PREDSTAVLJAMO VAM: Merima Hadžić, odbojkašica ŽOK Igman Ilidža

OSTALI SPORTOVI

Merima Hadžić je 24-godišnja Sarajka koja se odbojkom bavi više od 11 godina. Trenutno u glavnom gradu Bosne i Hercegovine pohađa Mašinski fakultet i nastupa za ŽOK Igman Ilidža.

U razgovoru za dobarportal.net kaže da dok je išla u osnovnu školu, u njenoj okolini uopće nije bilo mnogo sadržaja za djecu, škola sporta i slično.

“U momentu kada sam otišla na prvi trening odbojke postojala je samo ta škola odbojke, te sam na nagovor drugarice pristala da im se priključim. Vremenom sam zavoljela odbojku kroz druženje, jer nismo imali niti takmičenja niti drugih sadržaja osim treninga. Tek u srednjoj školi uprava kluba ŽOK Igman Ilidža, koju su sačinjavali roditelji djevojčica (tada smo bile jako mlade), je odlučila da ne trebamo uzalud trenirati, te da se trebamo takmičiti i sve ozbiljnije shvatiti. Klub koji je tada bio zaleđen, preuzeli su i naslijedili njegove dugove, te uz mnogo borbe uspjeli stati na noge i omogućiti djevojčicama i djevojkama da redovno treniraju i da se takmiče”, prisjeća se Merima Hadžić.

Ističe da kada je osjetila slast takmičenja, putovanja, napretka, zavoljela je odbojku još više.

“ŽOK Igman Ilidža je svake godine sve više napredovao, počevši ne od nule, već čak iz minusa zbog dugova koje je prethodna uprava ostavila, i došao je do društva najboljih deset ekipa iz države, odnosno Premijer lige Bosne i Hercegovine u kojoj se trenutno takmiči. Ponosna sam što sam jedina igračica koja je ostala u klubu od samog početka ove priče, te sam i zbog toga trenutno nagrađena pozicijom kapitena prvog tima. Uporedo sam razvila ljubav i prema odbojci i prema svom klubu, te su oboje postali neizostavni dio mog života”, govori ova mlada odbojkašica.

Merima Hadžić (FOTO: Merima Hadžić, privatni arhiv)

Osvrnula se i na partije ŽOK Igman Ilidža.

“Prvi dio sezone smo odigrali odlično i osvojili bodova možda i više od očekivanog. Drugim dijelom sezone se baš i ne možemo pohvaliti, no, sve je to razumljivo s obzirom na to da nam je ovo prva sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, i da većinu igračica čine veoma mlade djevojke. Uspjeli smo osigurati opstanak, ali od iduće godine već ciljamo prema prvoj polovini tabele i u sami vrh bh. odbojke”, riječi su naše sagovornice.

Dodaje kako nije osoba koja voli  da se hvali, iako to u sportu može biti i dobra stvar jer se na taj način može reklamirati.

“Smatram da uvijek može bolje, i voljela bih da sam bolje igrala i osvojila više poena ove sezone. Ipak, ne mogu reći da sam nezadovoljna, ali nipošto ne želim ubuduće ostati na istom nivou, već još više napredovati i dati veći angažman u klubu”, naglašava Merima Hadžić.

Merima Hadžić (FOTO: Merima Hadžić, privatni arhiv)

Navodi kako je zbog pandemije korona virusa trenažni proces bio je obustavljen u vrijeme potpunog lockdowna.

“To nas je poprilično poremetilo jer smo završavali sezonu ubjedljivo na prvom mjestu i bez poraza, i trebali da se nastavimo pripremati za play off. Čim su dvorane ponovo bile na raspolaganju, odmah smo u njih uskočili i nastavili sa treninzima. Od tada nismo imali problema sa treninzima”, priča ova talentovana odbojkašica.

Napominje da publika mnogo nedostaje naročito jer se ŽOK Igman Ilidža tek počeo takmičiti u elitnom rangu bh. odbojke.

“Voljeli bismo da smo ove sezone imali podršku naših navijača, da osjetimo pravu slast igranja, pogotovo protiv najboljih bh. ekipa. Frustrirajuće su i nelogične mjere zabrane, koje ne dozvoljavaju uopšte pristup publici, iako na tribinama ima dovoljno mjesta da se osigura fizička distanca, dok se neki drugi skupovi dozvoljavaju i bez distance. Nadati se je da će pandemija brzo proći i da ćemo ubrzo dočekati naše navijače u dvorani KSC Sabit Hadžić, da nam daju dodatnu motivaciju i vjetar u leđa”, jasna je naša sagovornica.

Merima Hadžić (FOTO: Merima Hadžić, privatni arhiv)

Prema njenim riječima, razočaravajuća je činjenica da klubovi nemaju nikakvu olakšicu od saveza u finansijskom smislu zbog pandemije.

“Pisanje medija o odbojci je rijetkost, dok se drugim sportovima daje dovoljna pažnja, iako je odbojka najpopularniji ženski sport u našoj državi i svijetu. Također, mala je zainteresiranost sponzora. Sve ove stvari čine da, nažalost, imamo sve manje motivacije baviti se odbojkom. Imamo nevjerovatan potencijal, koji ne koristimo. Naša reprezentacija nije postigla nikakav bitan uspjeh, dok se muška tek nedavno okupila nakon godina bezrazložne pauze. Srbija nam daje odličan primjer kako postići uspjeh u odbojci sa ovim potencijalom, ali ne učimo od njih”, mišljenja je Merima Hadžić.

Ne krije da svoja očekivanja povezuje i sa očekivanjima kluba.

“Želim podići nivo svoje igre i svojim doprinosom pomoći klubu da ostvari zacrtane ciljeve za sljedeću sezonu”, podvlači ova mlada odbojkašica.

Smatra da su mlađe generacije mnogo drugačije od starijih, kao i njihova očekivanja, ponašanje i zalaganje.

“Mladima želim poručiti da je uspjeh nemoguć bez truda, bez znoja i suza.Niko vam neće ništa pokloniti, sve morate zaraditi. Čime god se bavili, budite željni da budete u tome što bolji, i radite da u tome i uspijete”, zaključuje Merima Hadžić.