Home DRUŠTVO BiH Poruka invalidnih osoba glasi "Želim biti dio društva"

Poruka invalidnih osoba glasi “Želim biti dio društva”

Projekat  “Moj posao” provodi češka humanitarna i razvojna organizacija  People in Need te u okviru projekta provodi se kampanja pod nazivom “Želim biti dio društva”.

 

Cilj projekta je ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom (OSI), prvenstveno sa intelektualnim poteškoćama, a cilj kampanje je podizanje svijesti šire javnosti o statusu i pravima OSI.

Pravo na rad i zapošljavanje je jedno od osnovih ljudskih prava, ali ipak u našem društvu osobe sa invaliditetom su marginalizirana skupina te veoma rijetko ostvaruju ovo pravo.

 

U zakonu postoji segment koji navodi da svaka firma koja ima određeni broj uposlenika mora zaposliti i osobe sa invaliditetom ili plaćati određeni iznos za tu populaciju. Nažalost, poslodavci se odlučuju za ovaj drugi korak ne dopustivši priliku osobi sa invaliditetom da pokaže svoje sposobnosti.

 

Ovim projektom želi se ukazati na dati propust te da se pokaže i dokaže da OSI mogu biti vrijedni ljudski resursi za poslodavca te ravnopravni članovi društva u kojem žive. U projekat su uključeni studenti sa Fakulteta političkih nauka, Pravnog fakulteta, Filozofskog fakulteta i Pedagoškog fakulteta u Sarajevu. A projekat kao takav djeluje u Sarajevu, Zenici i Banjaluci.

“Mi studenti sa različitih fakulteta želimo da  pomognemo OSI da pošalju svoju poruku, te da ona stigne do BiH građana, uključujući potencijalne poslodavce”, kazala nam je Lana Šarić, studentica Pedagoškog fakulteta u Sarajevu, inače zadužena za odnose s javnoću u projektu „Moj posao“.

Građane upoznaju sa svojim projektom tako što su im djelili maske za lice s natpisom „Želim biti dio društva“. Podsjetili su sve da su tu i da žele mogu i hoće raditi.

 

“Svaki čovjek treba nekoga da ne bude sam, treba društvo i podršku”, poručila je Ivana Pršelj, studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu na Odsjeku za psihologu, zadužena za društvene mreže u projektu „Moj posao“.

“Upravo je to i cilj našeg projekta, podrška naših kolega kako bi imali jednaka prava i život kao i svi drugi“, kazala je Selma Mešanović, studentica Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Pridružila se projektu nedavno te kaže kako je oduševljena projektom. “Nevjerovatno je koliko ne pridajemo kao ljudi pažnju ovakvim temama, kako nam samo tema proleti kroz prste. Upoznavajući osobe sa invaliditetom vidjela sam koliko zapravo imaju želje za rad, koliko mogu i koliko žele ali i koliko možemo svi od njih nešto naučiti”, zaključila je Selma.

U narednom periodu, okupljeni u ovom projektu, kažu da će se zagovarati za prava invalidnih osoba i to kod donosilaca odluka, kako bi i oni svojim radom utjecali na pozitivne promjene. Nadaju se, one koje će olakšati zaposlenje OSI.

Zapratite ih na društvenim mrežama Facebook i Instagram saznajte više o ovom projektu.

 

Komentari

komentar

Must Read

JU-JUTSU KLUB “SENSEI”: Naučite tehnike za samoodbranu koje će vam spasiti život

Željko Stjepanović, trener je u sarajevskom JU-JUTSU klubu "SENSEI" koji funkcioniše više od 15 godina i u kome se podučava samoodbrana za uzraste od...

Svjetlosna čarolija na Jahorini

Skijaški centar Jahorina, jedan od najmodernijih ski centara u regiji, izabran je za prvu ski destinaciju u sklopu koje su prezentirane svjetlosne dekoracije s...

FOTOGRAFIJE KOJE OSTAVLJAJU BEZ DAHA: Ljepote Srebrenice kroz objektiv Ibre Begića

Ibro Begić, rođen 27. aprila 1995. godine, mladi je, talentovani fotograf iz Srebrenice, koji svoju ljubav prema ovom poslu zajedno sa bratom upakuje u...

ALEKSANDRA BOŠKOVIĆ: Dušu treba puniti znanjem, ono je lijek za sve

Aleksandra Bošković diplomirana je inžinjerka hemije, a osim obrazovanja, ova 24-godišnja djevojka iz Istočnog Sarajeva od svoje osme godine bavi se karateom.  U razgovoru za...

FOTOGRAFKINJA AMINA HODŽIĆ: Planova nemam, ali mašte i ideja imam

    Amina Hodžić iz Visokog apsolventica je na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta...

Komentari

komentar