OKRUGLI STOL: Efikasnost pravosuđa kroz procese imenovanja i njihove posljedice

U organizaciji Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), u Sarajevu je održan Okrugli stol pod nazivom “Efikasnost pravosuđa kroz procese imenovanja i njihove posljedice”.

Tema Okruglog stola bila je proces izbora i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, njihovog ocjenjivanja i uslova za napredovanje te utjecaja izrečenih disciplinskih sankcija na napredovanje nosilaca pravosudnih funkcija. Naime, izvještaji različitih međunarodnih i domaćih tijela i organizacija o stanju u pravosuđu u Bosni i Hercegovini ukazuju na brojne probleme koje je potrebno što prije riješiti kako bi pravosuđe postalo efikasnije i kako bi vratilo povjerenje javnosti.

Okrugli stol (FOTO: Jasmin Alibegović/DOBARPORTAL.NET)

Panelisti na Okruglom stolu bili su Mirza Hadžiomerović, zamjenik glavne disciplinske tužiteljice UDT-a, Selim Karamehić, član VSTV-a BiH, i Renata Radić-Dragić, novinarka CIN-a. Učešće u diskusiji uzeli su predstavnici bh. sudova i tužilaštava te ministri pravosuđa sa svih nivoa vlasti.

Također, učesnici okruglog stola dobili su uvid u dokument koji je uradila pravna ekspertica Sevima Seli-Terzić. U ovom dokumentu je dat kratak prikaz međunarodnih standarda i domaćih propisa u odnosu na navedena pitanja te najvažniji zaključci različitih izvještaja koji su se bavili ovim pitanjima, ali čije preporuke ni do danas nisu provedene. Osim toga, ovi problemi su prikazani i konkretnim primjerima koje je u svojim istraživačkim pričama prikupio CIN.