GLAS RAVNOPRAVNOSTI: Centar za ljudska prava ImpAct otvorio javni poziv za osobe iz BiH

0
232

Centar za ljudska prava ImpAct je otvorio javni poziv za sve zainteresovane osobe iz Bosne i Hercegovine da dostave video snimke za njihovu online kampanju “GLAS RAVNOPRAVNOSTI” koju su pokrenuli početkom marta.

Cilj kampanje je da se javnost, najviše djevojke i žene, informišu i edukuju o ženskim pravima, ali i da se razmotri koliko je daleko stiglo bosanskohercegovačko društvo u nastojanjima da se postigne rodna ravnopravnost! Ova kampanja je još uvijek aktuelna te obuhvata informativno-edukativne tekstove o ženskim pravima, tekstove s ličnim pečatom, a kampanja će završiti videosnimkom u kojem ćete vi odigrati glavne uloge!

Ova nevladina organizacija smatra da je prvi korak ka ravnopravnosti empatija! Za njih je to proces uživljavanja u emocionalna stanja, mišljenje i ponašanje druge osobe, odnosno „hodanje u tuđim cipelama“. Ukoliko želite dati svoj doprinos i biti dio ove kampanje, potrebno je:

  • Da se unesete u lik suprotnog spola (npr.: ukoliko ste žena da objasnite iz ugla muškarca) i objasnite probleme neravnopravnosti
  • Objasnite iz svoje perspektive na koji način biste doprinijeli rješavanju tih problema. Feminizam nije samo za žene te se ohrabruju i muškarci da im se pridruže i pokažu razumijevanje za probleme sa kojima se susreću njihove majke, sestre, žene/djevojke, (budeće) kćerke, radne koleginice…
  • Zamislite da ste žena, sa kojim problemima biste se suočavali? Kada obavijestite probleme neravnopravnosti kao suprotni spol, onda nam recite iz svoje perspektive na koji način možemo/trebamo doprinijeti manjoj diskriminaciji i da se postigne ta ravnopravnost spolova!

Videosnimke u trajanju do 1 minute šalju se na njihovu e-mail adresu chr.impact@gmail.com do 10.4.2021. Jedini tehnički uslov za video je da je horizontalan, a ne vertikalan (posebno važno ukoliko snimate mobilnim telefonom).

Prilikom slanja videa, u mailu je potrebno navesti: ime i prezime, grad iz kojeg dolazite, zvanje ili titulu (npr. : aktivista_ica za ljudska prava, student_ica, pravnik_ca…)

Za sva dodatna pitanja možete im pisati na mail adresu ili na društvene mreže:

Facebook Instagram LinkedIn Twitter