Against Terrorism (CAT BiH), uz podršku NATO alijanse u Bosni i Hercegovini, grupa mladih ljudi je pokrenula online kampanju #PodTepih, koja će se u narednih mjesec dana na društvenim mrežama fokusirati na ključne izazove s kojima se naše društvo sreće, a pri tome se “guraju pod tepih.”

Medijska, informacijska i politička pismenost, cyber sigurnost, borba protiv šovinizma i nacionalizma te mnoge druge teme će putem online komunikacije s građanima naše zemlje biti stavljene u fokus i istaknute kao važan element razvoja naše zajednice.

Jedan od kreatora sadržaja ove kampanje, Enes Pašić je u predstavljanju ovog projekta istakao kako je upravo medijska pismenost ključni momenat u procesu kreiranja zdrave političke kulture u Bosni i Hercegovini. Kako je naglasio, medijska pismenost predstavlja osnovu za razvoj i nadogradnju kritičke svijesti bosanskohercegovačkog društva, koje se iz dana u dan nalazi pred uistinu zamršenim političkim i društvenim izazovima.

Ovu kampanju trenutno možete pratiti na Instagram profilu @podtepih, a u narednim danima se očekuje i širenje na druge društvene mreže.