More
    HomeDOBARDOBRE PRIČE"SNAGA NEZAVISNE ŽENE" KALESIJA: "Za nas je 8. mart borba"

    “SNAGA NEZAVISNE ŽENE” KALESIJA: “Za nas je 8. mart borba”

    Članice Udruženja “Snaga Nezavisne žene” Kalesija na poseban način su obilježile 8. mart.

    One su svojim aktivnostima pokazale da praznik žena nije samo za slavlje, već za borbu, ravnopravnost, suosjećanje, podršku.

    Njihovu priču prenosimo u potpunosti jer šta god bi joj oduzeli, bila bi šteta.

    “Jeste li znali da među nama živi nana Hasna, kojoj su poginula 2 sina, 3 brata, muž? Nana kojoj niko danas nije imao otvoriti vrata i ne samo danas, uglavnom niti jedan drugi dan nema nikog. Danas smo izabrale baš ovu nanu da obiđemo i da joj koliko toliko uljepšamo i olakšamo ovaj dan.

    Danas, smo također nekoliko problema za sve žene, majke općine Kalesija izložili, za nas nije 8. mart samo cvijet, za nas je 8. mart borba, skretanje pažnje na probleme koje mi kao žene imamo od kojih su ovih par ključni za svaku od nas. Razloga je puno, izdvojit ćemo nekoliko:

    – Razlog za to je što znamo da možemo imati bolje uslove na poslu, što znamo da realni sektor odudara puno kada su prava radnica u pitanju u odnosu na javni sektor.

    – Što znamo, da naše sugrađanke mogu imati bolje uslove u ginekološkoj službi JZU DZ Kalesija, Tuzla naprimjer ima fantastične uslove, pa žene nemaju potrebu da idu privatno ginekologu. Svima nama se odbija za zdravstvo, a kada nam usluge trebaju te prirode idemo privatno, jer uslovi i odnos koji dobijemo nisu adekvatni, onda biramo da platimo i da budemo tretirani ko insani. Postavljamo pitanje šta sa žena koje ne mogu platiti, koje biraju između pregleda i podmjere?! Jesu li te žene čija briga, ili nisi dovoljno važne?

    -Što znamo da naša djeca mogu imati logopeda u JZU DZ, makar jednom sedmično.

    -Što znamo da naša djeca mogu imati Predškolsku ustanovu, ako ne da osnivač bude Općina, onda uz pogodne subvencije od strane Općine za privatna lica koja su u stanju da pokrenu takve projekte. Tešanj je općina koja je puno ekonomski jača od Kalesije i isti problem je riješila na pomenuti način. Dobili su bolju uslugu za djecu, a po budžet općine puno bolje….

    – Ovo su samo neki od problema za žene naše općine, danas smo skrenule pažnju na njih… I ako treba svaki dan ćemo pisati i skretati pažnju na ove probleme kao žene, majke, sugrađanke….”

     

     

    Must Read

    spot_img